We staan weer voor een nieuw jaar, en dat is traditioneel het moment om onze werking in vraag te stellen en nieuwe plannen te maken. Hoe gaan we het komende jaar onze producten en diensten positioneren en promoten, welke prijs- en distributie strategiën gaan we hanteren en vooral, hoe zit het met onze klanten. De jaaroverzichten en lijstjes met trends, gidsen de marketeer naar een plan voor het komende jaar. In een digitale wereld is dit echter het foute spoor. Je kan een digitaal marketing plan niet bedenken voor een jaar ver. Een digitaal plan dat schrijf of bedenk je niet, daar bouw je voortdurend aan. Het is namelijk cruciaal om te experimenteren, te testen en bij te sturen op een permanente basis.
Denk maar aan je website, dat is al lang geen digitaal visitekaartje meer. Je bouwt een relevante online aanwezigheid uit door over de tijd actuele of tijdloze content te verzamelen of creëren en op je site te publiceren. En welke content werkt of niet werkt is iets wat je best proefondervindelijk vaststelt, en vooral voortdurend bijstuurt. Als we weten dat elke dag 16% van de zoekopdrachten op Google nog nooit eerder gebruikt werden, dan is het duidelijk dat content op een website zeer regelmatig bijgestuurd moet worden. De impact van de een aanpassing in de content of structuur van je site wordt pas na enkele weken duidelijk dus ook omwille van zoekmachine optimalisatie moet je digitale marketing strategie voortdurend bijgestuurd worden.
Wie gebruik maakt van sociale media in een marketing plan weet dat succes daar onlosmakelijk verbonden is je community. Telkens als er weer nieuwe Facebook of Twitter volgers bijkomen verandert het profiel van die groep, en dat kan impact hebben op je marketing aanpak. Misschien heb je plots meer prospects onder je volgers omwille van een stuk content dat sterk verspreid werd via sociale media, dan moet je nu je content plan bijsturen richting conversie.
Hetzelfde geldt voor email marketing of cost per click adverteren. Campagnes via die media moet na elke wave of zelfs dagelijks bijgestuurd worden. En de cijfers die uit die campagnes rollen vormen opnieuw interessante input om je marketing strategie bij te sturen.
Daarom kan je dus een digitaal marketing plan niet een keer per jaar bouwen en vervolgens uitrollen, je moet constant testen, meten en bijsturen. Meer nog, alle marketingplannen, klassiek of digitaal, kunnen beter op een flexibele en iteratieve manier opgebouwd worden. Op die manier kan je spelen op de snel veranderende marktomstandigheden waarmee bedrijven geconfronteerd worden.
In dit verband zien we vandaag een beweging ontstaan naar "agile marketing" dat de principes van de agile projectaanpak (die in de IT sector de nieuwe standaard is) toepast op het organiseren van marketing. Een interessante evolutie die over de komende jaren zich nog verder zal ontwikkelen.
De visie in dit artikel kwam tot stand na gesprekken over de inhoud van mijn boek over digitale marketing dat begin december gelanceerd werd.