Vrijdag 14 oktober  was het weer zo ver. Ik mocht De Vitesse, de enige ondernemersprijs voor en door ondernemers, voor de tweede keer uitreiken. Onder de drie winnaars vinden we dit jaar: AcademicLabs, Guide2Property en Suitcase. Elk krijgen ze vijfduizend euro om te besteden aan het uitbouwen van hun bedrijf en het uitwerken van een degelijk marketingplan. winnaars1

Als ondernemersprijs stimuleert en ondersteunt De Vitesse Award in drie categorieën entrepreneurship. In Vitesse één focus ik mij op de beginnende ondernemers die een eerste versie van hun idee of product op poten proberen te krijgen. In de tweede Vitesse gaat de aandacht naar bedrijven die klaar zijn om eerste betalende klanten binnen te halen. De derde Vitesse, uiteindelijk, draait helemaal om groeibedrijven die klaar zijn hun markt te veroveren en op hun eigen benen te staan.

In dit tweede loopjaar van De Vitesse Award mocht ik kiezen uit een langere longlist. Uit meer dan vijftig ondernemingen werden uiteindelijk vijftien kandidaten geselecteerd om over de drie categorieën te spreiden. Die longlist kwam tot stand met de steun van Flanders DC, De Cronos Groep, Startups.be en mijn eigen teams binnen THINK With People en The CoFoundry.

De finalisten

De genomineerden in Vitesse één waren:

academiclabs

De winnaar, Arne Smolders van AcademicLabs, biedt een platform die wetenschappelijke onderzoeksgroepen en onderzoekers bundelt en met elkaar in contact brengt. De onderneming krijgt 5000 euro om de basis van het ondernemerschap mee te dekken; denk aan huur, elektriciteit, stromend water of natuurlijk: sloten koffie.

In Vitesse twee troffen we deze vijf kandidaten:

guide2property

Wendy Geeraert van Guide2Property, de winnende onderneemster van deze Vitesse, tracht het online vastgoed landschap voorgoed te veranderen met een meer intuïtieve zoeksite.

De derde Vitesse Award bestond uit een selectie bedrijven die klaar zijn om verder uit te groeien:

suitcase

Winnaar Suitcase, met Joop Wanten als co-founder, zorgt ervoor dat mannen die niet wild lopen van drukke winkelstraten en volle pashokjes thuis een gepersonaliseerde selectie kleding opgestuurd krijgen.

Winnaars worden niet verkozen door een selecte jury die alle ondernemingen naast elkaar legt. De vijf genomineerden treden met elkaar in conversatie en pitchen hun onderneming voor de rest van de finalisten. Vervolgens geeft iedere onderneming haar mede-geselecteerden een score, met tot slot de mogelijkheid aan te geven wie volgens haar moet winnen. Op die manier verloopt de stemming steeds eerlijk. De drie winnaars genieten dus de voorkeur van de mede-finalisten. Een prijs voor en door ondernemers dus.

Bedankt aan iedereen die deelnam en een steentje bijdroeg om op die manier ondernemerschap alweer een stapje vooruit te helpen.

1 Comment