N°9 in de serie DE VITESSE laureaten

Een artikel schrijven over Jozefien, de bezielster van Charlie Magazine, is best wel een uitdaging. Zelf is ze in haar schrijfselen steeds scherp en to the point, wat scheef zit weet ze tot op het bot te fileren. Dat intimideert mij een beetje, maar onterecht want ze strijdt steeds met open visier.

Het is net dat open visier en die sterke overtuiging die haar de kracht geven om ons iets te vertellen. Met name dat er iets fout is met onze media, en vooral dat het beter kan. Wat we dagelijks voorgeschoteld krijgen in ‘de boekskes’ of online wordt al te veel gedicteerd door commerciële belangen waardoor de essentie van het verhaal verloren gaat. Meer nog, verhalen worden misbruikt om ons als consument in een richting te sturen die we niet altijd willen. En dat blijft niet zonder gevolgen voor de mentale gezondheid van ons allemaal.

Als ik aan de slag ga met ondernemers dan is de eerste vraag die ik stel steeds: waarom? Waarom wil je dit gaan doen? Waarom wil je ondernemen? Voor velen is deze vraag een verrassing en is het even zoeken naar het juiste antwoord. Niet zo bij Jozefien, haar missie is duidelijk. En dat geeft haar energie.

Vitesse-37-charlie
Vitesse-37-charlie

Die energie kan ze best gebruiken want op boxen tegen de klassieke media en tegelijk een business model uitvinden dat werkt in een digitale wereld is geen sinecure. Gelukkig is ze niet alleen, er is het prettig gestoorde Charlie Team dat hetzelfde enthousiasme tentoon spreiden: Louise - gets shit done - Vanderputte leidt alles in goede banen qua marketing, redactie en events. Bosslady Selma Franssen is chef redactie van dienst die de puntjes op de i zet en mee nadenkt over digitale strategieën. En een team van meer dan 30 enthousiaste auteurs en fotografen staat als één man (of vrouw) achter hen om hun missie uit te bouwen.

Wat begon als een verzameling knappe artikels is ondertussen uitgegroeid tot een volwaardig digitaal ecosysteem. Het online magazine vormt een rijk geheel van tekst, beeld en video, de sociale media zijn de perfecte honingpotten die bezoeker naar de site trekken en het team heeft ondertussen een onnavolgbare know-how over haar doelgroep uitgebouwd. En dan zijn er natuurlijk nog de bookzines die twee keer per jaar het beste van Charlie magazine op papier brengen. Deze mix, en nog veel meer, getuigen van de creativiteit en het doorzettingsvermogen van Jozefien en haar team bij het bouwen van hun bedrijf.

Hoe zit het nu met Charlie Mag een klein jaar na de uitreiking van De Vitesse? Met hulp van twee investeerders gaat het team vanaf september een versnelling hoger. Samen gaan ze het magazine nog meer uitbouwen tot een steeds grotere community van gelijkgestemde zielen door middel van events, lezingen en producten. En daar stop het niet bij. De ambitie om de community nog groter te maken, maar steeds trouw te blijven aan de Charlie waarden en missie, blijft duwen. Kwaliteit en authenticiteit blijven bieden, zowel online, in print als live op events, daar gaat het om. De grote droom is om ook video’s te maken in dezelfde filosofie en doorbreken in Nederland staat ook op het to-do-lijstje.

“Hoe wordt alles gemaakt en wie betaalt de rekening wanneer iedereen het vanzelfsprekend blijft vinden dat online media gratis is?”

Wat kunnen de lezers van deze blog doen? Lees de artikels, koop een bookzine of word lid, if you like what you read. Maar bovenal: sta wat meer stil bij de media die je elke dag consumeert. Hoe eerlijk is die en in welke mate bepalen de beelden die je ziet en de dingen die je leest je wereldbeeld? Hoe wordt alles gemaakt en wie betaalt de rekening wanneer iedereen het vanzelfsprekend blijft vinden dat online media gratis is? Dingen waar we bewuster mee zouden moeten omgaan.

Comment