N°7 in de serie DE VITESSE laureaten geoviewChris is een echte doe-het-zelf ondernemer. Heeft een slim idee, spendeert al zijn vrije tijd om het te bouwen, stapt er mee naar potentiële klanten en verkoopt. Meer moet dat niet zijn.

Met een job voor een klant in Brussel en een huis in de Vlaamse Ardennen spendeerde Chris uren op de trein, gefascineerd naar buiten turend naar het voorbij razende landschap. Typisch voor zo’n steeds terugkerende trajecten is dat je steeds meer details op slaat in je geheugen. En op een dag verandert er iets en dan heb je het gezien. Dat geldt dubbel voor Chris die ooit topografie (landmeten) als vak koos en dagelijks bezig is met het in kaart brengen van de wereld. En dan ontmoet hij een landmeter die dagen spendeert aan het opmeten van industrie terreinen terwijl de mannen van Telenet de situatie in kaart moeten brengen wat verderop en Eandis hetzelfde aan het doen is. Wat een tijdverlies.

En dan gebeurt het wonder van het menselijk brein. Zou het een idee zijn om vanuit een reeks voertuigen regelmatig - zelfs constant - video opnames te maken van de plekken waar die langs komen. Je legt de locatie en het tijdstip van de opnames vast en organiseert ze in een soort private Google streetview. Een perfect en eenvoudig consulteerbaar logboek van veranderingen langs de weg of het spoor. Hoe zag het trottoir er uit voor het werd opengegooid voor het repareren van een nutsvoorziening? Waar staat die nieuwe seinpaal langs het spoor precies? Hoe zit de layout van dat industriepark er alweer uit? Allemaal vragen waarop je een snel en eenvoudig antwoord krijgt als je Geoview gebruikt.

Chris Dheere

Chris is ondertussen een flink eind verder met zijn oplossing. Het “Minimal Viable Product” werd aan de eerste stress-tests onderworpen en is nu klaar voor en de roll-out. Mogelijke klanten zijn in de eerste plaats ‘business to business’ zoals aannemers, nutsmaatschappijen, landmeters, verzekeringsmaatschappijen. Maar ook de transportsector of toeristische sector kan voordeel halen door Geoview te gebruiken. Voor aannemers en de nutsmaatschappijen is de winst onmiddellijk zichtbaar. Geen tijdverlies meer met het verzamelen, organiseren en rapporteren. Het proces is bijna volledig geautomatiseerd. Iets wat vroeger ettelijke dagen in beslag nam, is teruggebracht naar een paar uur.

Het Geoview team is ondertussen 6 man sterk, vooral ontwikkelaars die werken aan de verschillende onderdelen van de oplossing. Naast een soliede back-office en een web interface werken ze nu ook aan een mobiele toepassing die ‘site inspectors’ toelaat meteen de geïnventariseerde data vanop de werf door te sturen. Er is ook een CAD-plugin die het mogelijk maakt voor studiebureau's om het fotomateriaal meteen in hun teken omgeving te integreren. Een product dus dat klaar is om internationaal klanten aan te trekken, daarom ook beschikbaar in het Nederlands, Engels en Frans.

Ben je zelf actief in de bouw- of nutssector? Dan moet je Geoview vandaag nog bekijken, Chris kan alle hulp in de verkoop gebruiken. En wie geboeid is door deze technologie moet zowieso langs gaan op de site om één en ander te testen. Zeker wanneer straks de mobiele app beschikbaar is.

Comment