scanadu-scoutWie mijn sociale media blurps een beetje volgt weet dat ik al eens een gadget koop op Kickstarter of Indiegogo. Zo heb ik ook een van de eerste Scanadu Scout exemplaren op mijn bureau liggen en recent vroeg mij iemand naar mijn ervaringen ermee. Ik was vooral gefascineerd door de Scanadu Scout omdat het het eerste echte product was dat ik zag van Walter De Brouwer. Lang geleden (in de vorige eeuw) leerde ik Walter kennen toen ik met mijn toenmalige werkgever langs ging bij Starlab in Brussel om over disruptieve innovatie projecten te spreken voor Samsonite.

In mei 2013 deed ik dus mijn 'pledge' op Indiegogo. Voor $199 zou ik een dik jaar later een unieke "Medical Tricorder" in de bus vinden. Zoals dat meestal loopt met dit soort campagnes duurde het net iets langer (twee jaar). Maar dat weet je als aan een crowdfunding campagne deelneemt. Scanadu communiceerde heel vlot en professioneel en duidelijk, dus geen probleem.

Maar goed, de Scanadu Scout dus:

Om te beginnen kan ik zeggen dat het ding doet wat het belooft. Je zet Start Trek gewijs de recorder tegen je voorhoofd, activeert de app op je smartphone en een minuutje later krijg je een aantal parameters rond je fysieke conditie te zien. De app toont ook mooi aan hoe de scan verloopt waardoor je 'onderweg' wat harder of zachter kan drukken. Het ziet er best wel futuristisch uit (vraag het maar aan deze studenten).

Als output krijg je vier parameters:

  1. Bloeddruk
  2. Hartslag
  3. Temperatuur
  4. SpO2 (zuurstofgehalte in je bloed)

IMG_0667

In de praktijk krijg ik telkens behoorlijk betrouwbare resultaten. Het meest impressionante is de bloeddrukmeter. Mijn dokter geloofde het bijna niet maar moest toegeven dat de resultaten tamelijk accuraat zijn (niet perfect, maar zeer dicht in de buurt). Alleen het 'advies' klopt niet volgens hem want een 'licht verhoogde bloeddruk' wordt tegenwoordig als 'normaal' omschreven, de Scanadu Scout zet licht verhoogd al in de gele zone. Hartslag en temperatuur, dat kunnen we al langer zonder veel high-tech meten, maar het is toch praktisch dat de Scout dit in één beweging meepakt en gewoon door het bakje tegen je voorhoofd te zetten. Het zuurstof gehalte in mijn bloed is OK, dus ik krijg steeds ongeveer dezelfde waarden. Volgens de huisdokter is dit in bepaalde gevallen best wel een nuttige parameter. Hij heeft dan ook een klein toestelletje op zijn bureau liggen die hetzelfde meet aan je vinger.

Is dit nu een nuttige aankoop gebleken? Voor mij en mijn gezin is het niet echt een revolutie. Iedereen is gezond en dus meten we zelden temperatuur en bijna nooit bloeddruk. Die ééne keer dat iemand koorts had lag de oude thermometer dichter bij en waren we dus vergeten de Scout te gebruiken. Conclusie, de Scout ligt nu te bestoffen in mijn bureau.

Wanneer zou ik die wel gaan gebruiken?

  1. Als er iemand in huis gezondheidsproblemen krijgt waarbij een regelmatige bloeddruk meting zinvol is.
  2. Mocht de Scanadu Scout app de gegevens ook delen met de Health app op mijn iPhone. Dan zou ik bijvoorbeeld na het sporten of gewoon random één keer per week wel scannen om zo een volledig beeld te krijgen van 'quantified self'.

Mooi product dus, hopelijk kunnen ze het bij Scanadu laten evolueren naar commercieel succes dat mensen regelmatig gebruiken.

Comment