Het is niet evident, een bedrijf opstarten en laten groeien. De voorbije jaren heb ik het grootste deel van mijn professioneel (en ook wel privé) leven gewijd aan werken met ondernemers. 'Ondernemen voor ondernemers’ zou je het kunnen noemen. Een vraag die regelmatig terugkeert is hoe je een ondernemer nu het beste vooruit helpt. En zelfs de ondernemers zelf weten niet altijd goed wat ze nu eigenlijk nodig hebben. Door voor de 4e keer mijn ondernemersprijs ‘De Bertjes’ uit te reiken heb ik ondertussen wel een beeld gekregen van waar entrepreneurs gelukkig van worden.

Het eerste wat een ondernemer te weinig heeft is ‘tijd’. Als je dan vraagt om uitgebreide dossiers te schrijven om te appliceren voor een prijs, dan moet je niet veel enthousiasme verwachten. Daarom kan je je kandidaat stellen voor De Bertjes door te antwoorden op twee eenvoudige vragen, en wat praktische details. We vragen de ondernemer ook niet om hun netwerk te gaan misbruiken om hun kans op winst te verhogen. De Bertjes is geen miss-verkiezing.

Dat netwerk is trouwens te waardevol om in te zetten om een trofee te winnen. Een netwerk, dat moet je verdienen. Daarom zetten we met De Bertjes volop in op het leggen van contacten tussen ondernemers onderling, en tussen ondernemers en potentiële klanten en investeerders. Zo is iedereen op de longlist gratis welkom op de prijsuitreiking, en zetten we de 15 laureaten van de shortlist samen met relevante contacten gedurende een geselecteerd netwerking event.

En dan is er natuurlijk geld, ondernemers zitten steeds verlegen op geld. Maar het is met gratis geld een beetje zoals met een loonsverhoging, plezant als je het krijgt maar een week later alweer vergeten. Daarom zijn de prijzen die aan De Bertjes verbonden zijn, specifiek gericht op de noden van de ondernemer in de fase waarin die zich bevindt. 

Nu, laat ons wel wezen, voor wie nog aan een concept aan het werken is kan een paar duizend euro cash een wereld van verschil maken. Meer nog, voor verschillende van de winnaars in de eerste categorie had ik de eer factuur nummer 0001 te betalen en ééntje merkte achteraf op dat die 4000 euro het verschil gemaakt had tussen failliet of doorgaan.

Als marketeer vind ik dat onderwerp natuurlijk ongelofelijk belangrijk, maar voor een onderneming in de groeifase is verkoop gewoon nog veel belangrijker. Daarom bestaat de prijs in de tweede categorie uit een budget van 5000 euro om je sales naar een volgend niveau te brengen. We bekijken samen met een specialist wat voor de ondernemer de beste manier is om het budget te besteden.

En dan zijn er die internationale ambities natuurlijk. De meeste ondernemers die hun verhaal op orde hebben in België willen vervolgens naar de VS. En laat er nu net een bedrijf zijn (zelf nog een beetje een startup) dat specialiseert in het lanceren van Belgische bedrijven in de Verenigde Staten: Fifteen24. Zij die ervan overtuigd zijn dat het gras groener is aan de andere kant van de plas, en die hun collega ondernemers op de shortlist ervan overtuigd hebben dat zij de winnaar van De Bertjes in categorie 3 zijn, die kunnen een week naar New York om samen met het team van Fifteen24 de markt daar te verkennen.

Lossen we hiermee alle problemen op van ambitieuze ondernemers? Neen, natuurlijk niet. Dat is het hem nu net met ondernemen, er duikt elke dag iets anders op. Maar entrepreneurs met de juiste mensen contact brengen, en ze op weg helpen met een aantal cruciale zaken, dat is al een goed begin.

Meer weten over De Bertjes? Je leest er hier alles over: www.debertjes.be

Comment