Viewing entries in
NL

3 Comments

De 9 verschillen tussen marketing managers en startup marketeers

<cross-posted van www.thinkwithpeople.be> 9-verschillen-startup-marketing"Marketing is marketing, en de algemene principes in deze industrie zijn toepasbaar op elk product of dienst." Vanuit die gedachte nemen veel startup marketeers, meestal één van de founders, hun cursus marketing ter hand en schrijven een plan. Of erger nog, ze spenderen een overproportioneel deel van de centen van hun “family, friends & fools” aan een reclame bureau dat geen ervaring heeft met startups. De praktijk leert dat de combinatie van nieuwe, vooral digitale, media en de onzekere omgeving waarin startups opereren, een totaal andere manier van werken vragen dan wat men in een klassieke omgeving zou doen.

Om het duidelijk en bevattelijk te maken voor zowel ervaren marketing managers als starters die zelf aan de slag willen, verzamelden we de 9 verschillen tussen marketing managers en startup marketeers:

De Context Marketing managers werken in een relatief stabiele omgeving, product, prijs, distributie zijn bekende factoren. Markten evolueren en marketing plannen moeten natuurlijk constant bijgestuurd worden, maar het woord ‘evolutie’ is hier bewust gekozen. Startups daarentegen werken per definitie in een onzekere omgeving, de meeste onderdelen van de marketing mix liggen nog niet vast of de markt is nog een onontgonnen terrein. Vandaag zijn ze alleen, morgen zijn er drie concurrenten, vandaag betalen gebruikers voor een dienst, morgen lanceert één van de internet-moguls (Google, Facebook, …) hetzelfde gratis.

Doelgroepen In die onbekende omgeving moeten startups op zoek naar klanten, wie ze precies zijn, is meestal niet bekend. Elke klant is een overwinning en leert de startup iets over wie misschien de volgende klant zal zijn. Marketing managers daarintegen werken met duidelijk gedefinieerde doelgroepen die ze via marktonderzoek en focus groepen steeds beter proberen te doorgronden.

Doelstellingen Een marketing manager schakelt zijn of haar activiteiten in in een groter plan. Er zijn duidelijke objectieven voor het bedrijf en de marketing manager zet de nodige middelen in om die objectieven en het plan te realiseren. De startup marketeer kent het einddoel (klanten vinden) maar heeft weinig tussenliggende referentie punten. Daarom  test hij daartoe verschillende kanalen uit zonder een vooropgezet plan.

Budgetten Startups moeten noodgedwongen werken met de middelen die er zijn, of beter nog, de hoeveelheid middelen die de startup zich kan veroorloven te verliezen in het geval de campagne geen succes is. De boodschap is dus om met zo weinig mogelijk uitgaven de meeste effectieve acties te ondernemen. De klassieke marketing manager is dan weer gefocussed op het optimaliseren van het budget dat hij of zij gekregen heeft aan het begin van het jaar.

Modus operandi Marketing managers schrijven een plan, voeren het uit en rapporteren over het succes. Dat proces neemt in het beste geval een kwartaal in beslag, maar in veel gevallen duurt zo’n iteratie een vol jaar. Zoals we eerder al aangaven gaan startups een kanaal of taktiek uittesten, meten en verder bouwen op wat werkt. Maar hier is de cyclus veel korter. We spreken over weken, en in een aantal gevallen zoals bijvoorbeeld adverteren op Google over dagen. Startups gaan dus met hun onzekere omgeving om door in veel kortere cycli hun acties bij te sturen.

Directe stakeholders Marketing manager werken voor marketing directors of Vice President's die hun plan uitgevoerd willen zien. Ze leggen verantwoording af over de vraag of ze de vooropgestelde doelen bereikt hebben binnen het afgesproken budget. Startups werken rechtstreeks voor en met de aandeelhouders (in de meeste gevallen dus voor zichzelf) en voor hun klanten. Een euro uitgeven aan marketing betekent een euro minder op de rekening aan het einde van de maand. Klanten worden door goede startup marketeers veel dichter betrokken dan in een klassieke marketing omgeving.

Concurrenten en partnerships Marketing managers gaan op zoek naar markten met weinig concurrenten, of waar ze marktleider kunnen zijn. Iedereen die ook maar in de buurt komt, wordt beschouwd als concurrent en moet bestreden worden. Startups concentreren zich op hun sterkten en gaan partnerships aan met andere marktspelers. Het gevolg kan zijn dat ze hun business model moeten aanpassen, bijvoorbeeld door voor een ander prijsmodel te kiezen zodat ze hun inkomsten ergens anders halen. Dat is een vrijheid die een klassieke marketeer niet heeft.

Creativiteit Startup marketeers moeten hun creativiteit en die van hun partners veel breder inzetten. Elk element van de marketing mix, dus ook het product, kan in vraag gesteld worden. En er moet gezocht worden naar de creatiefste manier om met weinig middelen veel te realiseren. Marketing managers daarentegen focussen creativiteit op het brengen van een boodschap en veel minder op de rest van de marketing mix.

Marktonderzoek Marketing managers proberen de markt in kaart te brengen via marktonderzoek om daar vervolgens een strategie op te bouwen. In de extreem onzekere en veranderende omgeving waarin startups opereren, is het proberen voorspellen van de toekomst door marktonderzoek zinloos. Daarom is voor de startup marketeer elke ontmoeting een klein marktonderzoek, de eerste klanten zijn hun focus groepen.

Een startup marketeer moet dus over andere talenten beschikken en op een andere manier denken en werken dan een marketing manager. Er moet in kortere cycli gewerkt worden en korter op de bal gespeeld. Alle aspecten van de marketing mix komen aan bod en de klant staat veel dichter bij het bedrijf. Dat heeft ook impact op de manier van samenwerking met externe experten en agentschappen. Deze moeten bereid zijn om diep in de problematiek van de startup te duiken, en veel van hun kennis te delen. De focus zal liggen op het begeleiden van de startup naar een ideale en volledig geïntegreerde marketing approach. De concrete uitvoering van de plannen zal in veel gevallen gebeuren door de startup zelf, met de ondersteuning van externe experten.

3 Comments

Brace yourselves, hier komen de jaaroverzichten ...

2 Comments

Brace yourselves, hier komen de jaaroverzichten ...

brace-yourselves-jaaroverzichten.jpg

brace yourselves jaaroverzichtenOp VIER loopt het al een tijdje, een programma dat terugkijkt op het voorbije jaar. Ik ben er een paar keer voorbij gezapt, soms even blijven plakken. Maar een conversatie tussen Mia Doornaert en Gert Verhulst over een non-event van een half jaar geleden, neen bedankt. De creativiteit is ver te zoeken in een format dat je zou kunnen omschrijven als een gescript panel gesprek zonder interessante onderwerpen.Bij het bedenken van het programma moet ook iemand gedacht hebben: we mogen het internet niet vergeten. Dus wordt er ook geput uit YouTube voor plezante filmpjes. Bij voorkeur die waar je je nog steeds van afvraagt waarom de saaiste collega van het eiland die had doorgestuurd. Als uitsmijter gooien we alles nog eens herverpakt terug op YouTube, Facebook en Twitter, et Voilà, 'digitaal' is ook in orde.

En dan ... KABOOOM ... YouTube lanceert haar jaaroverzicht. Dikke vijf minuten video, binnen de 12 uur 5 miljoen keer bekeken. Meeslepend, spannend, visueel aantrekkelijk, luid, zot, duur waarschijnlijk en vooral volledig op de golflengte van internet generatie.

Ja maar ik heb al die YouTube filmpjes niet gezien het voorbije jaar, hoor ik je denken. Wel, zoek even de eerste beste tiener op en vraag hem of haar om je te helpen. Ik garandeer je een opeenvolging van oh's, ah's, the fox!, neeeh, Miley!, moh, en meer van dat. Blijkt dat een stel nerds in Silicon Valley die gebruikelijk een zoekmachine programmeren meer in touch is met wat er leeft bij de Vlaamse jongeren dan de creative class die onze Vlaamse zender regeert. En die filmpjes waarop het werkstuk gebaseerd is kan je rustig herbekijken, geheel gratis. Geen gemekker hier over reclame blokken die je zou kunnen overslaan, meer nog, als je na 5 seconden de reclame niet wil zien dan wordt je uitgenodigd om te skippen. En dan betaalt de adverteerder niets. Ook geen geforceerde pogingen om de zaak 'viraal te laten gaan' via 'de sociale media'. Neen, gewoon keistraf visueel materiaal dat online geboren is en er dus ook verder leeft.

Stop met het recycleren van bekende formats om er dan een laagje internet-vernis met social media glitters over te leggen! En stop met kankeren dat de reclame inkomsten niet meer voldoende zijn om die saaie producties rendabel te maken. Het internet is fundamenteel anders dan broadcast TV en sociale media vormen een nieuwe wereld met andere mechanieken. Digitale media kan je niet zien als een promotiekanaal voor échte TV, TV van de toekomst wordt online geboren.

2 Comments

Comment

Geen innovatie zonder speeltijd

Ik ben een liefhebber van format “opiniestuk”. Kort en gebald, eigenlijk zoals in een blog post, een idee of mening uit de doeken doen en verdedigen. Een beetje chargeren mag, het is tenslotte een opinie. Het risico is echter dat de druk van de wekelijkse opinie, de denkers dwingt om een round-up te maken van een aantal indrukken en er tekstje rond te breien om dan te eindigen met een straf standpunt. Een dat is wat Fons Van Dyck vorige week met zijn opiniestuk “Speeltijd Voorbij” in De Standaard naar mijn gevoel overkomen is. Al te vaak worden een aantal evoluties en trends op een hoopje gegooid, vervolgens lichtvoetig ontkracht om tot de conclusie te komen dat we nu eindelijk 'back to normal' kunnen gaan. Want “‘gratis’ bestaat natuurlijk niet” schrijft ook Fons, privacy tegenover Google en Facebook is blijkbaar het grootste probleem van deze tijd en in Silicon Valley blijkt "De meritocratie … een gevaarlijke mythe te zijn”, nog volgens de blog-research die dhr Van Dyck heeft gedaan. Dus beste kinderen, allemaal terug in het gelid, creativiteit is voortaan terug voorbehouden aan de brainstorm rooms van reclame bureaus, het enige business model dat kan werken is het kopen en verkopen van goederen en diensten, ondernemen doe je door een business plan van 35 bladzijden te schrijven en dat de NSA onze mails leest is – opnieuw – de schuld van Facebook en Google.Oh ja, en Google organiseert zich de laatste maanden wat strakker rond het gebruik van '20% time’ (De mogelijkheid die Google medewerkers krijgen om 20% van hun tijd te spenderen aan een project buiten hun reguliere job), daarmee is toch echt wel bewezen dat bedrijven die op een andere manier proberen te werken uiteindelijk toch tot inkeer komen.

Is er dan helemaal niets aan de hand? Natuurlijk wel. Google, Facebook, Apple maar ook Amazon.com en Twitter delen momenteel de lakens uit in de digitale economie. En ze hebben die status bereikt door een visie op lange termijn te ontwikkelen, door flexibel om te gaan met kennis en ideeën, door open te staan voor alternatieve manieren om geld te verdienen. Ja er wordt momenteel massaal geld verdiend op basis van wat we als consument vrijwillig bloot geven over onszelf. Had jij dan liever € 0,1 betaald voor elke zoekopdracht in Google? Of een postzegel gekleefd op elk Facebook bericht?Innovatie vraagt een omgeving die innovatie toelaat en stimuleert. Dat betekent bijvoorbeeld dat je dingen uittest, kijkt wat er goed of fout loopt en vervolgens pijlsnel bijstuurt. Dat hebben de grote jongens uit Silicon Valley reeds jaren ingebakken in hun bedrijfscultuur. Testen, meten en bijsturen, stoppen of vol gas geven als het een succes is. De ogen open houden, kort op de bal spelen.

Dus ja ons digitaal leven wordt momenteel voor een groot deel bepaald door een beperkt aantal grote spelers. Maar die hebben dat niet bereikt door te zitten kankeren op hoe anderen succes hebben, wel door elke verandering aan te pakken als een opportuniteit. En dat is iets wat we allemaal kunnen. We hebben hier in Vlaanderen de best opgeleide ingenieurs, er is bergen geld en de digitale infrastructuur is top. Waar wachten we nog op om vooruit te kijken en vanuit onze sterkten nu te beginnen bouwen aan de bedrijven van morgen. Denk eraan, 10 jaar geleden bestond Facebook nog niet eens. Zo snel kan het gaan.

<geupdated op 19/12/12 voor publicatie in De Tijd>

Comment

2 Comments

Doelgroepen en via welke digitale kanalen je ze best bereikt

Doelgroepen, hoe ze afbakenen, welke boodschap ze moeten krijgen en welke kanalen je daar best voor gebruikt, dat is de hamvraag voor veel marketeers. De vorige generatie communicatie verantwoordelijken kon zich beperken tot ruwe indelingen op basis van geslacht, leeftijd of inkomensniveau. Maar we weten allemaal dat dat nergens op slaat in de praktijk. Mensen met een laag inkomen hebben in veel gevallen een duurdere flatscreen dan een goed verdienende universitair opgeleide bediende, rijke mensen schreeuwen even hard op de voetbaltribune en gepensioneerden zijn de snelst groeiende groep kopers van tablet computers. En het wordt nog ingewikkelder. Bij een gezellig avondje uit met vrienden zit ik in de doelgroep van de Duvel drinkende meerwaarde zoeker, terwijl ik op woensdagavond met de maten van de les motortechnieken rustig een fris blikje Jupiler achterover kap en in een trendy bar krijg je aan mij geen bier verkocht want dan ga ik voluit voor een verfijnde gin & tonic combinatie. Neen ik heb geen alcohol probleem maar dit voorbeeld illustreert perfect dat zelfs een enkele consument in verschillende doelgroepen kan thuis horen.

Maar er is hoop! Herman Toch maakt in zijn boek "Transformeren om te overleven" een interessante case voor een marketing aanpak die naar de essentie terug gaat. Die essentie is - kort door de bocht - de relatie die een consument heeft tot een merk of bedrijf. En dit is de sleutel tot een gericht aanspreken van verschillende doelgroepen met aangepast boodschappen via verschillende kanalen.

Stel je de vraag eens wat de verschillende relaties zijn van je klanten tot jouw merk of bedrijf. Ik geef een voorbeeld - opnieuw vrij naar Herman Toch - voor ketchup. Wat is de rol die het merk Heinz Tomaten Ketchup vervult voor een jonge moeder? In het geval ze die gebruikt om haar kleine spruit rauwe groenten te leren eten speelt Heinz de rol van een merk dat je helpt gezond te eten. Is onze jonge moeder echter zwaar aan het uitgaan op zaterdagnacht en heeft ze nood aan een vettig pak friet met ketchup om door te gaan, dan krijgt ons ketchup merk plots een geheel andere rol. Voor elk van die rollen zal je als marketeer een andere boodschap moeten verzinnen (zonder de merk essentie uit het oog te verliezen graag). En dan kunnen we gaan spelen met alle digitale kanalen die we ter beschikking hebben.

Afhankelijk van de boodschap die we willen brengen, en hoe sterk een relatie of rol ontwikkeld is voor een bedrijf of merk zullen we andere communicatie kanalen kiezen. Willen we in het voorbeeld van daarnet de "gezonde voeding" rol bestendigen dan kunnen we kiezen voor een content marketing aanpak met recepten op een populair forum voor jonge ouders. Is het daarentegen de bedoeling om ons te profileren als een nieuwe speler in de wereld van "je even hedonistisch laten gaan" en ons product promoten bij de frietjes, dan zal de keuze vallen op een pro-actieve campagne die consumenten bijvoorbeeld aanspreekt via Facebook advertenties.

Door de verschillende relaties of rollen die je bedrijf wil uitbouwen met haar klanten in kaart te brengen, en daar de juiste prioriteiten te leggen kan je op een heel authentieke en kwalitatieve tot interactie en engagement komen.

Het in kaart brengen van de relaties die je merk heeft met de verschillende klanten zal voor grote consumenten merken zeker het onderwerp zijn van marktonderzoek. Maar een flinke portie gezond verstand en kennis van je klanten kan al een goed beeld geven van waar je staat. Inzicht in de markt en trends voor de toekomst tonen je dan weer de weg naar nieuwe nog te exploreren relaties.

Waarom kiezen jouw klanten voor jouw merk of bedrijf? Op welk van die redenen of relaties wil je je marketing en communicatie toespitsen? Met welke boodschap wil je dat doen? In welke mate is de relatie al doorgedrongen bij je (potentiële) klanten? Eens je het antwoord hebt op die vragen kan je gaan beslissen welke digitale kanalen je moet inzetten om succesvol te communiceren. Lees meer over dit laatste in mijn boek: Een Digitaal Marketing Plan in 100 Dagen.

2 Comments

2 Comments

Bouwen aan een marketing plan

We staan weer voor een nieuw jaar, en dat is traditioneel het moment om onze werking in vraag te stellen en nieuwe plannen te maken. Hoe gaan we het komende jaar onze producten en diensten positioneren en promoten, welke prijs- en distributie strategiën gaan we hanteren en vooral, hoe zit het met onze klanten. De jaaroverzichten en lijstjes met trends, gidsen de marketeer naar een plan voor het komende jaar. In een digitale wereld is dit echter het foute spoor. Je kan een digitaal marketing plan niet bedenken voor een jaar ver. Een digitaal plan dat schrijf of bedenk je niet, daar bouw je voortdurend aan. Het is namelijk cruciaal om te experimenteren, te testen en bij te sturen op een permanente basis.

Denk maar aan je website, dat is al lang geen digitaal visitekaartje meer. Je bouwt een relevante online aanwezigheid uit door over de tijd actuele of tijdloze content te verzamelen of creëren en op je site te publiceren. En welke content werkt of niet werkt is iets wat je best proefondervindelijk vaststelt, en vooral voortdurend bijstuurt. Als we weten dat elke dag 16% van de zoekopdrachten op Google nog nooit eerder gebruikt werden, dan is het duidelijk dat content op een website zeer regelmatig bijgestuurd moet worden. De impact van de een aanpassing in de content of structuur van je site wordt pas na enkele weken duidelijk dus ook omwille van zoekmachine optimalisatie moet je digitale marketing strategie voortdurend bijgestuurd worden.

Wie gebruik maakt van sociale media in een marketing plan weet dat succes daar onlosmakelijk verbonden is je community. Telkens als er weer nieuwe Facebook of Twitter volgers bijkomen verandert het profiel van die groep, en dat kan impact hebben op je marketing aanpak. Misschien heb je plots meer prospects onder je volgers omwille van een stuk content dat sterk verspreid werd via sociale media, dan moet je nu je content plan bijsturen richting conversie.

Hetzelfde geldt voor email marketing of cost per click adverteren. Campagnes via die media moet na elke wave of zelfs dagelijks bijgestuurd worden. En de cijfers die uit die campagnes rollen vormen opnieuw interessante input om je marketing strategie bij te sturen.

Daarom kan je dus een digitaal marketing plan niet een keer per jaar bouwen en vervolgens uitrollen, je moet constant testen, meten en bijsturen. Meer nog, alle marketingplannen, klassiek of digitaal, kunnen beter op een flexibele en iteratieve manier opgebouwd worden. Op die manier kan je spelen op de snel veranderende marktomstandigheden waarmee bedrijven geconfronteerd worden.

In dit verband zien we vandaag een beweging ontstaan naar "agile marketing" dat de principes van de agile projectaanpak (die in de IT sector de nieuwe standaard is) toepast op het organiseren van marketing. Een interessante evolutie die over de komende jaren zich nog verder zal ontwikkelen.

De visie in dit artikel kwam tot stand na gesprekken over de inhoud van mijn boek over digitale marketing dat begin december gelanceerd werd.

2 Comments

Comment

Movember groeit onder mijn neus

Na een vertraagde start begint de Movember snor onder mijn neus stilaan zichtbaar te worden. Mijn kleine bijdrage tot een betere wereld, en ook de perfecte manier om eens uit te zoeken hoe ik er zou uit zien met zo'n gezichtsornament. Maar het hoofddoel is dus centjes inzamelen voor de gezondheid van de man. Terwijl vrouwen naar hun borsten laten kijken onderlijnen wij onze neus in November met een snor.

Centjes inzamelen dus, steun je mij? Wel, dan kan je hier een bijdrage doen. Alle beetjes worden geapprecieerd, ziehier mijn Movember profiel:

http://mobro.co/ibert

En ik? Ik beloof het tot 30/11 vol te houden en jullie op de hoogte te houden van de evolutie. En op 30/11 verdwijnt de snor samen met de komst van mijn boek.

Comment

Comment

Tsiepmuile: Het Allerwijste Gents Woord Sonnet

Omdat de Johan zelf geen blog heeft (bij mijn weten), hier een sonnet ter afsluiting van de Gentsche Fieste, mé zonne! TSIEPMUILE

De tsiepmuile wierd per malheur gebore mee een schief lavabootse en wierd er loater in de klasse mee getritterd, de blitkeisse. An den blende muur, tottend mee eur lief, ne schele. 't wierd er een instagramke over getwitterd.

't Was nie alliene een tsiepmuile, moar uuk een komeere, eur bakhuis stond nie stille. Eure schele, diene dwoazen uil, studeerdigde iest veur apotheker, moar hij oa were zuveel buize, dat 't uiteindelijk niemand mocht verboazen

Dat' hij luudgieter wierd. En de tsiepmuile euren hemel kloardig' op. Ze woaren zij tupe toch 'n schuune menoaze. Zij mee ne schieve pombak van ne kinnebak en den eure

Die't da als gediplomeerde tottentrekker en koerskemel mee szijnen Engelsche sleutel kost reparere. Couroaze, meiske, uuk als tsiepmuile, edde toch nog oltijd keure.

Jowan Antoniez den ienigen nechte Gentsche stadsdichter

apropoo lusepoepe wierd poulidoor

Comment

Comment

De eerste fysieke uiting van mijn boek

Gisteren heb ik via mijn contacten in de boeken-retail (lees: mijn echtgenote) de de brochure met mijn boek erin te zien gekregen. Alweer een stapje dichter naar de "real thing". En ik heb de eer naast het nieuw boek van Clo Willaerts te staan. Lannoo Campus najaar 2012

We krijgen trouwens een mooie oogst aan marketing boeken dit jaar, ik zet er een paar  nieuwe uit de brochure van Lannoo Campus op een rij, sommigen hebben al een website:

  • Adverteerder zkt reclamebureau - Een belangrijke strategische keuze (Chris Van Roey, Martine Ballegeer)
  • Ik ben een aanrader  - Wie zegt wat hij denkt, is goud waard voor een merk (Jan Van den Bergh)
  • Een Digitaal Marketing Plan in 100 Dagen (die van mij dus)
  • Altijd Naakt - Manage je identiteit online (Clo Willaerts)
  • Braindinges - Bouw je merk van binnenuit (Guy Ooms)

Comment

Comment

De geboorte van een infografiek

20120707-100100.jpgSchemaatjes maken dat is zoals mensen die mij al eens aan een white board zien staan hebben mijn ding wel. Maar dat allemaal uitschrijven in verstaanbaar Nederlands, dat is een slavenwerk.

Alle visuele research voor mijn boek, en ook de schemas en zelfs het cover-ontwerp vind je op mijn Pinterest board over Een Digitaal Marketing Plan in 100 Dagen. Ik betrap mij er trouwens meer en meer op dat ik Pinterest spontaan gebruik als tool, een soort visueel bookmarken. Het zal wel de beelddenker in mij zijn die naar boven komt.

Comment

Comment

Het schema van deze week

Het eerste hoofdstuk van mijn boek is bijna klaar, daarmee ligt het basis stramien vast. Hopelijk blijft het overeind bij het schrijven van de volgende hoofdstukken over websites, social media, online advertising, etc.Dit schema vat alles zo'n beetje samen: digitaal marketing plan

Comment

Comment

"Een Digitaal Marketing Plan in 100 dagen."

Dat wordt wordt de titel van het boek dat ik de komende maanden ga schrijven. Het is de bedoeling dat het een praktisch en inspirerend boek wordt voor iedereen die wil werken aan effectievere communicatie via het internet, zowel via de eigen website, sociale media als met online advertenties.

Als je het boek gelezen hebt moet je in staat zijn om je online communicatie te structureren en de juiste prioriteiten te stellen. Ik wil daarom een model uitwerken dat antwoorden biedt op vragen zoals "Moet ik nu alles laten vallen en op Facebook springen?", "Is mijn website nog belangrijk?", "Kan ik ook geld verdienen met advertenties op Google?", etc. Dat zal niet eenvoudig zijn want het antwoord op die vragen is voor iedereen verschillend.

Het is de snelheid waarmee nieuwe internet fenomenen de kop opsteken en terug verdwijnen die mij geïnspireerd heeft tot dit boek. Ik ben nu al meer dan 15 jaar bezig met het zoeken van het onderscheid tussen hypes en blijvers online, met wisselend succes trouwen, en het is die ervaring die ik wil meegeven.

Zoals gezegd wordt het een praktisch boek, je zal het kunnen lezen in een (verlengd) weekend. Maar je zal het ook ook kunnen gebruiken als leidraad bij het optimaliseren (of opstellen) van je digitaal marketing plan, over een periode van 100 dagen (een maand of drie dus).

De evolutie van het boek kan je volgen op Facebook, Twitter (#dmp100), Google+ en nog een paar digitale kanalen die ik wanneer relevant zal inzetten.

Comment

Comment

Theater als zoete koek

Of is het marketing als zoete koek?
Er loopt dezer dagen een toneel voorstelling in het NTGent die geïnspireerd is door de koekjes fabriek Lotus Bakeries. Wim Opbrouck - artistiek leider van het gezelschap - zat te bellen over het stuk "Hans en Grietje" toen een grote rode vrachtwagen van Lotus Bakeries voorbij kwam. Hij las de slogan "daar zit liefde in" en het idee voor de voorstelling kreeg plots vorm.
Het verhaal speelt zich nu af in een koekjesfabriek en de rode speculoos dozen zijn alom tegenwoordig. De vraag is, is dit nu goeie marketing of slim theater?
Als je het mij vraagt geen van beide. Opbrouck en zijn team hebben er heel hard voor gezorgd dat de koekjesgeest in de voorstelling zit. Het verhaal ademt koekjes, maar niet het merk Lotus. En of Lotus hard gelobbied heeft om toch maar een vlag in de zaal te krijgen weet ik niet, maar ik heb het gevoel van niet. Er hangen dan ook geen Lotus vlaggen op het Sint-Baafs plein in Gent. Het heeft er eerder de schijn van ze in Lembeke een fijne manier aangeboden gekregen hebben om wat cultuur in hun koekjes te brengen, en dat ze daar ja op gezegd hebben.
Het is dus pakkend theater en eerlijke marketing geworden.
Deze samenwerking af meten op de klassiek "product placement parameters" zou dan ook fout zijn. Kwamen de logo's voldoende maar niet te veel in beeld? Strookte de voorstelling met de merkboodschap? Dat zijn niet de vragen die we ons moeten stellen.
Wat we hier hebben is een theatermaker die in zijn hoofd en in zijn omgeving op zoek ging naar beelden die het verhaal van Hans en Grietje eigentijds konden vertellen. En in die zoektocht ontmoet hij een bedrijf dat verbonden is met de stad waar het theater gemaakt zal worden. En dat bedrijf heeft een leuk merk van lekkere koekjes. Het enthousiasme groeit in zijn hoofd, de inspiratie kookt over en een nieuw stuk theaterkunst is geboren. 
Had Lotus bakeries op een of andere manier een fout bedrijf geweest, met een merk dat zich niet op een eerlijke manier met de consument had verbonden, dan was die creatieve roes abrupt stil gevallen. Dan was NTGent nooit tot Lembeke geraakt.
En had de directie van Lotus geëist dat er straffe merk visibiliteit kwam in ruil voor de steun, dan was het verhaal, daar stil gevallen.
Dit is een schitterende case van hoe duurzaam omgaan met bedrijven en merken op lange termijn werkt. Je laat je waarden en op een eerlijke manier los op de gemeenschap en plots … plots is daar een theatermaker die je graag meeneemt in zijn of haar verhaal. Mooi is dat.
Wat is de ROI, hoeveel contacten zijn er geconverteerd naar klanten? Niemand kan het echt meten. Maar de harten van mamma's en kinderen die een speculaas opgevangen hebben aan het einde van de voorstelling zijn voor goed gewonnen.
Dank u wel Wim Opbrouck en Jan Boone (CEO Lotus Bakeries). Misschien moeten we eens een Project opzetten dat uitwisseling tussen bedrijven en cultuur huizen op deze manier stimuleert en faciliteert, iemand goesting?

Comment

2 Comments

Dexia kan maar beter niet van naam veranderen.

Nog voor het Dexia management zelf met het idee aan kwam draven om Dexia een nieuwe naam te geven had ik zitten denken over die mogelijkheid. Wat is de juiste marketing aanpak voor een bedrijf dat dermate de mist is in gegaan? Is de juiste aanpak om alle middelen in te zetten om het zwartgeblakerde imago van de bank weg te poetsen met een nieuwe naam en de daarbij horende media campagne? Ik denk het niet.

Meer nog, Dexia doet wat mij betreft een extreem foute zet met alleen al maar in de pers te gooien dat ze een naamsverandering overwegen. In het frans zouden ze zeggen, il’s ont raté l’occasion de se taire …

Een merk wordt vandaag niet meer bepaald door wat de adverteerder erover zegt (of schreeuwt), maar door wat mensen, klanten, consumenten onder elkaar erover vertellen (vrij naar Scott Cook). Maar mensen vertellen niet die dingen die marketeer zouden willen. Mensen praten over echte ervaringen die ze dagelijks hebben, op straat, in het bankkantoor, online, via het call center, enzovoort. Ze vertellen bijvoorbeeld niet “mijn Geld leeft via Dexia” maar wel “mijn bankdirecteur heeft mij goed vooruit geholpen met mijn beleggingen”. Door al die conversaties tussen mensen, die steeds meer via digitale kanalen gebeuren, die vormen samen de identiteit van een merk.

En moet je dan in een crisis situatie je bestaand merk weggooien en met een schone lei beginnen? Neen, want wat vertellen mensen dan aan elkaar? Dingen zoals “Die van Dexia van vroeger die nu <> noemen, die hebben geld te veel zekers? Al die bankkantoren aanpassen, al die dure advertenties …”. Neen, Dexia heeft een unieke opportuniteit om heel spaarzaam om te gaan met marketing budgetten door bij haar bestaande naam te blijven, alle dure media uitgaven te stoppen en te investeren in waar klanten echt zitten op te wachten. Gemotiveerde en goed opgeleide bankmedewerkers, realistische tarieven vrij van irritante extra kosten maar vooral een organisatie die open staat voor conversatie. Open voor conversatie via het kantoor, brief, telefoon, email én sociale media.

Het juiste actieplan ziet er naar mijn idee als volgt uit:

  1. Bepaal (of herbevestig) de waarden waar Dexia voor staat.
  2. Leg een aanpak (strategie & tactische invulling) vast om die waarden uit te dragen. Winst maken is daar zeker één van, maar er moet ook een antwoord zijn op de noden van de klant.
  3. Neem de tijd om aan het ganse team (en dat zijn er nogal wat) uit te leggen wat dit betekent voor hun dagelijkse job. Zorg dat iedereen doordrongen is van de filosofie van het bedrijf. Geef hen ook de nodige argumenten om de flaters van het verleden in een context te plaatsen, maar vertel ook dat er niets mis met een simpele: “Sorry, daar zijn we in de fout gegaan.”
  4. Leidt je mensen op in communicatie, zowel in persoon als via de zogenaamde nieuwe (sociale) media zoals Facebook, LinkedIn, Twitter, etc.
  5. Start een nationaal charme-offensief naar klanten en consumenten, gedragen door je eigen mensen en via de kanalen waar mensen vandaag het meest actief zijn. Facebook zal daar zeker één van zijn. Vraag aan al je mensen om pro-actief naar hun klanten, vrienden en familie te stappen om te vertellen hoe Dexia vandaag wél goed bezig is.

Op zo een transparante en eerlijke manier kan Dexia haar blazoen oppoetsen zonder straks weer in de problemen te komen omdat er te veel geïnvesteerd moest worden dure reklame campagnes en zinloze verspilling van middelen.

Echt waar dames en heren van Dexia, pak het eens anders aan, eerlijk, puur en met mensen. En profiteer van de mogelijkheden van sociale media, zal niet weten wat je ziet.

kleine toevoeging:
Het was een blogpost van Anne Galland over Dexia die mij motiveerde om ook maar eens mijn mening neer te pennen. Zij heeft een gelijkaardige insteek, maar vanuit een ander perspectief.

2 Comments

Comment

Waarom spreekt eigenlijk niemand nu nog over IOS5?

Nu de iPhone gebruikers massaal overgeschakeld zijn naar het nieuwste OS ontdekken we welke nieuwigheden er nu echt toe doen. Vreemd genoeg is het ondertussen in de media stil geworden. Blijkbaar is het groot nieuws dat er misschien een iPhone 5 komt, en is het nog groter nieuws dat die nieuwe smartphone "4S" zal noemen. Maar dat iPhone gebruikers er voortaan andere ochtend rituelen op na houden dankzij message center, en dat het business model van telco providers onder druk komt ten gevolgen van iMessages, dat is schijnbaar niet het berichten waard.

Dus dan doe ik het maar zelf :)
Neem iMessages, een op het eerste zicht simpel messaging systeem waar ik geen aandacht aan besteedde. Groot was mijn verbazing toen ik na het upgraden naar OS5 aan het SMS'n sloeg. Bleek dat mijn correspondent ook op IOS5 zat en onze berichten niet via het SMS netwerk ging maar als data rechtstreeks van iPhone naar iPhone. Wat is daar zo bijzonder aan?
1. De switch gebeurt naadloos
Van op hetzelfde scherm als waar je SMS't verstuur je op exact dezelfde manier een iMessage. De gebruiker hoeft er niet bij na te denken. Ben je online en is jouw correspondent dat ook (in mijn geval dus 100% van de tijd) dan wordt het bericht gewoon via het web gestuurd.
2. Het kost zo goed als niets
De grootte (in kb) van een kort berichtje is verwaarloosbaar, met het goedkoopste data abonnement (5 euro/m) kan je tienduizenden berichtjes sturen (Een snelle berekening kwam bij mij op 85 000 berichten voor 250mb). Ter vergelijking, voor dezelfde 5 euro koop je bij Proximus ocharme 50 extra SMS'jes op je Pay&Go kaart.
Het ziet ernaar uit dat het business model van de Telco's er in komende jaren niet op vooruit zal gaan … Ik vond dat dat wel het vermelden waard was, de kranten blijkbaar niet.

Comment

Comment

5 slimme vragen over social media en in business to business

BBC stelde mij naar aanleiding van het #socialb2b seminar van Stichting Marketing vijf vragen die voor hun klanten relevant zijn. Hieronder mijn antwoorden, reageren kan hier of op de originele post op de BBC blog.

Ik heb de antwoorden geschreven terwijl de immer charmante Helena Van Eykeren naast mij zat en werd op die manier spontaan mede-auteur van de antwoorden, waarvoor dank.
1. Hoe communiceert u in 140 tekens over complexe b2b producten en diensten?

Die media die slechts een beperkt aantal karakters toelaten zoals Twitter of Facebook hebben een specifieke dynamiek. Ze zijn gericht op communicatie in een stroom aan berichten. Daarom moeten die kort zijn. Ze mogen ook slechts 1 boodschap, 1 element bevatten zodat mensen daarop kunnen antwoorden op een eenduidige manier. Het antwoord moet kort kunnen zijn, er is geen ruimte om nog even dat element uit een tekst te lichten waar iemand wil op ingaan.

Dit betekent dat je de features en USP’s van je product in laagjes moet communiceren. 20 verspreide berichten kunnen samen ook een compleet beeld vormen.Anderzijds is het als bedrijf met een complexe boodschap verstandig om die “snelle” media te gebruiken om aandacht te trekken voor het volledige verhaal dat je bijvoorbeeld op een blog kwijt kan.

Tenslotte kunnen die kanalen ook de platformen zijn voor een levendige conversatie, over de volledig content die op een blog te vinden is . Elk digitaal touchpoint krijgt op die manier zijn eigen rol.

2. Zijn social media een blijvende strategische tool?
Social media is meer dan strategische tool, het is een maatschappelijke evolutie die de manier waarop we zaken doen en communiceren fundamenteel verandert. Over 5 jaar zullen we op een andere manier omgaan met communicatie, en social media zal daar een essentieel onderdeel van zijn.
3. Waarom u contacteren via bijvoorbeeld Twitter en niet de helpdesk?

De snelheid en toegankelijkheid van Twitter is mogelijks geschikt voor kleine probleempjes. Een manier om first line support te geven. Extra voordeel is dat je op deze manier een soort publieke “frequently asked questions” opbouwt die ook in Google terug te vinden zal zijn.Of deze aanpak beter (goedkoper) is varieert met het type product of dienst dat uw bedrijf levert en de manier waarop je georganiseerd bent.

4. Gebruikt u ook social media om prospecten te vinden?

Er zijn zeker opportuniteiten om prospecten te identificeren via social media. Maar dit is naar mijn gevoel niet de eerste rol van die media. Je moet in de eerste plaats een imago opbouwen online (en offline) en via deze weg je bedrijf positionneren als sterk in een bepaald gebied. In de conversatie rond jouw onderwerpen zullen zeker prospects opduiken en die kan aanspreken.Sommige platformen nodigen meer uit tot directe commerciele actie zoals bijvoorbeeld LinkedIn, op Facebook is dat minder gepast.

5. Hoe speurt u relevante conversaties op zonder gebruik te maken van de namen van uw onderneming of diensten?
Definieer een set sleutelwoorden die uw business omschrijven. Denk zoals uw klanten, welke terminlogie gebruiken zij als ze praten over uw product of dienst. Daarnaast zijn de namen van je concurrenten natuurlijk ook een goed startpunt.

Comment

Comment

Wat is dat toch met Twitter-namen?

Veel Twitter-gebruikers hebben hun eigen naam, of een variant, als roepnaam op Twitter. Maar onder de meer actieve twitterati vinden we een reeks creatieve hersenspinselen waarvan je je afvraagt onder invloed van welke drug ze bedacht zijn.

Ik heb het dus niet over de per definitie ongeïnspireerden die gewoon hun eigen naam kozen of erger nog, zij die het gebrek aan originaliteit van hun naam accentueren met een cijfer erachter. Al die grieten die met hun geboortejaar aangeven dat Louise een populaire naam was aan het einde van de vorige eeuw, ze zullen het wel afleren als ze over een paar jaar als oude taart aangesproken worden.

Neen, er zijn mensen die nagedacht hebben over hun Twitter-naam. Ondergetekende behoort ook tot die zogezegde slimmerikken. We zullen onszelf eens goed “branden” zie, zorgen dat we er overal uitspringen. Iets met mijn eigen naam plus een vleugje trend: Bert + i-ennogiets = iBert.

Maar hoe vertel je iemand in het echte leven dat je Twitter -naam iBert is: “aaiburt”? “Hoe schrijf je dat? “iebert” dan? “Ha, eBert dus.” Neen ... zucht. Voor die éne keer dat mijn naam zelf mocht kiezen heb ik er niet veel van terecht gebracht.

Het is misschien een troost dat ik niet alleen ben. JimNastic die ik onlangs leerde kennen achter de coulissen van de MIXX awards zag er niet echt een gymnastieke topper uit. @TheAfter had misschien beter @TheAfterShave gekozen gezien hij ook de man is achter @RazWar. @a_cup_of_t heeft duidelijk twee keer nagedacht over deze work-legal maar verder tamelijk onhandige naam, iets wat niet persé gezegd kan worden van @vinotwit, @vino was waarschijnlijk al genomen. @pietel vreesde vermoedelijk dat hij met zijn echte naam nooit zou doorbreken op de Aziatische groeimarkten en verving de r prompt door een l. @dejeanzelf laat er geen twijfel over bestaan, en dat is hij aan zo een naam verplicht. In de categorie geslaagde jeugdzonden vinden we @guidooohh, ooit een roepnaam bij een sportwedstrijd, maar of die voetbalbenen er nog zijn ... Maar ach, dat zijn allemaal @minorissues natuurlijk.

Vrouwen doen het wat mij betreft beter, neem nu @blissbohemian die met één concatenatie een wereld van totaal geluk schetst in een ongebonden bohémien bestaan, maar je verwacht ook niet minder van een topstrateeg natuurlijk. Of @sanadoo die met haar keuze spontaan beelden oproept van de blonde Agneta die haar geluk uitschreewt over de wereld. @Bnox heeft dan weer een iets minder tot de verbeelding sprekende webnaam - althans niet eentje die haar eer aan doet - maar ik meen mij te herinneren dat die keuze te maken had met een beschikbare domein naam, een geek-waardig excuus. @Lamazone is ook een topper, ik begrijp er niets van, en dat mag.

Blijkbaar zijn onze ouders dus nog niet zo slecht in het kiezen van namen. Duizenden jaren ervaring en traditie gooi je niet zo maar weg. En als we moeten terugvallen op onze eigen creativiteit om een persoonlijkheid in enkele woorden te vatten, dan komen we er maar bekaaid van af. Wie weet zit er een wel een businessmodel in voor copywriters.

Comment

Comment

Trends 2011 - Het einde is het begin

In 2011 bereiken we het finaal "tipping point" voor digitale communicatie. Zo sterk zelfs dat digitale markering als concept verdwijnt, als het ware oplost in de dagelijks communicatie stroom. Een stroom die sterk gedigitaliseerd is. De tekenen aan de wand die we daarvoor nu al zien zijn:

1. De doorbraak van mobiel internet brengt het internet nog veel dichter bij ons dagelijks leven. We kunnen nu op elk moment van de dag online gaan via een toestel dat we dicht bij ons dragen. Mobiel zal op die manier in de feiten een grotere (r)revolutie teweeg brengen dan de komst van het internet zelf.

2. De website verliest aan belang door de intergratie van digitale connectiviteit in allerhande toestellen en applicaties. De apps die bekend werden via de iPhone en iPad zijn daar slechts één voorbeeld van, maar vandaag kijken we ook TV via internet en gebruiken we digitale communicatie als een flitser doorgeeft via je Coyote in de auto.

Internet wordt dus een integraal deel van het dagelijks leven, en is in veel gevallen zelfs onzichtbaar voor de consument. Heel veel van de technische complexiteit verdwijnt, en mensen gaan zich steeds comfortabeler voelen met het internet zonder dat ze het zelf beseffen. Resultaat is dat mensen niet langer een verschil maken tussen on- een off line. Het weer check je op je iPhone, Facebook is een manier om met vrienden en familie te communiceren. Mensen kiezen om een stukje video te bekijken, niet om "op de kabel" te gaan of een YouTube-ke te doen.

Dus 2011 wordt het jaar waar we definitief het onderscheid tussen on- en off line kunnen opbergen, want digitale integratie is de standaard.

Comment