De zomer biedt typisch de tijd om bij te benen, of bij te lezen. Daarom publiceer ik de komende maanden een aantal artikels gebaseerd op podcast interviews uit het voorjaar. Onder het motto "de zomer van de ondernemer" ik je mee in de wereld van ondernemerschap en innovatie.

Eerder dit jaar gaf ik het woord aan Bert Vandebuerie, die met zijn Connexi-tours ondernemers meeneemt op inspiratiereis. De podcast met Bert klonk misschien al als muziek in de oren, hopelijk is dit artikel het ook een streling voor het oog.

Klikmomenten bij Xerius

Ongeveer 10 jaar lang werkte Vandebuerie als regioverantwoordelijke bij de Oost-Vlaamse poot van Xerius. Zijn rol: ondernemers ondersteunen en een faciliterende rol spelen in het wereldje met advies op maat. De passie van de mensen die hij verder hielp bleek besmettelijk. Naar eigen zeggen ruilde Vandebuerie ‘de gouden kooi’ in voor een eigen ondernemersleven. “5 jaar geleden was ik absoluut geen ondernemer”, vertelt hij me. “Ik ben zeker geen entrepreneur pur sang, ik ondervind nu pas hoe dat echt is. Maar ik geloof dat ik het kan leren - en dat iedereen het kan leren. Zolang je maar de nodige drive en passie hebt.”

Wanneer Vandebuerie dan de prangende nood voelde om zelf te gaan ondernemen? Hij heeft het over ‘klikmomenten’ die hij ervoer bij Xerius - situaties waarin hij besefte dat hij het heft in eigen handen wilde nemen. “Mijn moeder is vroeg gestorven”, klinkt het openhartig. “Ik stelde mezelf de vraag: wat als ik nog maar 20 jaar te leven heb, wil ik dan echt een carrière achter de rug hebben bij één bedrijf? Ik denk dat iedereen klikmomenten meemaakt waarin hij zichzelf zulke kritische vragen moet stellen. Mijn vrouw begreep dat en zei ‘doe maar’. Per slot van rekening zat ik in een gouden kooi, hé.”

Bert Vdb maakt wel de kanttekening dat ondernemen ‘nooit een doel op zichzelf’ was. “Bij Xerius was ik eigenlijk al een echte intrapreneur en heb ik mijn job opnieuw uitgevonden”, laat hij weten. “Plots kreeg ik weer een klikmoment - ik besefte wat ik wilde bereiken in het leven. En ja, een zelfstandig statuut was het middel om dat te bereiken.”

De kracht van deconnectie

Met Connexi wil Vandebuerie naar verluidt ‘ondernemers eens een aantal dagen uit het bedrijf halen’. De focus legt hij op persoonlijke groei. “Ik geloof in de kracht van deconnectie”, knikt hij. “Als ondernemer moet je nu en dan wel stilstaan bij jezelf en verhalen delen met sector- en lotgenoten. Via inspiration tours met ongeveer 10 à 12 ondernemers gaan we ongeveer 3 dagen lang op bezoek bij doorgewinterde ondernemers en coaches waarin persoonlijke verhalen worden gedeeld. Samen nadenken over het leven.”

Ik stel de gebalde vraag of dat allemaal niet wat fluffy klinkt. Schuilt achter dat ‘deconnecteren’-verhaal niet het risico dat je te veel nadenkt over psychologische elementen? “Oh, maar dat is zeker niet de bedoeling”, zegt Vandebuerie. “Focus is belangrijk, en je moet je passie rendabel kunnen maken zodat je business gerund blijft. Anderzijds leven we in een wereld waarin de dingen extreem snel gaan. De tijd die je investeert in persoonlijke groei neemt af. Ik denk dat te weinig ondernemers de tijd nemen om even een kritische blik naar zichzelf te werpen. Ik vind het dan ook fantastisch dat ik in die kracht van déconnectie een klein groepje ondernemers samenbreng met een rode draad. Bepaalde, persoonlijke uitdagingen kun je niet zomaar met iedereen bespreken. Ondernemers onder elkaar kunnen dat wel. Ik voel dus zo’n beetje een eindverantwoordelijkheid om dat selecte kransje van individuen in één context te verenigen. It’s lonely at the top. Toch besef ik dat de business die ik in de markt heb gezet niet voor iedereen bestemd is. Maar onlangs zei één van de ondernemers dat ‘het leek alsof hij 10 boeken had gelezen in 3 dagen’. Dat doet wel deugd.”

De ondernemer lijkt het ook belangrijk te vinden dat die tours zich over de landsgrenzen heen strekken. De meest recente vond plaats in Amsterdam, in september is het dan weer tijd voor een ondernemerskuur in New York. “Die cultuurverschillen zijn toch behoorlijk interessant”, stipt Vandebuerie aan. “Tijdens de laatste tours hebben we geluisterd naar hoe Belgische CEO’s - bijvoorbeeld een Peter Vandermeersch - in Amsterdam zijn gestrand. Het is raar en tegelijk fascinerend hoe Nederlanders meer durf tonen, waar België natuurlijk veel van kan opsteken.”

Definities van succes

Het is niet zomaar dat Vandebuerie ‘durf’ als belangrijke eigenschap aanhaalt. Hij windt er ook geen doekjes om wanneer hij zegt dat hij heel lang zelf geen lef had. “Het duurde zo lang alvorens ik de stap naar ondernemerschap durfde te zetten”, bekent hij. Iedereen in het wereldje geeft me gelijk wanneer ik zeg dat je dingen moet ondernemen waarvan je voorheen de uitkomst niet kent. Tegelijk beschouw ik het als de definitie van succes: dingen durven doen.”

Een andere invulling van succes heeft volgens Vandebuerie te maken met mentale veerkracht. “Ja, ondernemen is leren omgaan met tegenslag”, bevestigt hij. “Het klinkt nogal negatief, maar dat is de absolute waarheid. Niet iedereen durft erover te vertellen, maar ook die verhalen komen tijdens de tours aan bod.”

“Voor mij staat ondernemerssucces gelijk aan bezig zijn met je eigen waarden"

Tot Vandebuerie’s grote frustratie wordt succes ook dikwijls gelijkgesteld aan omzetten of opgehaalde investeringen. “Als ik echt een eenduidige omschrijving moet geven aan succes, dan geloof ik dat het vooral ‘begaan zijn met je eigen waarden’ inhoudt. Je moet jezelf continu de vraag stellen of de waarden van jezelf bij je bedrijf passen. Ik zie het vaak dat een ondernemer zijn persoonlijke missie in zijn bedrijf verwerkt en dat ook uitstraalt. Dat is de absolute basis - de rest volgt dan wel vanzelf. Wanneer je vaststelt dat jij en je waarden niet langer bij je bedrijf passen, is het misschien tijd om eruit te stappen. Dat is een moeilijke, maar bewonderenswaardige beslissing. Het besef dat je als persoon zodanig bent geëvolueerd dat je niet meer bij je onderneming hoort, is iets speciaals.

Zelf timmert de ondernemer volop aan de weg naar succes. Focus vindt hij daarbij essentieel, wat ook betekent dat hij weinig naar de concurrentie lonkt. “Kijk - ik geloof in concurrentie op de ‘wat’”, vertelt hij daarover. “Hoe je het doet, is dan weer verschillend voor iedereen. Een quote van de CEO van Flyer.be luidt: als je te veel naar het bord van iemand anders kijkt, dan wordt jouw eigen bord weggenomen. Pas op, het is niet gemakkelijk om je extreem hard te concentreren op je eigen business. Maar ik vind het noodzakelijk.”

Wil je de volledige podcast beluisteren? Dat kan hier! En houd de website de komende weken zeker ook in de gaten - er volgen meer artikels in deze zomer van de ondernemer!

Comment