<spoiler alert: dit kan gepercipieerd worden als schaamteloze zelfpromotie>

Het is een beetje ‘the story of my life’, moeder die bij het zondags aperitief vraagt om uit te leggen wat ik nu precies doe. Zolang ik baggage maakte bij Samsonite was dat geen probleem, maar sinds ik ergens rond de eeuwwisseling definitief in de digitale wereld stapte krijg ik moeilijk uitgelegd waarmee ik precies professioneel bezig ben. En telkens als de ouders het gevoel hebben dat ze mee zijn, omdat ze internet hebben, een iPad gekocht hebben of een Facebook account hebben aangemaakt, zit ik al weer een stapje verder.

Vandaag is dat niet anders, ondernemerschap dat kennen Ma & Pa wel want ze hebben zelf hun leven lang ondernomen. Maar big data, internet of things en growth hacking, gecombineerd met mentorship, angel investments en seed capital, dat is toch andere koek. Erger nog, ik heb het bij momenten moeilijk om mijn activiteiten uitgelegd te krijgen aan mensen uit de wereld van startups en ondernemerschap zelf. En dat is een alarm signaal dat kan tellen. Daarom een poging om alles op een rijtje te zetten.

Diep in mij zit een ondernemer, 20 jaar managen in grote en kleine ondernemingen heeft mij wel een paar foute reflexen bijgebracht maar die heb ik de laatste jaren zo veel mogelijk weggewerkt. Wat ik ondertussen vooral geleerd heb is dat succesvol ondernemen start vanuit jezelf. Wat voor iemand ben je, wat kan je, wie zit er allemaal in je netwerk … Wel, ik ben een beelddenker die steeds op zoek is naar hoe de dingen beter kunnen. Technologie is daarbij mijn geliefkoosd instrument, maar waar ik echt ervaring in heb is digitale marketing (vandaar www.digitaalmarketingplan.be). Het ligt ook in mijn natuur om positieve banden te smeden met de mensen die ik ontmoet, iemand noemde mijn onlangs ‘Mr. Sympatico’. Dat laatste heeft niet alleen voordelen, maar zorgt er wel voor dat ik bij de meeste mensen waarmee ik ooit gewerkt heb, terug kan met een vraag of verzoek.

Ik ben ook leergierig en heb over de voorbije 25 jaar ook geleerd hoe het niet moet, soms van op afstand, soms omdat ik zelf de kemels geschoten heb. En nu, ‘somewhere in my 40’ties’, is de tijd gekomen om met die ervaring en met dat netwerk slimme dingen te doen. En dat is voor mij het ‘industriealiseren van de dingen beter doen’. Concreet ben ik voortdurend op zoek naar mensen die het status quo in een sector willen doorbreken. Wie denkt: dit kan ik anders en beter doen, daar wil ik graag eens een koffie mee gaan drinken. En als dat ‘beter doen’ gebruik maakt van de nieuwste technologische evoluties dan heb je mijn aandacht helemaal te pakken. Hoe help ik die mensen? Dat is tamelijk eenvoudig:

  1. Door hun idee om iets beter te doen scherper te maken en te ontdoen van wishful thinking.
  2. Door hen in contact te brengen met andere mensen die ze kunnen helpen.
  3. Door mijn eigen kennis en ervaring in marketing en communicatie te delen met hen.

Er tekent zicht vandaag duidelijk een trend af, meer nog, een onomkeerbare evolutie. Traditionele bedrijven met een top-down structuur moeten het afleggen tegen kleinere, genetwerkte organisaties die flexibeler en sneller zijn. Hetzelfde geldt voor de ondernemer en straks ook de manager van de toekomst. Vooruitlopend op die evolutie heb ik de voorbije jaren mijn eigen professionele activiteiten op die manier gestructureerd. Ik heb verschillende initiatieven gestart met betrouwbare partners en schuif elke dag met mijn tijd en aandacht om elk van die organisaties optimaal te laten groeien en bloeien. En in de toekomst hoop ik er nog veel te kunnen toevoegen, en regelmatig eentje te kunnen los laten zodat die op eigen kracht verder kan.

Maar hoe communiceer je dat nu in één degelijk ‘marketing concept’? Wel, ik heb het ‘Uitgever van ondernemingen’ gedoopt. Alles wat ik doe valt op één of andere manier onder die koepel, en ik heb er dan ook een kleine website rond gemaakt: www.ventureproducer.com

Concreet, waar vind je mij vandaag in de praktijk het vaakst:

  • The CoFoundry: samen met ondernemers kennis en middelen investeren in de bouw van duurzame bedrijven
  • THINK with people: ondernemerschap stimuleren en nieuw ondernemers een stap vooruit helpen
  • De Vitesse: dat extra duwtje in de rug voor innovatieve Belgische ondernemers en hun team.
  • Heaven Can Wait: getalenteerde communicatie professionals een kans geven om een bedrijf te bouwen
  • Light For The World: de levenskwaliteit van blinden en slechtzienden in Africa verbeteren, op een ondernemende manier

1 Comment