N°6 in de serie DE VITESSE laureaten FalkmanVogelverschrikkers, ze maken al eeuwen deel uit van ons ruraal landschap. Elke boer en tuinder zoekt creatieve manieren om hongerige vogels weg te houden van de landerijen. Met meer of minder succes, maar altijd ambachtelijk. Dat kan beter, dacht Seppe Koop die reeds lang gepassioneerd is door drones. Maanden van creatief denkwerk en knutselen later werd zijn geesteskind geboren: een artificiële valk die met drone-technologie over de velden vliegt om zo vogels af te schrikken.

Als je Seppe ziet binnen wandelen met zijn prototype dan besef je maar pas hoe groot een valk wel is eens die haar vleugels heeft uitgespreid. Wat ook opvalt is de zorg die er besteed werd aan de vormgeving, vogels zijn slim en wennen snel aan een namaak valk die er niet 100% uit ziet als een echte vogel. En dat geldt meteen ook voor de manier waarop de drone-vogelverschikker zich gedraagt in de lucht. Het volstaat niet om standaard rondjes boven een veld te vliegen, neen het toestel moet vliegen als een vogel.

falkman-bird

Al die kennis vergaarde Seppe door studie en tal van veld testen, en dat zorgt steevast voor mooie beelden. Je kon Falkman dan ook zien in het Canvas programma ‘Het eerste kwartaal’. De laatste tijd is het echter wat stil rond Falkman. Zoals veel startups is Seppe op zoek naar investeerders om een volgende stap te nemen met zijn project. En dat vraagt tijd en energie. Het is de bedoeling de drone met een app aan te sturen en de ontwikkeling daarvan kost flink wat centen.

Vitesse-32-seppe

Seppe is er rotsvast van overtuigd dat dit product de énige echt werkende vogelverschrikker is en dat er een plaats is in de markt hiervoor. Daarom werkt hij momenteel aan een andere drone start-up (www.kopterman.com), dat moet hem toelaten voldoende fondsen bij elkaar te krijgen om met Falkman straks weer een stap te zetten.

Vandaag is Seppe vooral op zoek naar een 3e teamgenoot die kan programmeren. Ben je dus een programmeur met een passie voor luchtvaart of drones? Ken je zo iemand? Neem dan zeker contact op met Seppe.

Comment