Een paar weken geleden zat ik in een congres waar de CEO van Hulu.com zijn site voorstelde. Dit internet TV- initiatief kan je enkel bekijken vanuit de VS, alle andere IP- adressen worden geblokkeerd. Dus ging ik snel op zoek naar een programmatje om mijn echt IP- adres te maskeren. Terwijl ik via Google begon te zoeken lanceerde ik de vraag ook bij mijn vriendenkring op Twitter. Nog voor ik aan pagina twee op Google was - en niets bruikbaar gevonden had - kreeg ik twee antwoorden via Twitter. Hups, weg Google, linkje klikken en genieten van Battlestar Galactica aflevering één. Als je het vandaag waagt om de combinatie "Londen + Hotel" in te tikken in een zoekrobot dan moet je door talloze schermen woelen om een écht hotel te vinden. De eerste pagina's worden steevast gemonopoliseerd door websites die in veel gevallen van het hotelbedrijf niets begrepen hebben maar wel 90% van hun tijd investeren in search engine optimalisatie. Erger nog, het gaat hun niet om "optimaliseren" maar veeleer "frauderen". Alle middelen zijn goed om bovenaan de lijst te komen, het minst belangrijke schijnt te zijn dat je ook relevante informatie op je site kan zetten. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor hotels, elk product met e-commerce potentieel kan je beter niet in Google gaan zoeken. De zoekrobots, Google op kop, maken het eigenlijk ook heel gemakkelijk. De eerste beste nitwit die het verschil kent tussen HTML en een pak friet kan na een avondje online research allerhande trucs uit zijn mouw toveren om Google de indruk te geven dat zijn site mega-relevant is. De juiste woorden op de juiste plaats, een beetje frutselen met IP -adressen en zoveel mogelijk links posten naar jezelf vanaf andere sites en je ben goed op weg. Gevolg is dat wie investeert in goeie content maar het stukje SEO-fraude aan zich laat voorbij gaan, nooit bovenaan een resultaten pagina zal staan. De intelligentie van zoekrobotten zit nog niet op het niveau dat ze echt kunnen intepreteren of wat er op een site staat ook echt interessant is voor de bezoeker. En ik ben er vrij zeker van dat we de komende 10 jaar dat soort artificiële intelligentie niet in zoekrobotten zullen vinden. Het antwoord zit, zoals steeds, bij de mens zelf. Geen enkel algoritme kan wat een menselijk brein kan. De nabije toekomst voor zoekmotoren ligt wat mij betreft bij de menselijke intelligentie. Wie erin slaagt om zoekende mensen een eenvoudige toegang te geven tot de collectieve kennis van het web-mensdom, die zit op een goudader. Je vraag Twitteren is één manier, maar surf zeker eens naar Mahalo.com, en als je van je initiële verbazing bekomen bent dan zal je beseffen dat zoekrobotten straks te vergelijken zullen zijn met het openbaar vervoer: belangrijk om massas verkeer door het landschap te loodsen, maar als je écht ergens wil geraken heb je een antwoord op maat nodig. De "Long Tail" waar zoekrobots hun business plan op gebaseerd hebben wordt straks ontgonnen door slimme mensen veel eerder dan domme algoritmes.

Comment