De Bertjes 2017 zijn uitgereikt. Iedereen is gisterenavond met een massa energie terug naar huis vertrokken, alle deelnemers, de winnaars, mentoren, investeerders en ondernemerschap enthousiastelingen. Dat is alvast wat ik onthoud van een avond vol inspiratie, uitdagingen, connecties en ook emotie. Jawel, emotie, want ondernemen gaat in essentie om mensen die hun passie nastreven en dat doen vanuit de juiste attitude.

Geniet hieronder van een beeldverslag van de namiddag en avond:

foto's: Michèle Van Wassenhove

De winnaars van mijn ondernemersprijs zijn dan ook geen gepolijste smooth talkers die alle Silicon Valley boeken van buiten geleerd hebben. Ik mocht echte mensen van vlees en bloed verwelkomen op het podium in het Havenhuis, met stuk voor stuk ambitieuze verhalen die de wereld gaan veranderen.

IMG_5727.jpg

Tim Buckinx van Epihunter creëert digitale oplossingen die het dagdagelijkse leven van mensen met epilepsie normaliseren. In een eerste fase ligt de focus op het opmerken van 'absence epilepsie' in de klas. En de ambities van Tim en zijn team reiken nog veel verder, ze gaan door hersengolven te detecteren en analyseren op termijn een brede reeks aandoeningen te lijf. Meer op: Epihunter.com

Zij krijgen een budget van €4000 om hun marktstrategie op punt te zetten en mogen gratis mee naar het YES weekend van THINK with people. Daar bovenop kan het team een jaar gratis een een werkplek innemen in de Startup Village in Antwerpen.

Hannelore Waterschoot van Talentree heeft een job platform gecreëerd waarbij ze hoog opgeleid, internationaal en multicultureel talent koppelt aan groeibedrijven. Op deze manier koppelt ze ook naadloos sociale doelstellingen aan een oplossing voor de zoektocht naar talent die ondernemers bezig houdt. Meer op: www.talentree.be

Talentree won in de tweede categorie en wordt ondergedompeld in een intensief sales opleidingstraject onder begeleiding van professionele sales coach. Het totale traject, inclusief opleidingen en coaching heeft een waarde van €5000.

IMG_5726.jpg
IMG_5728.jpg

Torsten & Bjorn Robbens van Saroléa zijn twee broers die met hun team de wereld van de motoren op zijn kop willen zetten. De technologie die ze ontwikkelen voor hun elektrische motorfiets is niet alleen een innovatief en intelligent, ze willen ook dat ons milieu er beter van wordt, zonder het heerlijke cruisen of racen vaarwel te zeggen. Hun eerste motor verkochten ze aan Tom Cruise en ondertussen lopen de bestellingen van het eerste ‘street legal’ model binnen. Meer op: www.sarolea.com.

Voor het team van Saroléa ligt er een volledig arrangement klaar om gedurende een week in New York de Amerikaanse markt te gaan prospecteren, met de hulp van het gespecialiseerd team van Fifteen24.

 

De winnaars werden gekozen op dezelfde unieke manier die we nu reeds voor de derde keer toepasten. Op basis van meer dan 100 kandidaten werd door een jury van ondernemers een shortlist van 3 keer 5 ondernemers vastgelegd. Deze maakten op vrijdagnamiddag onder elkaar uit wie de uiteindelijke winnaars zouden zijn. Het was een spannende strijd maar vooral een bijzonder aangename namiddag waarin gelijkgezinden met elkaar in gesprek konden gaan in een ongedwongen sfeer. Stemmen gebeurde discreet en de hoge scores die iedereen aan iedereen gaf tonen aan dat er vooral veel wederzijds respect was. Elk van de 15 ondernemers op de shortlist is dus een winnaar, hartelijk bedankt ChrisJacobPhilip, Rhijn, TimHanneloreBenjamin, AxelElisabetJeroen, JohanIsabelle, JorimJohannes, Torsten, Bjorn, Willem en Timothy voor jullie enthousiasme.

Meer risico kapitaal en corporate development is wat het Europees startup landschap nodig heeft

De uitreiking van De Bertjes 2017 werd compleet gemaakt door te tussenkomst van Antonio Garcia-Martinez, de controversiële auteur van het boek “Chaos Monkeys”. Hij schetste heel open zijn pad als succesvolle, niet helemaal geslaagde ondernemer. Hoewel hij er niet in slaagde zijn startup naar winstgevende hoogten te leiden, wist hij het bedrijf wel te verkopen aan Twitter en zelf een boeiende job als een van eerste Facebook advertising medewerkers te versieren. Daarmee komen we direct aan bij twee belangrijke boodschappen die hij mee gaf:

  1. Wat Europa nodig heeft is meer mensen en bedrijven die bereid zijn te investeren in nieuwe, innovatieve bedrijven. En tegelijk grote corporates die investeren - via corporate venturing of overnames - in datzelfde startup ecosysteem. Voor de rest is Europe even goed of zelfs beter uitgerust om dan de VS om een succesvol te zijn met startups op wereldschaal. Het zijn in de eerste plaats die twee financiële elementen die ontbreken, aldus Garcia-Martinez.
  2. Voor de individuele ondernemer ziet Antonio één attitude die het verschil maakt maakt tussen succes en falen, en dat is doorzettingsvermogen. 

Je kan het volledige interview hieronder bekijken.

Deze boodschap sluit perfect aan bij de rol die ik voor mezelf gekozen heb in het startup landschap. Omdat ondernemen meer een kwestie van attitude is dan van het toepassen van de juiste techniekjes, is het meteen ook heel moeilijk. Jezelf leren kennen, werken met je talenten en je kennis en kunde en je netwerk, zijn uitdagingen van een ander niveau dan het leren van pakweg de lean startup methodologie of agile development.

Het goede nieuws is dat je er als ondernemer niet alleen voor staat. Er zijn tal van incubatoren en acceleratoren, seed funds en angel investors, mentoren en je persoonlijk en zakelijk netwerk, om je bij te staan. Ik schaar mij graag aan de zijde van de ondernemers om jullie te helpen!

Bij deze nodig ik iedereen nu al uit om zich kandidaat te stellen voor De Bertjes 2018!

2 Comments