1 Comment

Sociale media gebruikers, wie zijn ze, wat drijft ze?

Nu ongeveer de hele wereld actief is in de wondere wereld van sociale media is het hoog tijd om na te gaan waarom mensen in godsnaam online "social" willen zijn. Wat is hun motivatie, wat drijft ze? Een tiener die avond na avond op Netlog bezig is één of meerdere profielen te onderhouden word zeker gedreven door andere factoren dan de programmeur die tussendoor zijn Facebook status updated. En wie zijn of haar LinkedIn profiel up-to-date houdt heeft niet noodzakelijk dezelfde drijfveren als de zoveelste social media expert die rigoureus een online personal brand bouwt.

Klassieke onderzoekers zouden het antwoord op de "waarom" vraag waarschijnlijk zoeken aan de hand van demografische profielen. De kids en teens in één hoek en in de andere hoeken de oudere leeftijdsgroepen. Vrouwen en mannen netjes afzonderlijk bekijken en dan nog een verschil maken tussen plattelandsbewoners en stedelingen. Ik vrees echter dat deze aanpak niet zal volstaan om klaarheid te scheppen in deze materie.

Een fenomeen van de omvang van "Social Media" kan enkel ontstaan als er een diepgewortelde motivatie is waarom mensen erin meestappen. Het is namelijk niet zomaar een mode, iets wat binnen het jaar terug over gewaaid is. Sociale media zijn hier om te blijven, en dat kan alleen omdat mensen goede redenen hebben om ze te gebruiken.

Dus moeten we op zoek naar de motivatoren, eerder dan hokjes te bouwen om "gebruikers" in te steken. Meneer Maslow's behoeftenhiërarchie biedt hiervoor een interessante ingang. Voor wie het lijstje niet meer in het hoofd heeft:

1. fysiologische behoeften
2. behoeften aan veiligheid
3. behoefte ergens bij te horen
4. behoefte aan waardering
5. behoefte aan zelf-realisatie

De fysiologische behoeften en veiligheid zie ik niet zo direct bevredigd worden via sociale netwerken. In tegendeel misschien, al te veel openheid over jezelf kan leiden tot een gevoel van onveiligheid. Denk maar aan de vele stadslegenden die de ronde doen, onder andere over leeggeroofde huizen tijdens de vakantie van Facebookers.

"Er bij horen" anderzijds is naar mijn mening één van de belangrijkste motivatoren om lid te worden van deze of gene community site. Iedereen wil eigenlijk wel ergens bij horen, van de puber die één of andere rockband aanhangt tot gepensioneerden die fan zijn van kleurenwiezen. Het gaat hier typisch om een motivatie die samen hangt met de groep, met de anderen in de community. De één haalt voldoening uit het simpele feit lid te zijn van een groep, anderen doen het dan weer om community leden te helpen.

Een trapje hoger is de hang naar waardering. Mensen willen erkend worden voor wat ze kunnen of weten. En waar kan je dat beter tonen dan bijvoorbeeld op Twitter. Heb je een scoop opgepikt of ben je tot een geniaal inzicht gekomen? Gooi het online en erkenning en eeuwige roem zullen jouw deel zijn. Tenslotte is met wat creativiteit zelfs het hoogste stadium van Maslow's piramide - zelfrealisatie - bereikbaar via social media.

Daarnaast is er tevens de motivatie van "het spel". Sommige mensen worden ook gedreven door de werking van een site. Ze vinden het leuk om uit te zoeken hoe iets in elkaar zit, en hoe ze het systeem naar hun hand te zetten. Niet zelden maken ze van die kennis hun beroep. Dat laatste brengt ons trouwens bij nog een mogelijke reden om online sociaal te zijn, je kan er gewoon geld mee verdienen. Getuige hiervan de grote schare "social media consultants" die de digitale wereld momenteel rijk is.

Elke actieve social media gebruiker wordt gemotiveerd door één of meerdere van deze factoren (of nog andere). Pas als we een duidelijk inzicht krijgen in de onderliggende psychologische en sociologische stromen kunnen we op een effectieve manier aan marketing gaan doen op sociale media. Ondertussen is het nog even behelpen met gezond verstand en buikgevoel.

1 Comment

Comment

Fascinated by how SAP embraces the concepts of social networking

In fact it's Business Object, which was recently acquired by SAP, who is building tools that take the concepts of social networking into a business to business environment. Check out this video, not exactly what you need in a 35-person agency, but a real efficiency boost for large corporations.
http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=4293994&server=vimeo.com&show_title=1&show_byline=1&show_portrait=0&color=00ADEF&fullscreen=1

Comment

Comment

Column Inside: Mag ik U ontvrienden aub?

Een schooldirecteur vertelde mij onlangs dat hij moest bemiddelen in een conflict tussen twee ouderparen die in een "social flame war" terecht gekomen waren via de online profielen. Iets wat eigenlijk begonnen was bij hun kinderen die klasgenoten zijn. Met afdrukken van weinig flatterende profielberichten werden beide partijen gewezen op hun onparlementair taalgebruik. Een genante bedoening daar zo in het kantoor van de directeur, gelukkig moesten ze die honderden mensen die online meelazen niet in de ogen kijken ...

Ons volledig netwerk van vrienden, collega's, zakenrelaties en familieleden is de voorbije maanden in één klap online gekatapulteerd. Mijn moeder zit nu gezellig op Facebook samen met mijn oude vriendinnetjes en nieuwe maten, en ze leest rustig mee wat mijn jonge collega's te vertellen hebben over uitspatting in de Charlatan in Gent. Een groot deel van de early-geeky-adopters uit België zijn mijn vrienden, maar de communicatie tussen @übergeek en de leden van de golfclub wil niet echt lukken. Ons digitaal netwerk begint meer en meer te lijken op een ouderwets trouwfeest waar verschillende clans verdwaasd naar de dansvloer zitten te kijken en zich om beurten afvragen wat ze daar zitten te doen.

Wie nu nog in Twitter stap behoort zowieso tot de meute die omschreven wordt als "after Oprah", digitale immigranten die dit sociaal netwerk pas ontdekten nadat godbetert Oprah Winfrey haar eerste tweet lanceerde (en daarbij de caps lock liet aan staan). En wat doe je dan, zo veel mogelijk vriendjes verzamelen want alleen is maar alleen. Snel de profielen van een paar bekenden scannen en toevoegen aan je lijstje. Vervolgens beginnen mensen ook jou te volgen. Joepie, ik ben populair! Maar voor je het weet ben je vriendjes met mensen naast wie je niet eens wil gaan neerzitten op de trein.

Meer discipline hebben we nodig! Mensen laten begrijpen dat sociale omgangsvormen digitaal even waardevol zijn als in de fysieke wereld. Waarom krijgt mijn dochter een uur les over "hoe schrijf ik een email" terwijl al haar communicatie verloop via Netlog en een occasionele SMS (als het discreet moet zijn)? Ik zal ze zelf dan maar leren dat vrienden maken online een betekenis heeft. Je deelt een stuk van je leven met die mensen, ze weten meer over jou dan je eigen moeder (tenzij die ook op Netlog zit natuurlijk). Gedraag je een beetje, gebruik je gezond verstand, wees beleefd.

Dus lieve mensen, als ik straks plots je vriendje niet meer ben, aanvaard dan hierbij op voorhand al mijn nederige excuses. Dat laatste grapje zal op een verkeerd moment gekomen zijn, of ik heb misschien gewoon slecht geslapen vannacht.

Dit gezegd zijnde, laat ons wel opletten dat Minister Q of een andere publiciteitszoeker deze column niet aanwendt om een wet te laten stemmen over digitale etiquette. Want voor je het weet kan je geen fuck meer doen online of de staatsveiligheid komt je internet kabel doorknippen zoals in Frankrijk.

Comment

Comment

De Morgen vergeet Tesla in artikel over eco-auto

Net een artikel gelezen over eco-auto's in DM Magazine, en er is nergens sprake van Tesla. Vreemd vind ik dat. Is de journalist enkel naar Frankrijk gemogen om op kosten van Peugeot en Renault te gaan eten, maar niet naar California? Of werkte zijn internet verbinding niet tijdens het schrijven (met al die besparingen daar bij De Morgen, je weet maar nooit).

Hij spreekt dus niet over de enige in serie gebouwde (en dus verkrijgbare) electrische auto op de markt vandaag, namelijk die van het merk Tesla. Een auto die nu al meer dan 300 kilometer rijdt op een volle batterij, en binnen de 3,5 uur is opgeladen, dat is toch al een best bruikbaar voertuig. Toegegeven, de Tesla Roadster (waarmee ik een proefrit deed) kost bijna 100 000 euro en is dus niet voor iedereen weggelegd, maar over twee jaar komt Tesla met de Model S en met een prijs van rond de 50 000 euro voor een luxe middenklasser bereiken ze al een veel breder publiek. Trouwens, Tesla was deze week nog in het nieuws omdat Mercedes voor 10% in Tesla stapte.

Een gemiste kans toch, want de meeste klassieke constructeurs blijven aanmodderen met hybrides die uiteindelijk niet écht het verschil maken (ik reed ooit een dag rond met een Prius en verbruikte bijna 7 liter benzine/100 km).

Comment

6 Comments

Rounding up the Tesla test findings ...

The Tesla test drive was organised at the occasion of the "Top Marques" show where a line up of super cars were put on display. The relatively small room (for a car show that is) was packed with Aston Martin's, Lambo's, concept cars and tuned models ranging from Bentleys to an old Mini. Among all of these wide-bodied dreamcars the Tesla roadster looked like a go-cart somebody had foregotten. It's a good looking little car but not impressive at all compared to e.g. the Koenigsegg. However, the Tesla was the only series build (20 pieces per day) full electric car on the show.

 

The Tesla roadster is based on the Lotus Elise, hence the similar look. Because the car has been redesigned completely to house the electric motor and batteries, the production model today only has about 10% Lotus blood left. Still, a 1,86m guy like me needs to demonstrate some flexibility to get in. Once seated however the two-seater is quite comfortable. Switching on the engine takes a small procedure with the brake pushed down (turn key, wait for car to wake up, twist key once, no sound), next shift into gear (one gear only) and you're ready to roll. And this is where an amazing experience started.

I let go of the brake and the car slowly rolled away without making a sound. Gliding into the city traffic passing a line-up of muscle cars we once again remained unnoticed. Everybody looked at the guy desperately trying to keep the engine of the Lamborgini running while he moved the thing off the parking and at the same time one of the many Ferraris in the traffic jam competed for even more noise. And the Tesla, the Tesla whisked by like a ghost. Appart from the tough steering at low speeds (no comfortable assistence) the roadster is child's play to drive. Push down the peddle and it rolls, take off your foot and it slows down quickly while using the energy to charge the batteries again.

Out of the traffic and on to a deserted uphill road the Tesla really came to life. This is when the go-cart transformed into a bumper car on speed. Do you remember that feeling sliding back in your seat when your dad took you in the bumper cars for the first time, well that's exactly what you feel when you hit the gas (well, electricity) launching the Tesla. The electric engine gives 100% torque from the first instance, and that is an amazing experience for someone used to revving up a combustion engine to get it to it's optimal torque level. Good thing the traction controll kept me right where I wanted to be (in the first lane). In seconds the sports car hit the 100km/h mark and the only sound I heard was wind, fabulous.

It feels like this is what cars were always meant to be. Everything about the Tesla is logical and simple. Torque when you need it, no noise, no pollution. No mechanical parts so the the engine is expected to keep up for about a million kilometers. Maintenance is only really needed to check stuff like suspension, tires, etc. The only weak point is the battery, although Tesla has done a decent job. It lasts for about 340km and is recharged in 3,5 hours. Largely sufficient for say 90% of the time. But it will not take you to the South of France and after 5 years or 150 000 kilometers it needs to be replace (at a 10 000 euro cost). But at the same time you only consume 10 euro of electricity to get a full battery.

So am I going to buy a Tesla? I guess I will. I'm almost sure I'll go for the Model S but if I can find a way to finance it, I would love to get my hands on a roadster. Of course the roadster is a great car for spoiled car lovers, not your friend for daily commutes. The Model S however, will be considerably cheaper and offer everything a good housefather needs. I just need to decide what I want to be ...

6 Comments

Comment

Tesla findings

An amazing experience impossible to show in pics, not even in video I'm afraid.
 
More later ...

Sent from my iPhone

Comment

2 Comments

Testing Tesla

Ever since Tesla launched I liked their approach. Electricity is the perfect energy source for cars if you can store enough of it, and it seems Tesla has found the right formula.

After the launch of the rather expensive roadster (104 000 USD) they are now preparing a new, more affordable model: Tesla Models S. At 50 000 USD it's still not cheap, but acceptable compared to similar cars in the market. So that's why I'm seriously considering buying one. Well, reserving one is the right word because they will only be available end of 2011.

So, this weekend I'm heading for France to go test-drive the Tesla Roadster, and ask the guys there some questions before I pay 4000 or even 20 000 euro to reserve a Model S. Here are some things I want to find out, if you have questions yourself, just add them in the comments or twitter them:

  • Is the battery life guaranteed if I drive to the full potential of the car (= fast)?
  • How fast does it charge on regular current (220V)?
  • Will the Model S (and Roadster) be approved for Europe and/or Belgium? (In other words, will I have to go through tedious import procedures?)
  • ...

Follow the testing live through on Twitter (www.twitter.com/ibert), on this blog or on my regular blog www.ibert.be.

2 Comments

1 Comment

This expert shows he knows all about high tech weapons, but nothing about the people they kill

Pwsinger 2009-Blog Interview
I was reading this interview on TED with P.W. Singer and the disrespectful way he talks about the people in Pakistan really shows what kind of morons are planning and organizing wars with our money. We have come so far that we kill people on the other side of the planet without even seeIng them, but it's very efficient mr. Singer says ...
Just read along what he has to say about local leaders:

"I had a conversation with a person from our Special Ops who talked to the tribal leaders in Pakistan. In a meeting, he served American cookies to one of these leaders -- turns out this guy had never had cookies before! He loved them. But this tribal leader also said America was working with the devil, that we were using black magic. Of course someone who hasn’t even been exposed to cookies is going to think an unmanned flying drone is black magic!"


So the fact that this man had never eaten American cookies before makes him a caveman or what? As if American cookies are the ultimate sign of civilization. What's the next level, a Mc Donald's along the Khyber Pass? It really doesn't matter what kind of magic he sees in those flying murder machines. Your drones, mr. Singer, are killing people halfway around the world without looking them in the eyes. Wouldn't it be a better idea to go there and talk with the people of Pakistan and Afghanistan? Learn something about the way they think, what their values are and what kind of desserts they eat. Probably not cookies but rather kheer, which you probably never tried before. And if there is really no other way and you still have the courage to kill some of those people, maybe you should go ahead ... maybe.

1 Comment