brace-yourselves-jaaroverzichten.jpg

brace yourselves jaaroverzichtenOp VIER loopt het al een tijdje, een programma dat terugkijkt op het voorbije jaar. Ik ben er een paar keer voorbij gezapt, soms even blijven plakken. Maar een conversatie tussen Mia Doornaert en Gert Verhulst over een non-event van een half jaar geleden, neen bedankt. De creativiteit is ver te zoeken in een format dat je zou kunnen omschrijven als een gescript panel gesprek zonder interessante onderwerpen.Bij het bedenken van het programma moet ook iemand gedacht hebben: we mogen het internet niet vergeten. Dus wordt er ook geput uit YouTube voor plezante filmpjes. Bij voorkeur die waar je je nog steeds van afvraagt waarom de saaiste collega van het eiland die had doorgestuurd. Als uitsmijter gooien we alles nog eens herverpakt terug op YouTube, Facebook en Twitter, et Voilà, 'digitaal' is ook in orde.

En dan ... KABOOOM ... YouTube lanceert haar jaaroverzicht. Dikke vijf minuten video, binnen de 12 uur 5 miljoen keer bekeken. Meeslepend, spannend, visueel aantrekkelijk, luid, zot, duur waarschijnlijk en vooral volledig op de golflengte van internet generatie.

Ja maar ik heb al die YouTube filmpjes niet gezien het voorbije jaar, hoor ik je denken. Wel, zoek even de eerste beste tiener op en vraag hem of haar om je te helpen. Ik garandeer je een opeenvolging van oh's, ah's, the fox!, neeeh, Miley!, moh, en meer van dat. Blijkt dat een stel nerds in Silicon Valley die gebruikelijk een zoekmachine programmeren meer in touch is met wat er leeft bij de Vlaamse jongeren dan de creative class die onze Vlaamse zender regeert. En die filmpjes waarop het werkstuk gebaseerd is kan je rustig herbekijken, geheel gratis. Geen gemekker hier over reclame blokken die je zou kunnen overslaan, meer nog, als je na 5 seconden de reclame niet wil zien dan wordt je uitgenodigd om te skippen. En dan betaalt de adverteerder niets. Ook geen geforceerde pogingen om de zaak 'viraal te laten gaan' via 'de sociale media'. Neen, gewoon keistraf visueel materiaal dat online geboren is en er dus ook verder leeft.

Stop met het recycleren van bekende formats om er dan een laagje internet-vernis met social media glitters over te leggen! En stop met kankeren dat de reclame inkomsten niet meer voldoende zijn om die saaie producties rendabel te maken. Het internet is fundamenteel anders dan broadcast TV en sociale media vormen een nieuwe wereld met andere mechanieken. Digitale media kan je niet zien als een promotiekanaal voor échte TV, TV van de toekomst wordt online geboren.

2 Comments