N°1 in de serie VITESSE laureaten Vorig jaar lanceerde ik De Vitesse, een award voor innovatieve ondernemers. Uit de inzendingen kozen we een shortlist die vervolgens streden om overwinning in drie Vitessen. Als dank voor de inzet en het enthousiasme van al die ondernemers volgt hier nummer één in een serie blogposts over de laureaten van De Vitesse.

WebRadio is een geliefd medium waar zo veel mensen dagelijks mee in contact komen. Maar hoewel heel veel enthousiaste mensen het anders zouden willen, blijft innovatie in de sector toch uit. Podcasts, hoewel aan een revival bezig, breken maar moeilijk door. Openbare omroepen spenderen veel geld aan experimenten en studies maar zonder echte doorbraken. Radio liefhebber Pieter Ardinois is de eerste laureaat-ondernemer van “De Vitesse 2015” die ik in de spotlights wil zetten. Dus, tromgeroffel, hier is Streemr.fm.

Pieter Ardinois - Streemr.fm

Pieter houdt van klassieke muziek, de Koningin Elisabeth wedstrijd is voor hem een jaarlijks hoogtepunt. Maar beeld je nu geen stoffige onderwijzer in van 68 jaar. Neen, Pieter is ondernemer in de IT sector en zijn druk agenda maakt het moeilijk om ten volle te genieten van wat radiostations te bieden hebben. (Niet alleen klassieke muziek trouwens, hij heeft ook een platenkast met een 2000-tal House, Techno en Disco vinyls.) Voor TV bestaan daar oplossingen voor, niet in het minst digitale TV van Telenet of Proximus. Waarom bestaat dat niet voor radio? En er zijn zo veel (goeie) radio stations dat niemand kan bij houden wanneer waar iets te interessant te beluisteren valt. Vanuit die insteek begon Pieter in 2012 te werken aan zijn startup project.

Over de voorbije jaren evolueerde het verhaal van Steemr.fm van een enthousiast geek-idee naar een gestroomlijnde pitch. Leest U even mee?

Radio luisteren doe je alleen, de overgrote meerderheid van de mensen heeft radio opstaan terwijl ze alleen bezig zijn met sporten, koken, onderweg naar het werk of tijdens het werken zelf. Dat maakt dat emotionele verbondenheid met radio groot is, meteen een goed argument om innovatie rond dat medium ernstig te nemen. De opportuniteit is groot. Radio is ook de nummer één bron voor het ontdekken van muziek, alleen zijn er een aantal problemen.

  1. Radio is inherent lokaal. Ondanks het feit dat je perfect een station van aan de andere kant van de wereld kan beluisteren luisteren we vooral naar onze eigen nationale of lokale radio’s.
  2. Het medium radio is per definitie een live medium en dus ook lineair.
  3. Luisteraars, de jongste generaties voorop, daarentegen denken bij media steeds meer in termen van ‘opzegbaar’ en ‘on-demand’.

Maar wat zien? Het herbeluisteren van radio bijvoorbeeld wordt nagenoeg enkel aangeboden op platformen die eigen zijn aan de stations (bijvoorbeeld de BBC iPlayer, Radio+ van de VRT). En radio opnemen is sinds het verdwijnen van de cassette recorder behoorlijk lastig geworden.

Vanuit dat vraagstuk bouwde Pieter zijn team de voorbije jaren aan een nieuwe concept. Ik noem het graag de cassetterecorder van de 21e eeuw. Streemr.fm is een persoonlijk radio station dat opnames aanbiedt en aanbeveelt van radio programma’s van over de ganse wereld, gebaseerd op je interesses en luister gedrag

De ‘R’ Streemr.fm staat dus zowel voor Radio, Record als voor Recommended. Het systeem beveelt jou die radio programma’s aan die passen bij jouw smaak en interesses, gebaseerd op je voorkeuren en luistergedrag op het platform maar ook bvb. op Deezer of Spotify. Vervolgens kan je die programma’s ook opnemen en opslaan op je account in de cloud. "Een cassetterecorder in de cloud?” hoor ik je al zeggen “Die gaan Baahlu achterna. Binnen de kortste keren afgeslacht omwille van copyright problemen!". Neen, niet in dit geval want elke opname is gelinked aan één gebruiker en er wordt ook alleen opgenomen op vraag van een gebruiker. En dat valt perfect in de definitie van ‘thuiskopie’, met dat verschil thuis in de cloud is nu.

De oplossing is trouwens flink geëvolueerd sinds de eerste alfa versie in 2014 het licht zag. Zo waren er initieel geen recommendations, terwijl dat nu de core is van de oplossing. Ondertussen is de recorder geëvolueerd van een ‘home-made prototype’ naar een professionele applicatie met daarbij ook de nodige postprocessing. Alles werkt op de website, maar voor de echte go-live is het nog even wachten op een gebruiksvriendelijke IOS app die klaar zal zijn in het tweede kwartaal van 2016. Vanaf dan kan je voor €3/maand 5uur opnemen, voor €5 krijg je 20u en voor €9 50u. Een pricing model waar ik persoonlijk mijn bedenkingen heb, ik zou voor een free + all you can eat model gaan. Als je feedback hebt laat dan gerust een comment achter hieronder.

Het team is ondertussen ook uitgebreid, zo kwam Pieter Baert aan boord die zicht ontfermt over UX en natuurlijk de Marketing, Pieter A bekommert zich als oorspronkelijke founder om de technologie en een derde team lid komt eraan. Het doel is om binnen de 3 jaar een Europese speler zijn met focus op volgende landen :UK, Frankrijk, Duitsland, Nederland en België.

Wil je deze startup een stapje verder helpen? Surf dan naar http://www.streemr.fm/#contact en registreer je als test gebruiker. Er moet nog flink wat getest worden dus jouw hulp wordt sterk geapprecieerd.

Comment