Voorbije zaterdag gonsde het alweer van bedrijvigheid in de pop-up class, de tijdelijke locatie naast de Antwerpse opera waar jonge ondernemers elkaar dezer dagen vinden. 15 ondernemers verzamelden er om onder elkaar uit te maken wie met de gegeerde Vitesse naar huis zou gaan. De voorbije maanden werd een lijst met meer dan 50 innovatieve ondernemers aangelegd op www.devitesse.be. Na een pre-selectie bleven er 15 over, verdeeld over 3 Vitessen. Vitesse 1 voor prille starters die een duwtje in rug van €5000 aan praktische hulp goed kunnen gebruiken, Vitesse 2 voor zij die volop hun onderneming aan het commercialiseren zijn en voor € 10000 aan omzet konden scoren en tenslotte Vitesse 3 voor zij die al een stap verder staan en met € 5000 aan communicatie ondersteuning hun groei nog beter vorm willen geven.

We kozen bewust niet voor de klassieke pitch & jury aanpak. De ondernemers werden uitgenodigd voor een paar uur verrijkende gesprekken met collega’s in hetzelfde stadium van ontwikkeling. Per Vitesse namen de ondernemers plaats rond een tafel, stelden zich aan elkaar voor, stelden vragen, wisselden ideeën uit en maakten aan het einde van de sessie de balans op. Bij het tellen van de punten werd duidelijk dat er niet tactisch is gestemd. Waar het nek-aan-nek was zagen we dat net de top favorieten elkaar hoog quoteerden. Mede omwille daarom mogen we zeggen dat er geen verliezers waren zaterdag. Iedereen leerde van elkaar, legde goede contacten en vertrok helemaal gemotiveerd terug naar huis.

Maar er waren niet voor niets trofeeën voorzien. Dus na het tellen van de stemmen waren dit de winnaars:

  1. Vitesse 1: TagLayer De jonge whizz kid Timothy Verhaege overtuigde zijn collega’s in Vitesse 1 met zijn motivatie om de prijs in deze categorie binnen te halen. Met TagLayer bouwt hij een opensource en gratis platform dat toelaat om websites automatisch aan te passen aan de interesse van de bezoeker, aan het weer of de locatie van waar die surft en dat met gegarandeerde privacy.
  2. Vitesse 2: Charlie Magazine Het team van Jozefien Daelemans veroverde de harten van de mede-ondernemers met het spectaculaire traject die ze reeds aflegden met Charlie Magazine. Gestart vanuit de wil om échte verhalen te brengen haalden ze de voorbije jaren verschillende keren het nationale nieuws en bouwden ze een ruime lezers community uit. De volgende uitdaging is om een duurzaam bedrijf uit te bouwen en daarbij zal Vitesse 2 een mooie steun in de rug zijn.
  3. Vitesse 3: neoScores Podia zijn Bart Van der Roost niet vreemd en de drive spat dan ook van elke zin af als hij aan het woord is. Samen met zijn neoScores team bouwt hij al een aantal jaren aan “de iTunes van de partituren” zodat iedereen die muziek speelt straks papierloos het podium, klein of groot, op kan. De ambitie is om de wereld te veroveren, de prijs in Vitesse 3 komt daarbij mooi van pas.

Foto’s: Images by Maarten Mellemans - maartenmellemans.be

Alle foto’s: https://goo.gl/photos/f82Rn1XPAgw9WDW47

Comment