De zomer biedt typisch de tijd om bij te benen, of bij te lezen. Daarom publiceer ik deze maanden enkele artikels gebaseerd op podcast interviews uit het voorjaar. Onder het motto "de zomer van de ondernemer" neem ik je mee in de wereld van ondernemerschap en innovatie. In januari sprak ik met Jeroen De Wit, de CEO en ook wel het gezicht van Gentse scale-up Teamleader. Tijd om deze ondernemer een beetje beter te leren kennen! 

Van geboren ondernemer tot Teamleader 

Teamleader vierde in juli haar vijfde verjaardag. Jeroen legde met zijn bedrijf al een straffe weg af, en iemand noemde hem al de Daniël Termont van de Belgische start-up scene. “Ik blijf graag bescheiden - zeker als het over mezelf gaat”, lacht de ondernemer. “Wel geloof ik dat de drang om te ondernemen altijd al in mij zat. Op mijn veertiende had ik zelf een website gemaakt die ik heb verkocht aan mijn nonkel, mijn eerste klant! Toen ik zestien was, zat ik in de DJ-wereld en dacht ik actief na over hoe ik inkomsten zou kunnen genereren. Vanaf mijn achttiende werd de basis voor Teamleader gelegd, toen ik als student met Willem Delbare en Mathias De Loore een webdesignbedrijfje runde. We kregen steeds meer de vraag van bedrijven om hen te helpen met CRM, offertes en facturatie. Uiteindelijk hebben we de bewuste keuze gemaakt om kmo’s verder te helpen met de software die Teamleader werd. Als ondernemer heb ik altijd de nood gevoeld om risico’s te nemen. Pas op, die waren steeds berekend. Ik heb nooit iets gedaan waarvan de uitkomst alles of niks zou zijn.” 

“40% van de leads die bij ons komen zetten de eerste stappen richting digitale transformatie” 

De Wit vertelt ook over hoe het bedrijf mee aan de wieg stond van de cloud in België. “Gelukkig krijg ik niet langer de vraag ‘hoe veilig de cloud nu is’”, grijnst hij. “Toch is er niet extreem veel veranderd ten opzichte van 5 jaar geleden. 40% van de bedrijven die bij ons aankloppen zetten de eerste stappen richting digitale transformatie. We maken een onderscheid in bedrijven die a) nog geen software gebruiken b) alleenstaande toepassingen hebben, dus aparte tools voor facturatie en project management en c) die een all-in-one oplossing gebruiken die eigenlijk veel te complex is voor hun behoeften. Eigenlijk hadden we vrij snel door dat we daar een gat in de markt konden dichten. Toen wij op de proppen kwamen met onze oplossing, hadden mensen kunnen denken dat het de zoveelste CRM-tool zou zijn. Maar Teamleader doet meer en bekommert zich om het volledige workflow management systeem - het hele proces dus. Daarom vind ik het ook zo moeilijk om onze concurrenten te definiëren. Het gros van concurrerende spelers focust zich meestal op één enkele functionaliteit. In een zekere zin doen ze dan wel hetzelfde, maar wij willen echt de sprong van product naar platform maken. Waarin we alles bundelen - zo integreren we met zo’n 150 applicaties. Daarom hebben we ook de Teamleader Marketplace in het leven geroepen.” 

Over menselijkheid en authenticiteit 

Tijdens het gesprek benadrukt Jeroen meermaals dat Teamleader het resultaat is van hard teamwerk. “Ik wil van Teamleader een succes maken en ik weet waar ik naartoe wil, maar je hoort me nooit zeggen dat ik 100% zeker ben over hoe ik er ga geraken - daar zijn andere mensen in het team voor”, vertelt hij. “Het is wel aan mij om de focus te bewaren, en mensen te enthousiasmeren en te aligneren rond de visie. Het menselijke is en blijft een van de grootste uitdagingen van het bedrijf. Dat zie je aan de bedrijfscultuur, waarover ik toch probeer te waken. Ik durf zelfs te stellen dat het team niet enkel bij Teamleader werkt voor het loon. Hier is veel ruimte om te experimenteren, te leren uit fouten en ook fun te maken - het mag vooral niet saai worden. In het begin deed ik veel voor Teamleader vanuit buikgevoel: ik wilde gewoon een werkplek creëren waar ik me ook zélf goed zou voelen. Onlangs vond een nieuwe medewerker het spannend om mij tegen het lijf te lopen, maar eigenlijk wil ik gewoon authentiek en benaderbaar blijven.”

“Soms lijkt het alsof je als ondernemer verplicht bent om 24/7 aan het werk te zijn” 

Diezelfde menselijkheid probeert De Wit naar eigen zeggen ook naar klanten en andere stakeholders over te brengen. “Customer-centricity is een uitdaging en tegelijk een noodzaak”, licht hij toe. “Want zodra je organisatie groeit, merk je dat je bepaalde processen nodig hebt - al komen die niet altijd de klant ten goede. Elke beslissing die wordt genomen moet in functie van de klant gebeuren. Support is bijvoorbeeld enorm cruciaal bij ons, maar Teamleader ervaart die typische drang om naar level 1, 2 en 3 support te gaan. Maar ik wil geen typisch callcenter worden dat mensen doorverwijst. Dan zouden onze klanten gefrustreerd geraken. En ik kan je zeggen: als ik zo’n e-mail zou binnenkrijgen, dan raakt mij dat enorm.” 

De mens in Jeroen betekent ook aandacht voor de balans werk-privé, waar het bedrijf vorig jaar een campagne rond voerde. “Kijk, voor mij komt Teamleader vooral op de eerste plaats tijdens de week - ‘s weekends is het tijd voor mijn familie”, verduidelijkt hij. “Soms lijkt dat wel een taboe: als ondernemer ben je precies verplicht om 24/7 aan het werk te zijn. Begrijp me niet verkeerd, ik lees ook vaak mijn e-mails op een zaterdag en mijn gsm kleeft aan mijn hand. Maar ik blijf erop toezien dat er een evenwicht is.”

En dat is niet altijd zo eenvoudig, of zo geeft de CEO aan. Als gezicht van Teamleader wordt hij vaak gevraagd om te spreken en verschijnt hij regelmatig in de media. “Dat hoort erbij, en ik vind het best oké om die verantwoordelijkheid te dragen”, gaat hij verder. “Meer nog, ik besef dat het Teamleader vooruit helpt. Anderzijds is het onmogelijk om elke e-mail te beantwoorden. De buitenwereld durft dan wel eens te denken dat ‘Teamleader te groot is geworden en Jeroen geen tijd meer heeft om te reageren op berichtjes’. Opnieuw: ik ben nog steeds dezelfde als 5 jaar geleden, ik moet enkel grotere volumes structureren.”  

Band met investeerders 

In mei 2014 kwam Fortino Capital, waarschijnlijk Teamleader’s belangrijkste investeerder, aan boord. “We hadden een product, klanten, omzet en een team de belangrijkste zaken voor een investeerder”, vult hij aan. “De duidelijke visie was er maar er was weinig omkadering over hoe we die zouden invullen. Het is enorm fijn om een goede relatie te onderhouden met het investeringsfonds - ik hecht daar ook belang aan. Fortino Capital fungeert als mentor en stelt zijn netwerk open, maar aan micromanagement doen ze niet mee.”

De expertise die Teamleader uit de investeerder haalt, is van grote waarde. Maar Fortino Capital weet De Wit en zijn team ook te motiveren. “Als het te druk wordt, verval je snel in de gewoonte om wat kleiner te denken en te consolideren. Maar door telkens met mijn investeerders te praten word ik terug wat scherper. De verkregen tips probeer ik te vertalen naar het bedrijf. Soms is het een succes, of net niet. Dat hoort erbij, maar ik probeer niet alleen met bij investeerders maar ook met klanten te polsen of ik het goed doe en voldoe aan de verwachtingen. Want daar hecht ik gewoonweg veel belang aan.” 

Die visie heeft De Wit geen windeieren gelegd. Momenteel stevent het bedrijf af op een marktleiderspositie in Europa. “Zolang het maar niet ten koste gaat van de sfeer in het bedrijf en de algemene tevredenheid. De ambities zijn er, maar ze moeten niet puur kwantitatief, maar vooral kwalitatief worden ingevuld.”

Beluister het volledige gesprek met Jeroen hier.

Comment