Viewing entries in
NL

Ondernemers met Vitesse: Jeroen Janssen - Happy Volcano

Comment

Ondernemers met Vitesse: Jeroen Janssen - Happy Volcano

happyvolcano-2
happyvolcano-2

N°8 in de serie DE VITESSE laureaten Je creatief laten gaan en een eigen game ontwikkelen is de droom van elke game developer. Zo ook bij Jeroen Janssen, met zijn team is hij steeds op zoek om zijn creatief ei kwijt te geraken in Happy Volcano game creaties. Het liefst volledig onafhankelijk, maar een spel lanceren betekent naast hard werken ook een beetje hopen op commercieel succes. Want het aanbod aan games is zo groot dat een geniaal idee en een knappe marketing campagne niet volstaan om succes te garanderen. Om dat risico af te dekken voor het bedrijf richt Jeroen zijn creatieve pijlen ook op commerciële projecten waar ze games maken in opdracht. En het is net die balans vinden tussen de twee types projecten die voor hem een stimulerende uitdaging is. Maar de grootste kick krijgen zij bij Happy Volcano natuurlijk nog altijd uit lanceren van het een spel: Ready? Go! The Game is ON!

In zijn werk naar bedrijven toe streeft Jeroen met zijn team naar betaalbare oplossingen die bedrijven toelaten een eigen game naar buiten brengen. Geen betere manier om je merk krachtig naar buiten te laten komen dan in een game.

Bij Happy Volcano mikken ze daarom volop op creativiteit en originaliteit om het verschil te maken. Ingebed in een breder aanbod leveren ze zo succesvolle projecten op voor klanten, en kunnen ze ook op strategisch vlak mee nadenken over business modellen op basis van games.

Vitesse-2-bart
Vitesse-2-bart

Jeroen en zijn team hebben voorlopig nog een ‘day-job’ in de creatieve sector, het is een beetje wachten op de grote doorbraak om full time voor game development te gaan. Dat is trouwens de grote ambitie: 100% focus op games. En dat in eigen games of voor klanten, altijd de lat een beetje hoger leggen.

Hoe kan je Happy Volcano helpen? Laat eens een game door hen ontwikkelen, maar vooral: koop nu Lava Fever in de app store.

Comment

Comment

Ondernemers met Vitesse: Chris Dheere – Geoview.be

N°7 in de serie DE VITESSE laureaten geoviewChris is een echte doe-het-zelf ondernemer. Heeft een slim idee, spendeert al zijn vrije tijd om het te bouwen, stapt er mee naar potentiële klanten en verkoopt. Meer moet dat niet zijn.

Met een job voor een klant in Brussel en een huis in de Vlaamse Ardennen spendeerde Chris uren op de trein, gefascineerd naar buiten turend naar het voorbij razende landschap. Typisch voor zo’n steeds terugkerende trajecten is dat je steeds meer details op slaat in je geheugen. En op een dag verandert er iets en dan heb je het gezien. Dat geldt dubbel voor Chris die ooit topografie (landmeten) als vak koos en dagelijks bezig is met het in kaart brengen van de wereld. En dan ontmoet hij een landmeter die dagen spendeert aan het opmeten van industrie terreinen terwijl de mannen van Telenet de situatie in kaart moeten brengen wat verderop en Eandis hetzelfde aan het doen is. Wat een tijdverlies.

En dan gebeurt het wonder van het menselijk brein. Zou het een idee zijn om vanuit een reeks voertuigen regelmatig - zelfs constant - video opnames te maken van de plekken waar die langs komen. Je legt de locatie en het tijdstip van de opnames vast en organiseert ze in een soort private Google streetview. Een perfect en eenvoudig consulteerbaar logboek van veranderingen langs de weg of het spoor. Hoe zag het trottoir er uit voor het werd opengegooid voor het repareren van een nutsvoorziening? Waar staat die nieuwe seinpaal langs het spoor precies? Hoe zit de layout van dat industriepark er alweer uit? Allemaal vragen waarop je een snel en eenvoudig antwoord krijgt als je Geoview gebruikt.

Chris Dheere

Chris is ondertussen een flink eind verder met zijn oplossing. Het “Minimal Viable Product” werd aan de eerste stress-tests onderworpen en is nu klaar voor en de roll-out. Mogelijke klanten zijn in de eerste plaats ‘business to business’ zoals aannemers, nutsmaatschappijen, landmeters, verzekeringsmaatschappijen. Maar ook de transportsector of toeristische sector kan voordeel halen door Geoview te gebruiken. Voor aannemers en de nutsmaatschappijen is de winst onmiddellijk zichtbaar. Geen tijdverlies meer met het verzamelen, organiseren en rapporteren. Het proces is bijna volledig geautomatiseerd. Iets wat vroeger ettelijke dagen in beslag nam, is teruggebracht naar een paar uur.

Het Geoview team is ondertussen 6 man sterk, vooral ontwikkelaars die werken aan de verschillende onderdelen van de oplossing. Naast een soliede back-office en een web interface werken ze nu ook aan een mobiele toepassing die ‘site inspectors’ toelaat meteen de geïnventariseerde data vanop de werf door te sturen. Er is ook een CAD-plugin die het mogelijk maakt voor studiebureau's om het fotomateriaal meteen in hun teken omgeving te integreren. Een product dus dat klaar is om internationaal klanten aan te trekken, daarom ook beschikbaar in het Nederlands, Engels en Frans.

Ben je zelf actief in de bouw- of nutssector? Dan moet je Geoview vandaag nog bekijken, Chris kan alle hulp in de verkoop gebruiken. En wie geboeid is door deze technologie moet zowieso langs gaan op de site om één en ander te testen. Zeker wanneer straks de mobiele app beschikbaar is.

Comment

Comment

Ondernemers met Vitesse: Seppe Koop – Falkman

N°6 in de serie DE VITESSE laureaten FalkmanVogelverschrikkers, ze maken al eeuwen deel uit van ons ruraal landschap. Elke boer en tuinder zoekt creatieve manieren om hongerige vogels weg te houden van de landerijen. Met meer of minder succes, maar altijd ambachtelijk. Dat kan beter, dacht Seppe Koop die reeds lang gepassioneerd is door drones. Maanden van creatief denkwerk en knutselen later werd zijn geesteskind geboren: een artificiële valk die met drone-technologie over de velden vliegt om zo vogels af te schrikken.

Als je Seppe ziet binnen wandelen met zijn prototype dan besef je maar pas hoe groot een valk wel is eens die haar vleugels heeft uitgespreid. Wat ook opvalt is de zorg die er besteed werd aan de vormgeving, vogels zijn slim en wennen snel aan een namaak valk die er niet 100% uit ziet als een echte vogel. En dat geldt meteen ook voor de manier waarop de drone-vogelverschikker zich gedraagt in de lucht. Het volstaat niet om standaard rondjes boven een veld te vliegen, neen het toestel moet vliegen als een vogel.

falkman-bird

Al die kennis vergaarde Seppe door studie en tal van veld testen, en dat zorgt steevast voor mooie beelden. Je kon Falkman dan ook zien in het Canvas programma ‘Het eerste kwartaal’. De laatste tijd is het echter wat stil rond Falkman. Zoals veel startups is Seppe op zoek naar investeerders om een volgende stap te nemen met zijn project. En dat vraagt tijd en energie. Het is de bedoeling de drone met een app aan te sturen en de ontwikkeling daarvan kost flink wat centen.

Vitesse-32-seppe

Seppe is er rotsvast van overtuigd dat dit product de énige echt werkende vogelverschrikker is en dat er een plaats is in de markt hiervoor. Daarom werkt hij momenteel aan een andere drone start-up (www.kopterman.com), dat moet hem toelaten voldoende fondsen bij elkaar te krijgen om met Falkman straks weer een stap te zetten.

Vandaag is Seppe vooral op zoek naar een 3e teamgenoot die kan programmeren. Ben je dus een programmeur met een passie voor luchtvaart of drones? Ken je zo iemand? Neem dan zeker contact op met Seppe.

Comment

Comment

Werken voor een startup, voor- en nadelen

Ik werd deze week door een journalist gevraagd om input te geven voor een kritisch artikel over 'werken voor startups'. Een stuk dat zou verschijnen in opvolging van het boek van Dan Lyons over werken in een startup in de VS. Omdat de journalist natuurlijk niet de ruimte heeft om mijn volledige blabla over te nemen (en dat is ook niet de bedoeling) heb ik de antwoorden op zijn vragen hieronder overgenomen.

1) Klopt het volgens u dat werknemers bij startups vaak zeer lange werkdagen moeten maken, in ruil voor een zeer mager loon?

Deze vraag komt rechtstreeks uit het recent verschenen boek, en dat zal voor een deel wel kloppen. We mogen echter de Amerikaanse situatie niet 1 op 1 copiëren naar Europa. In de US, zeker in de hype-zones Silicon Valley, New York & Massachusetts, wordt op een andere manier verloond. Je moet om te beginnen al een combinatie maken van vast loon en deelname in aandelen. Ook wat werkuren betreft is de situatie niet helemaal vergelijkbaar. Maar laat ons dan eens kijken naar de realiteit bij ons. - De meeste startende bedrijven zullen per definitie geen grote betalers zijn omdat ze eenvoudigweg weinig geld hebben. Ook de ondernemers zelf betalen zichzelf geen of een heel laag loon uit om het bedrijf van de grond te krijgen. Wie snel met een dikke bedrijfswagen wil rijden moet dus inderdaad niet bij een startup gaan werken. - Anderzijds is het dan weer net heel motiverend om aan een nieuw idee te kunnen werken, en daarop ook daadwerkelijk impact te kunnen hebben. In een klein team heb je als individu meer impact dan in een mega-organisatie. Gevolg daarvan is natuurlijk dat mensen gemakkelijker lange dagen werken en ook in het weekend met plezier een tandje bijsteken. En na een tijdje wordt dat ook van iedereen verwacht in de organisatie, ook als je vriendin jarig is of al je vrienden op een zonnig terrasje zitten.

Samengevat: Laat twee keer de 'zeer' uit je vraag en dan is het antwoord: ja bij veel startups in Europa is dat ook zo.

2) Hoe slagen startups er in om desondanks aantrekkelijk te blijven?

Zoals hierboven al aangegeven is het intrinsiek motiverend om mee te kunnen bouwen aan een ambitieus project en daar ook nog concreet het resultaat van te zien. Daarnaast zie ik nog twee redenen: 1. Startups werken voor hun key-medewerkers met aandelen (of opties) om mensen te binden. Dat is een objectieve reden om voor een startup te kiezen. Op korte termijn brengt dat niets op, maar om lange termijn is dat misschien een lotto ticket (of toch een mooie bonus). Maar de kans is tamelijk klein dat dat gebeurt (zie volgende vraag). 2. In startups heerst in veel gevallen een millennial-vriendelijke cultuur. Een goede ondernemer, die zelf in veel gevallen tot die generatie behoort, heeft oog voor wat zijn teamleden belangrijk vinden. Dat gaat van een drink op vrijdag, over een ping-pong tafel in het kantoor tot en met de waarden die het bedrijf aanhoudt (ecologisch, sociaal verantwoord, ...). Zo kiezen jonge mensen bewust voor bedrijven met een diep "doel", bedrijven die iets willen veranderen in de wereld op een positieve manier. Je zou het zingeving kunnen noemen.

3) Loopt een avontuur bij een startup niet vaak op een ontgoocheling uit, omdat onvermijdelijk maar een klein deel succesvol wordt?

Ja, dat is zo. En er gaan ook steeds meer stemmen op die dat aanklagen. We zien ook dat klassieke spelers in die sector aan de verkeerde kant duwen. Ze pushen de startups om zo snel mogelijk zo veel mogelijk geld op te halen om daarmee hun virtuele waarde te boosten naar de volgende financieringsronde toe. Dat leidt tot een gigantische verspilling van financiële middelen (de funding hype) maar ook van menselijk kapitaal. Getalenteerde mensen worden over het randje geduwd en men hoopt dat ze leren vliegen onderweg naar beneden. Er ontstaat nu gelukkig stilaan een nieuwe cultuur waarbij mensen begeleid worden in hun groei naar ondernemerschap. Op die manier kunnen we op een veel efficiëntere manier innoveren en stijle ambities waarmaken. Een goede mentor springt mee en legt onderweg uit hoe je best je vleugels uitslaat. Aan het einde van de rit zullen er nog altijd maar een beperkt deel van de ondernemers slagen van de eerste keer, dat is inherent aan ondernemen. Maar als je na een mislukt project opnieuw kan starten zonder veel kleerscheuren, dan maak je met de opgedane kennis meer kans op succes de volgende keer.

4) Verschuilen startups zich niet vaak achter een façade van marketingtaal om zichzelf succesvoller en aantrekkelijker voor te stellen dan ze zijn?

"Fake it until you make it" is een credo dat in startup middens gehoord wordt, maar ze hebben dat ook maar opgepikt van andere - klassieke - bedrijven. Het is niet gemakkelijk om en bedrijf zonder referenties van de grond te krijgen, dus de neiging om het verhaal met een pak extra saus te serveren is groter bij startups. Maar hier zie ik andermaal een groot verschil tussen Europa en de VS. Aan de andere kant van de oceaan wordt er altijd meer overdreven, zeker bij de gehypedte startups. In België zie ik die niet zo veel verschijnen, wij hebben dan weer net iets te weinig fierheid over wat we gerealiseerd hebben waardoor we de waarde eerder 'undersellen'. Maar finaal worden de medailles aan de eindstreep afgeleverd, dus een ondernemer die substantieel meer beloofd dan wat zij ooit kan waarmaken zal geen duurzaam bedrijf uitbouwen.

Hierbij nog even een link naar het artikel in Apache: https://www.apache.be/2016/05/20/achter-de-facade-van-de-start-upcultuur/

Comment

Ondernemers met Vitesse: het Jaswig team

Comment

Ondernemers met Vitesse: het Jaswig team

N°5 in de serie DE VITESSE laureaten jaswig-logoWat gebeurt er als je 6 creatieve vrienden met oog voor design samen rond een tafel zet? Dan ontstaan er ideeën om samen iets te gaan doen. En een probleem dat iedereen in de groep deelde was het sedentaire bestaan van wie op kantoor werkt. Tot 13 uur per dag stil zitten, dat is niet gezond en fnuikt je dynamiek. Gezonder, slimmer, dynamischer en met meer oog voor de wereld rondom je werken, dat is wat het Jaswig team voor ogen heeft.

Concreet resulteerde de gecombineerde hersengolven tot een unieke werktafel die eenvoud en gebruiksgemak inpast in de noden van de moderne mens. Een ‘standing desk’ die eenvoudig verplaatsbaar is en in een wip kan aangepast worden in hoogte. Geproduceerd dicht bij de consument en gemaakt van duurzaam en eerlijk materiaal.

jaswig-productuse

De Kickstarter campagne waarmee de eerste Jaswig serie gelanceerd werd was dan ook een instant succes. 350 stuks gingen in geen tijd de deur uit, de productie kon op volle toeren beginnen draaien. Ondertussen hebben de standing desks hun weg gevonden naar de respectievelijke ‘early adopters’, en is de zoektocht naar de meer en terugkerende klanten volop bezig. Worden het scholen of eerder individuele kopers, professionelen of huisvaders … allemaal vragen waar het team een antwoord op moet zoeken. Oh ja, en dat alles in zowel Europa als de VS, want het team zit deels in België en deels in Cleveland, USA.

Zo’n crowdfunding campagne is het ideale startpunt voor wie een MVP op punt wil zetten. Op basis van wat het team geleerd heeft hebben ze nu finaal het design kunnen vastleggen. En dan kan de marketing écht starten. Het merk heeft nog wat werkt nodig en er moeten natuur zoveel mogelijk mensen bereikt worden zodat ze het leren kennen. De uitdaging voor communicatie naar de klanten toe is dubbe. Ze moeten de mensen niet enkel overtuigen om af en toe recht te staan maar mensen moeten het meubel ook online kopen. Verder is er ook een ‘dubbele’ markt, met name België en de Verenigde Staten. Elk krijgt een eigen strategie, in België wil het team focussen op de bedrijven markt, in de VS willen ze dan weer een graantje meepikken van de gigantische markt van particuliere klanten die daar ligt.

Vitesse-21-jaswig

En met dat laatste kunnen de lezers van deze blog een handje helpen. Mathias en John gaan in juni naar New York om daar connecties te leggen met als einddoel een effectieve campagne te starten in september! Heel spannend dus. Maar in deze grote stad is Jaswig maar kleine speler, dus elke verbinding of afspraak is een stap dichter naar succes. Dus, all hand on deck, doorgeven die contacten!

Comment

Ondernemers met Vitesse: Timothy Verhaeghe – Taglayer

Comment

Ondernemers met Vitesse: Timothy Verhaeghe – Taglayer

N°4 in de serie DE VITESSE laureaten TaglayerSeptember 2014, 23e verdieping van de KBC toren in Antwerpen. Ik zie Timothy als was het gisteren nog staan. Een gepassioneerde jongeman die klaar stond om de wereld te veroveren. Hij zou alle bestaande marketing tools in één beweging, en met een maand programmeren, van de kaart vegen. Elke ondernemer zou voortaan over betaalbare digitale marketing tools beschikken. Alle tools … De hoofden van mijn collega juryleden in de Startit@KBC pitch draaiden collectief in de richting van de digitale marketeer, in mijn richting dus. Iedereen met hetzelfde idee: die is aan het dromen, maar er zit wel drive in. Ik dacht hetzelfde en ook: exact wat we zoeken, talent en passie met nood aan ondersteuning. En zoals dat gaat in dit soort situaties, als je je nek uitsteekt moet je ook de handschoen opnemen: ik werd mentor van Timothy.

Ik was dan ook maar wat fier toen Timothy het podium opstapte om de Vitesse trofee te overhandigen in “Vitesse 1” voor starters in de ideation fase. Het was een nek-aan-nek race maar zijn vier collega-ondernemers beslisten toch dat Timothy met Taglayer het meeste zou hebben aan 5000 euro logistieke steun voor zijn startup.

Ondertussen zijn de centen opgesoupeerd, en goed besteed ook. Hij koos ervoor om om de nieuwste iteratie van zijn startup in een korte video te gieten. Pivoteren voelt voor Timothy ondertussen even natuurlijk aan als lessen brossen, zijn oorspronkelijk idee is dan ook stevig geëvolueerd. In essentie blijft hij echter zoeken naar manieren om aan de hand van technologie marketing efficiënter te maken. Kijk even mee:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=bVfxTk7Ulmc]

Taglayer biedt dus een heel laagdrempelige manier aan om je website (blog, site, shop, …) aan te passen aan de interesses van je bezoekers. Een lijntje code op je site, een massa data, een slim algoritme en wat configuratie en ik krijg straks golfspelers op de homepage van Sporza te zijn terwijl jij een voetbalmatch krijgt voorgeschoteld (of omgekeerd). Ambitieus, maar niet onmogelijk en vooral heel zinvol.

Timothy heeft ondertussen een team van 6 mensen rond zich verzameld. Nachten doorcoderen doet hij nog altijd, maar met een duidelijk doel plan voor ogen en met de hulp van mensen die - zoals hij zelf zegt - beter kunnen programmeren dan hij. Recent trok hij met zijn co-founder naar Silicon Valley om daar de sfeer te gaan opsnuiven, en hij kwam vooral terug met veel ambitie om van zijn Taglayer een succes te maken. Een wereldwijd succes.

Timothy Verhaege - De Vitesse

Als je vraagt naar de ambities van deze jonge ondernemer dan zijn die altijd ‘bigger than life’. Als Google de digitale wereld ingepalmd heeft door mensen de meest relevante content te laten terugvinden, dan wil Taglayer er voor zorgen dat je bij het surfen enkel relevante content te zien krijgt. World domination, Unicorns en andere hype woorden komen in je op als met Timothy spreekt, gelukkig leert hij ook snel bij waardoor hij met beide voeten op de grond blijft.

Ben je ondertussen ongelooflijk nieuwsgierig geworden? Wel, je kan Taglayer nu al installeren en testen. Op 30 seconden heb je de tag op je site geïmplementeerd en je krijgt binnen de 24u relevante informatie over de interesses van je bezoekers. Echt personaliseren vraagt wat meer werk. Vandaag wil het team graag van jou leren welke analytics en informatie jou concreet vooruit zou helpen. Met andere woorden, test Taglayer en vertel hen wat ze beter kunnen doen dan pakweg Google Analytics.

Comment

Comment

Ondernemers met Vitesse: Xavier Carbonez – Investimmo

N°3 in de serie VITESSE laureatenInvestImmo-logo-300x138 Als een journalist bij een toonaangevende economische krant beslist werkt maken van een gat in de markt, dan is het tijd om de oren te spitsen. Xavier werkte jaren bij De Tijd, een krant die vaste prik is bij elke belegger. Dalende rentevoeten en onzekerheid op de financiële markten drijven die beleggers de laatste jaren echter steeds meer naar vastgoed. En waar er voor het beheren van je portefeuille aan financiële beleggingen legio oplossingen zijn, blijft beleggen in vastgoed veelal hangen in een spreadsheet.

En daar ziet Xavier zijn kans om een nieuwe online dienst uit te bouwen. Als journalist wil hij mensen voorzien van de juiste informatie zodat ze geïnformeerde beslissingen kunnen nemen, als ondernemer doet hij nu hetzelfde. Investimmo helpt de vastgoedbeleggers om alle informatie over je pand of panden samen te brengen en geeft je een eenduidig zicht op het rendement. “En daar komen al eens verrassende resultaten uit” vertelt Xavier “mensen hebben soms een te optimistisch beeld van hun vastgoedbeleggingen omdat ze niet alle factoren in rekening brengen”. Met Investimmo behoort dat probleem tot het verleden.

Xavier Carbone - De Vitesse

 

Je kan vandaag al je portefeuille inbrengen op de beta versie van de website. Op basis van de feedback van de eerste gebruikers werkt het team aan een product dat begin maart klaar moet zijn voor de grote lancering. De lancering belooft de nodige impact te genereren want Xavier sloot reeds partnerships af met diverse media.

Direct contact met gebruikers is trouwens in de voorbije 3 maanden essentieel gebleken. Op basis van diverse gebruikertests evolueerde het initiële idee van een tool om je rendement te berekenen naar een handige plek waar je ook hulp krijgt bij het verhuur van je vastgoed, betalingen opvolgen, automatisch huur indexeren en mailen met huurders. Het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Daarnaast werkt het team aan een intelligent systeem om vergelijkingspunten uit de database te halen zodat iedere belegger kan zien wat gangbare rendementen, kosten, huurprijzen of leegstand is in eenzelfde regio. De tool moet een hub worden van eigen functionaliteiten en externe plugins om zo de referentie te worden bij iedereen die vastgoed verhuurt.

In die zin is alle input welkom! Verhuur je een stuk vastgoed, en heb je geen schrik van een kleine bug links of rechts, meld je dan nu aan op Investimmo.be. Het Investimmo team kan je feedback goed gebruiken.

Comment

Comment

Ondernemers met Vitesse: Bart Van der Roost - neoScores ... nu Gustaf

N°2 in de serie VITESSE laureaten Voor het tweede verhaal in de serie "ondernemers met Vitesse" heb ik gekozen voor Bart Van der Roost van neoScores. Bart en team hebben zich met hun startup omhoog gewerkt tot een van de bekendste Belgische startups. Een echt portret is dus niet meer nodig, maar laat ons eens stil staan bij de marketing problematiek van een startup in de groeifase. Het is niet voor niets dat Bart als winnaar in Vitesse 3 een budget van 5000 euro voor marketing/communicatie diensten heeft gekregen. En hij heeft daar nuttig gebruik van gemaakt want zijn budget ging integraal naar … een rebranding van neoScores: we spreken dus vanaf vandaag over 'Gustaf'.

Logo_Gustaf_Baseline_HR

Heroïsch discussies en slapeloze nachten gaan meestal vooraf aan de keuze van de naam van een startup. En hoewel niet geheel onbelangrijk mogen we het belang van marketing en communicatie voor startups in een vroeg stadium niet overschatten. Met een OK naam een acceptabele website kom je al een heel eind, als je product maar goed is. Dat verandert echter drastisch op het moment dat je als startup wil gaan schalen. Vanaf dat moment moet je een constante instroom aan nieuwe en bestaande klanten op gang trekken en houden om de steile groei ambities waar te maken.

Die constante instroom genereer je bij een ander soort klant dan voorheen. Zo spreek je niet langer met ‘innovators’ die vallen voor novelty van je idee maar met mensen die een bewuste beslissing maken om tijd en geld te investeren in jouw product. Verder kan je niet meer rekenen op de goodwill klanten die jouw product kopen omdat ze op één of andere manier verwant zijn met je bedrijf. Je verkoopt niet meer aan vrienden, familie, ex-collega’s, schoolvrienden, buren of stadsgenoten maar aan kritische klanten die waar voor hun geld willen. En tenslotte wordt je geconfronteerd met internationale klanten die niet alleen andere talen spreken maar ook een andere cultuur en gevoeligheden.

marketing for scale ups

Dat marketing en communicatie naar een ander niveau moeten heeft het Gustaf team goed begrepen. Het product werd volledig opnieuw getekend (ism Little Miss Robot), de app is vandaag beschikbaar en er werd dus gekozen voor een nieuwe naam en huisstijl (ism Supermachine). Het kantelmoment dat Gustaf nu doormaakt is de laatste gelegenheid om zo’n rebranding te doen. Vanaf nu stijgt het aantal mensen dat in contact komt met het merk exponentieel, zowel in de thuismarkt als internationaal. De budgetten die besteed worden om het merk bekend te maken schieten de lucht in en alle mogelijke kanalen worden aangewend. Het merk dat nu in de markt gezet wordt moet dan ook een blijver zijn.

Het werd dus “Gustaf”, een menselijke naam die veel meer emotie in zich meedraagt en meer tot de verbeelding spreekt dan het eerder beschrijvende neoScores. Gustaf bekt goed en drukt een combinatie uit van klassieke stijl en hipster creativiteit die voor alle muziekgenres past. En voor de melomanen zitten er een paar leuke twists in de naam, zo betekent staf of staff in verschillende talen ‘maat’ en er is natuurlijk Gustav Mahler. Zelfs de URL zal mensen die noten kunnen lezen (toch wel een criterium om Gustaf te gebruiken) aanspreken: GoGustaf.com refereert naar de notensequentie GGAF (sol-sol-la-fa, wat dat ook mag zijn).

Bart Van der Roost - De Vitesse

Proficiat Bart en team met Gustaf, nu zitten jullie echt in de volgende versnelling. Blij dat De Vitesse heeft kunnen bijdragen tot deze volgende stap.

 

Comment

Ondernemers met Vitesse: Pieter Ardinois - Streemr.fm

Comment

Ondernemers met Vitesse: Pieter Ardinois - Streemr.fm

N°1 in de serie VITESSE laureaten Vorig jaar lanceerde ik De Vitesse, een award voor innovatieve ondernemers. Uit de inzendingen kozen we een shortlist die vervolgens streden om overwinning in drie Vitessen. Als dank voor de inzet en het enthousiasme van al die ondernemers volgt hier nummer één in een serie blogposts over de laureaten van De Vitesse.

WebRadio is een geliefd medium waar zo veel mensen dagelijks mee in contact komen. Maar hoewel heel veel enthousiaste mensen het anders zouden willen, blijft innovatie in de sector toch uit. Podcasts, hoewel aan een revival bezig, breken maar moeilijk door. Openbare omroepen spenderen veel geld aan experimenten en studies maar zonder echte doorbraken. Radio liefhebber Pieter Ardinois is de eerste laureaat-ondernemer van “De Vitesse 2015” die ik in de spotlights wil zetten. Dus, tromgeroffel, hier is Streemr.fm.

Pieter Ardinois - Streemr.fm

Pieter houdt van klassieke muziek, de Koningin Elisabeth wedstrijd is voor hem een jaarlijks hoogtepunt. Maar beeld je nu geen stoffige onderwijzer in van 68 jaar. Neen, Pieter is ondernemer in de IT sector en zijn druk agenda maakt het moeilijk om ten volle te genieten van wat radiostations te bieden hebben. (Niet alleen klassieke muziek trouwens, hij heeft ook een platenkast met een 2000-tal House, Techno en Disco vinyls.) Voor TV bestaan daar oplossingen voor, niet in het minst digitale TV van Telenet of Proximus. Waarom bestaat dat niet voor radio? En er zijn zo veel (goeie) radio stations dat niemand kan bij houden wanneer waar iets te interessant te beluisteren valt. Vanuit die insteek begon Pieter in 2012 te werken aan zijn startup project.

Over de voorbije jaren evolueerde het verhaal van Steemr.fm van een enthousiast geek-idee naar een gestroomlijnde pitch. Leest U even mee?

Radio luisteren doe je alleen, de overgrote meerderheid van de mensen heeft radio opstaan terwijl ze alleen bezig zijn met sporten, koken, onderweg naar het werk of tijdens het werken zelf. Dat maakt dat emotionele verbondenheid met radio groot is, meteen een goed argument om innovatie rond dat medium ernstig te nemen. De opportuniteit is groot. Radio is ook de nummer één bron voor het ontdekken van muziek, alleen zijn er een aantal problemen.

  1. Radio is inherent lokaal. Ondanks het feit dat je perfect een station van aan de andere kant van de wereld kan beluisteren luisteren we vooral naar onze eigen nationale of lokale radio’s.
  2. Het medium radio is per definitie een live medium en dus ook lineair.
  3. Luisteraars, de jongste generaties voorop, daarentegen denken bij media steeds meer in termen van ‘opzegbaar’ en ‘on-demand’.

Maar wat zien? Het herbeluisteren van radio bijvoorbeeld wordt nagenoeg enkel aangeboden op platformen die eigen zijn aan de stations (bijvoorbeeld de BBC iPlayer, Radio+ van de VRT). En radio opnemen is sinds het verdwijnen van de cassette recorder behoorlijk lastig geworden.

Vanuit dat vraagstuk bouwde Pieter zijn team de voorbije jaren aan een nieuwe concept. Ik noem het graag de cassetterecorder van de 21e eeuw. Streemr.fm is een persoonlijk radio station dat opnames aanbiedt en aanbeveelt van radio programma’s van over de ganse wereld, gebaseerd op je interesses en luister gedrag

De ‘R’ Streemr.fm staat dus zowel voor Radio, Record als voor Recommended. Het systeem beveelt jou die radio programma’s aan die passen bij jouw smaak en interesses, gebaseerd op je voorkeuren en luistergedrag op het platform maar ook bvb. op Deezer of Spotify. Vervolgens kan je die programma’s ook opnemen en opslaan op je account in de cloud. "Een cassetterecorder in de cloud?” hoor ik je al zeggen “Die gaan Baahlu achterna. Binnen de kortste keren afgeslacht omwille van copyright problemen!". Neen, niet in dit geval want elke opname is gelinked aan één gebruiker en er wordt ook alleen opgenomen op vraag van een gebruiker. En dat valt perfect in de definitie van ‘thuiskopie’, met dat verschil thuis in de cloud is nu.

De oplossing is trouwens flink geëvolueerd sinds de eerste alfa versie in 2014 het licht zag. Zo waren er initieel geen recommendations, terwijl dat nu de core is van de oplossing. Ondertussen is de recorder geëvolueerd van een ‘home-made prototype’ naar een professionele applicatie met daarbij ook de nodige postprocessing. Alles werkt op de website, maar voor de echte go-live is het nog even wachten op een gebruiksvriendelijke IOS app die klaar zal zijn in het tweede kwartaal van 2016. Vanaf dan kan je voor €3/maand 5uur opnemen, voor €5 krijg je 20u en voor €9 50u. Een pricing model waar ik persoonlijk mijn bedenkingen heb, ik zou voor een free + all you can eat model gaan. Als je feedback hebt laat dan gerust een comment achter hieronder.

Het team is ondertussen ook uitgebreid, zo kwam Pieter Baert aan boord die zicht ontfermt over UX en natuurlijk de Marketing, Pieter A bekommert zich als oorspronkelijke founder om de technologie en een derde team lid komt eraan. Het doel is om binnen de 3 jaar een Europese speler zijn met focus op volgende landen :UK, Frankrijk, Duitsland, Nederland en België.

Wil je deze startup een stapje verder helpen? Surf dan naar http://www.streemr.fm/#contact en registreer je als test gebruiker. Er moet nog flink wat getest worden dus jouw hulp wordt sterk geapprecieerd.

Comment

Of die Scanadu Scout werkt?

Comment

Of die Scanadu Scout werkt?

scanadu-scoutWie mijn sociale media blurps een beetje volgt weet dat ik al eens een gadget koop op Kickstarter of Indiegogo. Zo heb ik ook een van de eerste Scanadu Scout exemplaren op mijn bureau liggen en recent vroeg mij iemand naar mijn ervaringen ermee. Ik was vooral gefascineerd door de Scanadu Scout omdat het het eerste echte product was dat ik zag van Walter De Brouwer. Lang geleden (in de vorige eeuw) leerde ik Walter kennen toen ik met mijn toenmalige werkgever langs ging bij Starlab in Brussel om over disruptieve innovatie projecten te spreken voor Samsonite.

In mei 2013 deed ik dus mijn 'pledge' op Indiegogo. Voor $199 zou ik een dik jaar later een unieke "Medical Tricorder" in de bus vinden. Zoals dat meestal loopt met dit soort campagnes duurde het net iets langer (twee jaar). Maar dat weet je als aan een crowdfunding campagne deelneemt. Scanadu communiceerde heel vlot en professioneel en duidelijk, dus geen probleem.

Maar goed, de Scanadu Scout dus:

Om te beginnen kan ik zeggen dat het ding doet wat het belooft. Je zet Start Trek gewijs de recorder tegen je voorhoofd, activeert de app op je smartphone en een minuutje later krijg je een aantal parameters rond je fysieke conditie te zien. De app toont ook mooi aan hoe de scan verloopt waardoor je 'onderweg' wat harder of zachter kan drukken. Het ziet er best wel futuristisch uit (vraag het maar aan deze studenten).

Als output krijg je vier parameters:

  1. Bloeddruk
  2. Hartslag
  3. Temperatuur
  4. SpO2 (zuurstofgehalte in je bloed)

IMG_0667

In de praktijk krijg ik telkens behoorlijk betrouwbare resultaten. Het meest impressionante is de bloeddrukmeter. Mijn dokter geloofde het bijna niet maar moest toegeven dat de resultaten tamelijk accuraat zijn (niet perfect, maar zeer dicht in de buurt). Alleen het 'advies' klopt niet volgens hem want een 'licht verhoogde bloeddruk' wordt tegenwoordig als 'normaal' omschreven, de Scanadu Scout zet licht verhoogd al in de gele zone. Hartslag en temperatuur, dat kunnen we al langer zonder veel high-tech meten, maar het is toch praktisch dat de Scout dit in één beweging meepakt en gewoon door het bakje tegen je voorhoofd te zetten. Het zuurstof gehalte in mijn bloed is OK, dus ik krijg steeds ongeveer dezelfde waarden. Volgens de huisdokter is dit in bepaalde gevallen best wel een nuttige parameter. Hij heeft dan ook een klein toestelletje op zijn bureau liggen die hetzelfde meet aan je vinger.

Is dit nu een nuttige aankoop gebleken? Voor mij en mijn gezin is het niet echt een revolutie. Iedereen is gezond en dus meten we zelden temperatuur en bijna nooit bloeddruk. Die ééne keer dat iemand koorts had lag de oude thermometer dichter bij en waren we dus vergeten de Scout te gebruiken. Conclusie, de Scout ligt nu te bestoffen in mijn bureau.

Wanneer zou ik die wel gaan gebruiken?

  1. Als er iemand in huis gezondheidsproblemen krijgt waarbij een regelmatige bloeddruk meting zinvol is.
  2. Mocht de Scanadu Scout app de gegevens ook delen met de Health app op mijn iPhone. Dan zou ik bijvoorbeeld na het sporten of gewoon random één keer per week wel scannen om zo een volledig beeld te krijgen van 'quantified self'.

Mooi product dus, hopelijk kunnen ze het bij Scanadu laten evolueren naar commercieel succes dat mensen regelmatig gebruiken.

Comment

Vitesse 2015: De Winnaars

Comment

Vitesse 2015: De Winnaars

Voorbije zaterdag gonsde het alweer van bedrijvigheid in de pop-up class, de tijdelijke locatie naast de Antwerpse opera waar jonge ondernemers elkaar dezer dagen vinden. 15 ondernemers verzamelden er om onder elkaar uit te maken wie met de gegeerde Vitesse naar huis zou gaan. De voorbije maanden werd een lijst met meer dan 50 innovatieve ondernemers aangelegd op www.devitesse.be. Na een pre-selectie bleven er 15 over, verdeeld over 3 Vitessen. Vitesse 1 voor prille starters die een duwtje in rug van €5000 aan praktische hulp goed kunnen gebruiken, Vitesse 2 voor zij die volop hun onderneming aan het commercialiseren zijn en voor € 10000 aan omzet konden scoren en tenslotte Vitesse 3 voor zij die al een stap verder staan en met € 5000 aan communicatie ondersteuning hun groei nog beter vorm willen geven.

We kozen bewust niet voor de klassieke pitch & jury aanpak. De ondernemers werden uitgenodigd voor een paar uur verrijkende gesprekken met collega’s in hetzelfde stadium van ontwikkeling. Per Vitesse namen de ondernemers plaats rond een tafel, stelden zich aan elkaar voor, stelden vragen, wisselden ideeën uit en maakten aan het einde van de sessie de balans op. Bij het tellen van de punten werd duidelijk dat er niet tactisch is gestemd. Waar het nek-aan-nek was zagen we dat net de top favorieten elkaar hoog quoteerden. Mede omwille daarom mogen we zeggen dat er geen verliezers waren zaterdag. Iedereen leerde van elkaar, legde goede contacten en vertrok helemaal gemotiveerd terug naar huis.

Maar er waren niet voor niets trofeeën voorzien. Dus na het tellen van de stemmen waren dit de winnaars:

  1. Vitesse 1: TagLayer De jonge whizz kid Timothy Verhaege overtuigde zijn collega’s in Vitesse 1 met zijn motivatie om de prijs in deze categorie binnen te halen. Met TagLayer bouwt hij een opensource en gratis platform dat toelaat om websites automatisch aan te passen aan de interesse van de bezoeker, aan het weer of de locatie van waar die surft en dat met gegarandeerde privacy.
  2. Vitesse 2: Charlie Magazine Het team van Jozefien Daelemans veroverde de harten van de mede-ondernemers met het spectaculaire traject die ze reeds aflegden met Charlie Magazine. Gestart vanuit de wil om échte verhalen te brengen haalden ze de voorbije jaren verschillende keren het nationale nieuws en bouwden ze een ruime lezers community uit. De volgende uitdaging is om een duurzaam bedrijf uit te bouwen en daarbij zal Vitesse 2 een mooie steun in de rug zijn.
  3. Vitesse 3: neoScores Podia zijn Bart Van der Roost niet vreemd en de drive spat dan ook van elke zin af als hij aan het woord is. Samen met zijn neoScores team bouwt hij al een aantal jaren aan “de iTunes van de partituren” zodat iedereen die muziek speelt straks papierloos het podium, klein of groot, op kan. De ambitie is om de wereld te veroveren, de prijs in Vitesse 3 komt daarbij mooi van pas.

Foto’s: Images by Maarten Mellemans - maartenmellemans.be

Alle foto’s: https://goo.gl/photos/f82Rn1XPAgw9WDW47

Comment

Als je het niet kan uitleggen aan je moeder, dan is het te complex.

1 Comment

Als je het niet kan uitleggen aan je moeder, dan is het te complex.

<spoiler alert: dit kan gepercipieerd worden als schaamteloze zelfpromotie>

Het is een beetje ‘the story of my life’, moeder die bij het zondags aperitief vraagt om uit te leggen wat ik nu precies doe. Zolang ik baggage maakte bij Samsonite was dat geen probleem, maar sinds ik ergens rond de eeuwwisseling definitief in de digitale wereld stapte krijg ik moeilijk uitgelegd waarmee ik precies professioneel bezig ben. En telkens als de ouders het gevoel hebben dat ze mee zijn, omdat ze internet hebben, een iPad gekocht hebben of een Facebook account hebben aangemaakt, zit ik al weer een stapje verder.

Vandaag is dat niet anders, ondernemerschap dat kennen Ma & Pa wel want ze hebben zelf hun leven lang ondernomen. Maar big data, internet of things en growth hacking, gecombineerd met mentorship, angel investments en seed capital, dat is toch andere koek. Erger nog, ik heb het bij momenten moeilijk om mijn activiteiten uitgelegd te krijgen aan mensen uit de wereld van startups en ondernemerschap zelf. En dat is een alarm signaal dat kan tellen. Daarom een poging om alles op een rijtje te zetten.

Diep in mij zit een ondernemer, 20 jaar managen in grote en kleine ondernemingen heeft mij wel een paar foute reflexen bijgebracht maar die heb ik de laatste jaren zo veel mogelijk weggewerkt. Wat ik ondertussen vooral geleerd heb is dat succesvol ondernemen start vanuit jezelf. Wat voor iemand ben je, wat kan je, wie zit er allemaal in je netwerk … Wel, ik ben een beelddenker die steeds op zoek is naar hoe de dingen beter kunnen. Technologie is daarbij mijn geliefkoosd instrument, maar waar ik echt ervaring in heb is digitale marketing (vandaar www.digitaalmarketingplan.be). Het ligt ook in mijn natuur om positieve banden te smeden met de mensen die ik ontmoet, iemand noemde mijn onlangs ‘Mr. Sympatico’. Dat laatste heeft niet alleen voordelen, maar zorgt er wel voor dat ik bij de meeste mensen waarmee ik ooit gewerkt heb, terug kan met een vraag of verzoek.

Ik ben ook leergierig en heb over de voorbije 25 jaar ook geleerd hoe het niet moet, soms van op afstand, soms omdat ik zelf de kemels geschoten heb. En nu, ‘somewhere in my 40’ties’, is de tijd gekomen om met die ervaring en met dat netwerk slimme dingen te doen. En dat is voor mij het ‘industriealiseren van de dingen beter doen’. Concreet ben ik voortdurend op zoek naar mensen die het status quo in een sector willen doorbreken. Wie denkt: dit kan ik anders en beter doen, daar wil ik graag eens een koffie mee gaan drinken. En als dat ‘beter doen’ gebruik maakt van de nieuwste technologische evoluties dan heb je mijn aandacht helemaal te pakken. Hoe help ik die mensen? Dat is tamelijk eenvoudig:

  1. Door hun idee om iets beter te doen scherper te maken en te ontdoen van wishful thinking.
  2. Door hen in contact te brengen met andere mensen die ze kunnen helpen.
  3. Door mijn eigen kennis en ervaring in marketing en communicatie te delen met hen.

Er tekent zicht vandaag duidelijk een trend af, meer nog, een onomkeerbare evolutie. Traditionele bedrijven met een top-down structuur moeten het afleggen tegen kleinere, genetwerkte organisaties die flexibeler en sneller zijn. Hetzelfde geldt voor de ondernemer en straks ook de manager van de toekomst. Vooruitlopend op die evolutie heb ik de voorbije jaren mijn eigen professionele activiteiten op die manier gestructureerd. Ik heb verschillende initiatieven gestart met betrouwbare partners en schuif elke dag met mijn tijd en aandacht om elk van die organisaties optimaal te laten groeien en bloeien. En in de toekomst hoop ik er nog veel te kunnen toevoegen, en regelmatig eentje te kunnen los laten zodat die op eigen kracht verder kan.

Maar hoe communiceer je dat nu in één degelijk ‘marketing concept’? Wel, ik heb het ‘Uitgever van ondernemingen’ gedoopt. Alles wat ik doe valt op één of andere manier onder die koepel, en ik heb er dan ook een kleine website rond gemaakt: www.ventureproducer.com

Concreet, waar vind je mij vandaag in de praktijk het vaakst:

  • The CoFoundry: samen met ondernemers kennis en middelen investeren in de bouw van duurzame bedrijven
  • THINK with people: ondernemerschap stimuleren en nieuw ondernemers een stap vooruit helpen
  • De Vitesse: dat extra duwtje in de rug voor innovatieve Belgische ondernemers en hun team.
  • Heaven Can Wait: getalenteerde communicatie professionals een kans geven om een bedrijf te bouwen
  • Light For The World: de levenskwaliteit van blinden en slechtzienden in Africa verbeteren, op een ondernemende manier

1 Comment

Comment

Over tax shit en andere communicatieblunders

We hebben het niet getroffen in België deze week, het leek nochtans zo'n mooie zomer te worden met zelfs goed weer voor wie thuis bleef. Maar ondanks de Gentse Feesten en Tomorrowland zorgen een mix van regenweer, komkommertijd en een slecht gecommuniceerde "tax shift" voor riolen die overlopen van de klachten aan het adres van de regering. Was de zon maar wat langer blijven schijnen moeten de coalitiepartners nu wel denken, dan was iedereen op de terrasjes blijven zitten en was die tax shift zonder veel gebleit gepasseerd. Over de inhoud van het gedrocht "tax shift" wil ik mij verder niet uitlaten. Het is mijn métier niet, alhoewel ik toch wil zeggen dat ondanks een opleiding in de economie en een gezonde interesse in de financiële stromen van ons land, ik er niet echt een logisch geheel in kan terug vinden. Waar ik het hier wel over wil hebben is het grenzeloze amateurisme waarmee de regering de communicatie rond de tax shift aanpakt (of niet aanpakt). Het begint al met de term "tax shift". Ik weet niet wie dat bedacht heeft, maar was het de naam van een nieuw bedrijf geweest dan had ik de bedenker onmiddellijk terug naar huis gestuurd. Een engelstalige term voor een doelgroep (de Belgen) die alleen Nederlands, Frans of Duits als moedertaal hebben, je moet er maar op komen. Of hebben de dames en heren politici de ambitie om "worldwide" te gaan met hun tax shift? Je kiest ook geen naam voor een bij voorbaat omstreden set maatregelen die met slechts één letter verschil om te toveren is tot een scheldwoord: "tax shit". Tenzij je elke criticaster een cadeau wil doen natuurlijk. En tenslotte, wie een beetje inlevingsvermogen heeft in de gemiddelde Vlaming weet dat het woord "tax" een gedateerde term is die zowat alles wat negatief is rond belastingen in zich draagt. "Taxen" kennen we als een manier om rechtstreeks geld te halen bij de consument wanneer hij een alcohol, rookwaren of brandstof koopt. Niets plezant, niet positief. Gewoon spreken over een "verschuiving van belastingen" was al oneindig veel beter geweest. Die "verschuiving" is meteen het volgende waar de communicatie de mist in gaat. Voor zover ik in de media hoor, zie of lees heeft nog niemand de moeite gedaan om eens netjes uit te leggen waar de belastingen naar beneden gaan en dus verschuiven naar een andere plaats, waar ze dan naar omhoog gaan. Afgaande op wat je in de media te horen krijgt komt het hier op neer: bedrijven betalen minder sociale lasten, consumenten betalen meer btw en accijnzen (taxen), en 'en passent' krijgen niet-al-te-veel-en-niet-al-te-weinig-verdieners aan het einde van de maand 100 euro cadeau. Euh ... en dat noemen we duidelijkheid? Geen wonder dat de oppositie een feestje bouwt en gelijk wat aan de bevolking kan wijs maken. Misschien hebben ze wel gelijk, wie zal het zeggen.

Hoe had men het wel kunnen aanpakken?

Stap 1: Waarom zijn we aan de belastingen aan het morrelen? Leg duidelijk uit waarom er verschoven moet worden met inkomsten van de overheid. Iets in de zin van: "De wereld verandert voortdurend en we moeten onze economie stimuleren. Daarom moeten we de belastinginkomsten op een andere manier organiseren en wel op zo'n manier dat we positieve effecten teweeg brengen zoals het creëren van jobs, ...." Neem de mensen mee naar de dieperliggende visie eerder dan ze onmiddellijk te overdonderen met lijstjes maatregelen waarvan je weet dat er voor iedereen iets negatief in zit. > Op basis hiervan kies je een naam voor je plan. Een naam die een positieve boodschap in zich draagt waar niemand tegen kan zijn. Alles behalve "tax shift" dus. Stap 2: Hoe gaan we dat nu aanpakken, wat zijn de principes, wat is er anders dan voorheen? Leg aan de mensen uit hoe je je doel wil bereiken. Iets in de zin van: "Door te schuiven van het belasten van de lonen van werkende mensen, naar belasting op basis van wat mensen uitgeven krijgen we een eerlijker verdeling. Want wie veel verdient zonder te werken (bvb. via inkomsten uit beleggingen) betaalt nu mee zoals iedereen. Daarnaast werken we op specifieke inkomsten en uitgeven waar we een extra effect willen genereren zoals gezonder leven, milieu, enz." (bovenstaande is maar een voorbeeld, of dit ook zo is in de tax shift die de regering voorlegt laat ik in het midden) Stap 3: Wat betekent dat in de praktijk? Pas nu is de tijd rijp om de concrete actiepunten te communiceren. Maak een duidelijke lijst van maatregelen, en zet dat om in duidelijke cijfers. Toon waar de belastingen verminderen en hoeveel, en waar je die vermindering dan weer ophaalt. Illustreer je visie (het waarom) en de methode (het hoe) aan de hand van je concrete acties. En maak er ook een mooie infografiek bij die dat alles nog eens visueel duidelijk maakt. Door stap 1 en 2 over te slaan heeft deze regering de sluizen open gezet voor alle mogelijke kritiek, zowel terechte als onterechte. Spijtig genoeg kan niemand controleren welke bedenkingen steek houden, en welke niet, en kan dus niemand zich een gefundeerde mening vormen over de tax shift. Laat ons hopen dat dat niet de verborgen agenda is van onze verkozenen, het zou getuigen van totale minachting voor de kiezers.

Comment

Comment

Ben jij al mee met de bus?

We kunnen elke dag de berichten lezen over hoe goed of slecht Google het doet, wat de geheimen zijn van het succes van Uber of hoe Snapchat en WhatsApp aan hun fenomenale waarderingen komen. Maar hoe doen succesvolle ondernemers in Europa het? Waarom blijft de startup Showpad een kantoor in Gent houden en hoe overtuigde Mobile Vikings meer dan 200 000 Belgen om voor hen te kiezen? En stel je voor dat je op één dag zowel met Wouter Torfs van Schoenen Torfs als Pieter Zwart van Coolblue kan spreken over retail. Het lijkt mij de beste manier om bij te leren over innovatie en ondernemen in de échte praktijk. Mede daarom organiseren Bert en ikzelf de Connexi Inspiration Tour langs 10 Europese bedrijven en enkel met ondernemers op de bus. Er zijn nog een paar plaatsen vrij, snel inschrijven is de boodschap.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=j8A-UPPyJ9Y]

Comment

Comment

Ondernemen is meer dan ooit samenwerken.

Eén van de eigenschappen van succesvolle ondernemers is dat zij geen concurrenten hebben. Niet omdat dat toevallig zo is, maar wel om dat ze daar bewust voor kiezen. Denken als een entrepreneur betekent onder andere dat je voortdurend op zoek gaat naar partnerships, eerder dan de concurrentie dood te analyseren. Je hebt als ondernemer een open geest, er is geen voorgedefinieerde markt voor jou, je zal de juiste market vinden door actief op zoek te gaan naar en te praten met klanten. En dat in samenwerking met partners die je onderweg tegenkomt en actief gaat zoeken.
Tijdens een getuigenis over ondernemen door Rob Heyvaert noteerde ik ooit deze quote: “Don’t read books, talk to people”. Dat is exact wat je als ondernemer moet gaan doen, met zo veel mogelijk mensen gaan praten. Misschien worden ze ooit klant, of kan je er een partnership mee afsluiten. In elk geval zal je er veel van leren.
Daarom organiseren we dit voorjaar de Connexi Inspiration Tour. Een extreem verrijkende ervaring waar ondernemers leren van ondernemers. We nemen je gedurende drie dagen mee op een busrit langs boeiende ondernemingen en ondernemers in België en Nederland. Van Omega Pharma tot Mobile Vikings en van Inge Geerdens van CVWarehouse tot Pieter Zwart van Coolblue. Tijdens de busritten en diners wissel je kennis en ervaring uit met de 25 deelnemers, ondernemers die elk in hun fase van het ondernemerschap zitten.
Voor meer informatie en inschrijving: www.connexi.eu

Comment

We hebben meer nodig dan acceleratie programma’s om wereldbedrijven te bouwen.

Comment

We hebben meer nodig dan acceleratie programma’s om wereldbedrijven te bouwen.

- cross-post van www.thinkwithpeople.be - slow-startup-850x636Nu de startup-hype ook in onze contreien in volle schwung is horen we regelmatig de kreet dat we veel ambitieuzer moeten zijn in België. We zouden de foute attitude hebben en daarom kunnen wij geen wereldbedrijven à la Facebook, Twitter en Apple bouwen. We moeten meer Californeese hippies worden die naar de sterren reiken, vallen, terug opstaan en terug alles geven om het uitspansel te veroveren. Als we dat niet doen zullen we nooit het niveau van Silicon Valley halen.

Maar telkens als er weer eens een goedmenende opiniemaker opstaat en de media bespeelt met het adagium dat wij Belgen niet de juiste attitude hebben om te ondernemen krijg ik het op mijn heupen. Het klopt dat we de voorbije decennia niet in de eredivisie van de nieuwste ondernemingen spelen. Maar moeten we daarom het Silicon Valley model kopiëren? Goed wetende dat wij anders denken, andere waarden nastreven en in een andere socio-economische context werken. We kunnen beter onze eigen weg banen en bedrijven bouwen op onze eigen sterkten. En die sterkten zijn waarschijnlijk niet tomeloze ambitie en een halve doodsverachting als het op ondernemerschap aankomt. Maar dat zijn dan ook niet de enige attitudes die kunnen leiden naar zakelijk succes. In tegendeel, in een eerder artikel gaf ik al aan dat succesvolle ondernemers eerder deze zijn die risico’s beperken, niet die die risico’s nemen. En laat dat nu net iets zijn waar we goed in zijn hier.
In een artikel in Wired (Wired UK december 2014) pleit Charles Leadbeater voor een hypothetische ‘decelerator’, naast de vele acceleratoren die de startup scene ondertussen rijk is. Die decelerator zou vooral twee dingen aanbieden die vitaal zijn voor innovatie: perspectief en bedoeling. 'Goede ideeën komen pas als je van perspectief verandert’ haalt Leadbeater aan, en opnieuw is dat iets waar we als Belgen goed in zijn. Onze multiculturele achtergrond op het kruispunt van Europa geeft ons een unieke kijk op de wereld die steeds verrast. Magritte is niet voor niets in België geboren. Laat ons dus nu en dan eens de tijd nemen om stil te staan en een ander perspectief te nemen.
In het boek 'Start With Why' van Simon Sinek vinden we een pleidooi voor ondernemen op basis van diepgewortelde waarden. Een succesvol bedrijf heeft een duidelijke bedoeling en die komt niet zo maar uit de lucht gevallen. Dat soort waarden zijn niet iets wat je op één twee drie uit je mouw schudt. Het neemt tijd om ze te ontdekken en er je bedrijf rond te bouwen.
Daarom is het idee van Leadbeater voor een startup programma dat je bij de dingen laat stilstaan zo interessant. We moeten ideeën niet altijd door een accelerator jagen, we kunnen ze ook op hun eigen tempo laten groeien en de weg laten vinden naar succes. Op die manier verbranden we minder talent en verhogen we de kans dat de volgende Google wél uit België komt.
Succesvol ondernemen heeft meer weg van het klaarmaken van een traag gegaarde Vlaamse stoverij dan van een snelle hamburger op een BBQ. Maar we moeten er wel op tijd werk van maken, anders geraakt de stoverij nooit klaar.

Comment

Mag ik even a-sociaal zijn?

3 Comments

Mag ik even a-sociaal zijn?

laptop-in-koffiebarWat is dat met al die zelfverklaarde strijders voor het sociaal belang? Een koffieshop die geen laptops meer wil binnen laten haalt het nationaal nieuws, en een paar studenten die de strijd aangaan met de smartphone worden onthaald als helden. Je voelt je tegenwoordig een paria als je bij het wachten op de bus wil nagaan hoe het nog is met je vrienden. Niet door er luidkeels mee te gaan bellen, wel door in alle rust even door je Facebook pagina te bladeren. En wat is er mis met iemand die Twitter raadpleegt om te zien wat er gebeurd is in de wereld? In vroeger tijden kocht je daarvoor een krant waardoor je buurman op de trein verplicht moest meelezen. Nu combineer je een leuk muziekje met het heet-van-de-naald nieuws op je telefoon. Maar omdat er een scherm aan te pas komt ben je dan plots een inciviek die het sociaal weefsel van onze gemeenschap in gevaar brengt. Ik heb als bij wonder gedurende mijn ganse carriëre persoonlijkheidstesten allerhande weten te ontlopen. De verbazing was dan ook groot toen uit zo’n test op mijn 45 jaar bleek dat mijn Myers Briggs profiel start met een “I” voor Introvert, in plaats van de verwachtte “E”. Wie mij al eens voor een groep zien staan heeft of op en receptie zag rondfloreren zal even verbaasd zijn dat ik niet extravert ben. Dat betekent onder andere dat mijn batterijen opladen als ik op mijn eentje bezig ben, en dat ik energie verbruik om in de groep ‘sociaal’ te zijn. Daarom wil ik mij niet permanent terugtrekken op een onbewoond eiland, in tegendeel, ik hou van mensen rondom mij. Maar tegelijk laad ik door de dag heen graag mijn batterijen terug op met mentale rustpuntjes. Bijvoorbeeld door op mijn smartphone Twitter, Facebook, Pinterest of Instagram open te gooien en een beetje te swipen. Ik vind dat fijn, en volgens de statistieken vind je die eigenschap bij ongeveer de helft van de bevolking terug.

Bij deze dus een advies voor mensen die een rustige koffiebar willen openen. Een flink deel van je klanten houdt ervan om rustig achter de laptop te zitten zich terug te trekken in hun eigen wereld. Als je geen laptops wil zien, open dan een bruin café of een voetbal kantine. Daar komen meer extraverte types vermoed ik. En als je medestudenten voortdurend op hun smartphone zitten te swipen, dan is dat misschien omdat wat jij te vertellen hebt niet half zo interessant is als de Facebookverhalen van je medestudenten. Of omdat je toevallig vrienden hebt die geen energie krijgen van een dag tussen 150 medestudenten in een auditorium te zitten of ‘gezellig’ keuvelen met die trut van ginderachter die alleen kan zagen over hoe veel werk ze wel heeft.

En laat mij nu gerust, ik ga wat uit-zone-nen op Pinterest … prentjes kijken!

Uw vriend, Bert.

3 Comments

Een nieuwe versie van mijn boek

Comment

Een nieuwe versie van mijn boek

dmp100_cover_v2-001.png

DMP100_cover_v2.001Digitale marketing is een snel evoluerend métier, een update van mijn boek kon dan ook niet uitblijven. In deze volledig herziene uitgave hebben we samen met een aantal co-auteurs de nieuwste evoluties in bijvoorbeeld search engine optimalisatie, email marketing en sociale media meegenomen zodat je als digitaal marketeer aan de slag kan met de laatste inzichten. Verder hebben we bijzondere aandacht besteed aan: – Mobile: het hoofdstuk mobiel werd gesplitst in twee zodat er aandacht is voor zowel het optimaliseren van je sitevoor mobiele toestellen, als het inzetten van mobiel in je marketing plan. – Online adverteren: dit hoofdstuk werd in lijn gebracht met de nieuwste evoluties in Google Adwords en Facebook Advertising en we hebben ook adverteren op Twitter en op LinkedIn dieper uitgewerkt.

Tenslotte hebben we ook een hoofdstuk “Growth Hacking toegevoegd zodat zowel startups als andere innovatieve ondernemers nu ook een houvast hebben bij het toepassen van de nieuwste trend in digitale marketing.

Het boek is vanaf midden september 2014 te koop in de boekhandel en op deze site. Op 17 september lanceren we deze volledige herziene uitgave in Antwerpen.

Comment