N°2 in de serie VITESSE laureaten Voor het tweede verhaal in de serie "ondernemers met Vitesse" heb ik gekozen voor Bart Van der Roost van neoScores. Bart en team hebben zich met hun startup omhoog gewerkt tot een van de bekendste Belgische startups. Een echt portret is dus niet meer nodig, maar laat ons eens stil staan bij de marketing problematiek van een startup in de groeifase. Het is niet voor niets dat Bart als winnaar in Vitesse 3 een budget van 5000 euro voor marketing/communicatie diensten heeft gekregen. En hij heeft daar nuttig gebruik van gemaakt want zijn budget ging integraal naar … een rebranding van neoScores: we spreken dus vanaf vandaag over 'Gustaf'.

Logo_Gustaf_Baseline_HR

Heroïsch discussies en slapeloze nachten gaan meestal vooraf aan de keuze van de naam van een startup. En hoewel niet geheel onbelangrijk mogen we het belang van marketing en communicatie voor startups in een vroeg stadium niet overschatten. Met een OK naam een acceptabele website kom je al een heel eind, als je product maar goed is. Dat verandert echter drastisch op het moment dat je als startup wil gaan schalen. Vanaf dat moment moet je een constante instroom aan nieuwe en bestaande klanten op gang trekken en houden om de steile groei ambities waar te maken.

Die constante instroom genereer je bij een ander soort klant dan voorheen. Zo spreek je niet langer met ‘innovators’ die vallen voor novelty van je idee maar met mensen die een bewuste beslissing maken om tijd en geld te investeren in jouw product. Verder kan je niet meer rekenen op de goodwill klanten die jouw product kopen omdat ze op één of andere manier verwant zijn met je bedrijf. Je verkoopt niet meer aan vrienden, familie, ex-collega’s, schoolvrienden, buren of stadsgenoten maar aan kritische klanten die waar voor hun geld willen. En tenslotte wordt je geconfronteerd met internationale klanten die niet alleen andere talen spreken maar ook een andere cultuur en gevoeligheden.

marketing for scale ups

Dat marketing en communicatie naar een ander niveau moeten heeft het Gustaf team goed begrepen. Het product werd volledig opnieuw getekend (ism Little Miss Robot), de app is vandaag beschikbaar en er werd dus gekozen voor een nieuwe naam en huisstijl (ism Supermachine). Het kantelmoment dat Gustaf nu doormaakt is de laatste gelegenheid om zo’n rebranding te doen. Vanaf nu stijgt het aantal mensen dat in contact komt met het merk exponentieel, zowel in de thuismarkt als internationaal. De budgetten die besteed worden om het merk bekend te maken schieten de lucht in en alle mogelijke kanalen worden aangewend. Het merk dat nu in de markt gezet wordt moet dan ook een blijver zijn.

Het werd dus “Gustaf”, een menselijke naam die veel meer emotie in zich meedraagt en meer tot de verbeelding spreekt dan het eerder beschrijvende neoScores. Gustaf bekt goed en drukt een combinatie uit van klassieke stijl en hipster creativiteit die voor alle muziekgenres past. En voor de melomanen zitten er een paar leuke twists in de naam, zo betekent staf of staff in verschillende talen ‘maat’ en er is natuurlijk Gustav Mahler. Zelfs de URL zal mensen die noten kunnen lezen (toch wel een criterium om Gustaf te gebruiken) aanspreken: GoGustaf.com refereert naar de notensequentie GGAF (sol-sol-la-fa, wat dat ook mag zijn).

Bart Van der Roost - De Vitesse

Proficiat Bart en team met Gustaf, nu zitten jullie echt in de volgende versnelling. Blij dat De Vitesse heeft kunnen bijdragen tot deze volgende stap.

 

Comment