Aflevering 24: Jesse Wynants & Gijs Nelissen van Prezly op hun 'bootstrapped' weg naar succes

Comment

Aflevering 24: Jesse Wynants & Gijs Nelissen van Prezly op hun 'bootstrapped' weg naar succes

Prezly viert haar 10de verjaardag en mag zich daarmee een vaste waarde noemen in het Belgisch tech startup landschap. Wat die prestatie extra speciaal maakt, is het feit dat ze dat deden zonder externe funding. En dat is niet het enige wat hun speciaal maakt. Ontdek hoe Jesse en Gijs een wereldwijde startup bouwden vanuit Leuven met een team dat over de ganse aardbol verspreid zit.

Check the YouTube channel: Bert's video podcast
Subscribe via iTunes: Bert's podcast op iTunes
Subscribe directly: RSS Feed
Listen via Spotify: Bert's podcast op Spotify

Comment

Episode 23: Théodore Marescaux kickstarting a consumer product on a global scale

Comment

Episode 23: Théodore Marescaux kickstarting a consumer product on a global scale

When you see kids zone out in front of a smartphone screen, rather than play and dance to their favourite music, then it’s time to call JOOKI to the rescue. At least, that’s what Théo, the CEO of Muuselabs, had as a vision when developing the smart speaker for kids. Building a sophisticated consumer electronics product proved to be a fun challenge for the talented team of three engineers he gathered. But how do you bring it to the market? They chose Kickstarter as a platform and discovered rule number one for startups launching physical products: “Hardware is hard”.

Check the YouTube channel: Bert's video podcast
Subscribe via iTunes: Bert's podcast op iTunes
Subscribe directly: RSS Feed
Listen via Spotify: Bert's podcast op Spotify

Comment

Episode 22: Mokhtar Alkhanshali on using coffee as a vehicle for social impact

Comment

Episode 22: Mokhtar Alkhanshali on using coffee as a vehicle for social impact

Mokhtar is the man Dave Eggers wrote his non-fiction novel  'The Monk of Mokha' about. He was a young American in San Francisco with Yeminite roots, looking for a way to get his life on the rails. A few years back he decided to start importing coffee from Yemen, improving the local farmer's lives at the same time. In 2015 Mokhtar ends up in a civil war but he persists. After an amazing adventure he makes it back to the US to present his coffee to the public.

Today, ‘Port of Mokha’ coffee is recognised as among the best in the world.

Mokhtar came to share his story with for the first time in Belgium with entrepreneurs at the occasion of De Bertjes 2018. He brought us a true story of being an entrepreneur with impact.

Subscribe via iTunes: Bert's podcast op iTunes
Subscribe directly: RSS Feed
Listen via Spotify: Bert's podcast op Spotify
Follow on YouTube: Bert's video podcast

Comment

De Bertjes, een verhaal van doorzetters

1 Comment

De Bertjes, een verhaal van doorzetters

Wat maakt een succesvol ondernemer? Als ik naar de eindwinnaars van De Bertjes 2017 kijk, dan zie ik veel elementen die voor elke ondernemer een unieke cocktail vormen voor haar of zijn succes. Er is echter één element dat steeds terugkomt en dat is de moed en de drive om door te gaan.

epihunter+classroom.jpg

Een jaar geleden zag ik Tim Buckinx van Epihunter (Epihunter.com) keer op keer presenteren en stap voor stap groeien van een idee gebaseerd op persoonlijke ervaring naar een concept dat de wereld verandert voor mensen met epilepsie. Een jaar later is het product volwassen en rollen de eerste commerciële bestellingen in de webwinkel binnen. Of hoe door koppig doorzetten een complexe aandoening door een digitale oplossing wat minder van tel wordt in het dagelijks leven.

 

 

talentree-99countries.png

Hannelore Waterschoot van Talentree (www.talentree.be) zag dat het niet goed ging met hoog opgeleid internationaal en multicultureel talent in België. En dat terwijl bedrijven smeken om goede krachten. Maar een probleem is altijd een opportuniteit, en die gedachte stuwde Hannelore vooruit om met haar team verder te bouwen aan Talentree. Het resultaat? 858 talenten uit niet minder dan 99 verschillende landen vormen vandaag de talent pool van Talentree.

 

 

 

sarolea-manx.jpg

In Silicon Valley worden startups geboren in een garage, in het Verenigd Koninkrijk groeien raceteams in schuurtjes (sheds). Tien jaar werkten Torsten & Bjorn Robbens van Saroléa (www.sarolea.com) in hun schuur ergens op het Vlaamse platteland aan een revolutionaire elektrische motorfiets. Een unieke combinatie van batterij- en carbon technologie met een weergaloos design en de nieuwste digitale features leidden in het voorbije jaar tot de eerste street-legal elektrische motorfietsen die in het najaar van 2018 uit de … schuur zullen rollen.

 

Stuk voor stuk verhalen die niet tot stand waren gekomen zonder écht doorzettingsvermogen.

En wat is jouw verhaal? Schrijf je in voor De Bertjes 2018 en win net zoals Tim, Hannelore, Torsten en Bjorn een prijs die jouw onderneming écht vooruit helpt: 
www.debertjes.be

1 Comment

Prijzen en awards voor ondernemers, tijdverlies of de moeite waard?

Comment

Prijzen en awards voor ondernemers, tijdverlies of de moeite waard?

Het is niet evident, een bedrijf opstarten en laten groeien. De voorbije jaren heb ik het grootste deel van mijn professioneel (en ook wel privé) leven gewijd aan werken met ondernemers. 'Ondernemen voor ondernemers’ zou je het kunnen noemen. Een vraag die regelmatig terugkeert is hoe je een ondernemer nu het beste vooruit helpt. En zelfs de ondernemers zelf weten niet altijd goed wat ze nu eigenlijk nodig hebben. Door voor de 4e keer mijn ondernemersprijs ‘De Bertjes’ uit te reiken heb ik ondertussen wel een beeld gekregen van waar entrepreneurs gelukkig van worden.

Het eerste wat een ondernemer te weinig heeft is ‘tijd’. Als je dan vraagt om uitgebreide dossiers te schrijven om te appliceren voor een prijs, dan moet je niet veel enthousiasme verwachten. Daarom kan je je kandidaat stellen voor De Bertjes door te antwoorden op twee eenvoudige vragen, en wat praktische details. We vragen de ondernemer ook niet om hun netwerk te gaan misbruiken om hun kans op winst te verhogen. De Bertjes is geen miss-verkiezing.

Dat netwerk is trouwens te waardevol om in te zetten om een trofee te winnen. Een netwerk, dat moet je verdienen. Daarom zetten we met De Bertjes volop in op het leggen van contacten tussen ondernemers onderling, en tussen ondernemers en potentiële klanten en investeerders. Zo is iedereen op de longlist gratis welkom op de prijsuitreiking, en zetten we de 15 laureaten van de shortlist samen met relevante contacten gedurende een geselecteerd netwerking event.

En dan is er natuurlijk geld, ondernemers zitten steeds verlegen op geld. Maar het is met gratis geld een beetje zoals met een loonsverhoging, plezant als je het krijgt maar een week later alweer vergeten. Daarom zijn de prijzen die aan De Bertjes verbonden zijn, specifiek gericht op de noden van de ondernemer in de fase waarin die zich bevindt. 

Nu, laat ons wel wezen, voor wie nog aan een concept aan het werken is kan een paar duizend euro cash een wereld van verschil maken. Meer nog, voor verschillende van de winnaars in de eerste categorie had ik de eer factuur nummer 0001 te betalen en ééntje merkte achteraf op dat die 4000 euro het verschil gemaakt had tussen failliet of doorgaan.

Als marketeer vind ik dat onderwerp natuurlijk ongelofelijk belangrijk, maar voor een onderneming in de groeifase is verkoop gewoon nog veel belangrijker. Daarom bestaat de prijs in de tweede categorie uit een budget van 5000 euro om je sales naar een volgend niveau te brengen. We bekijken samen met een specialist wat voor de ondernemer de beste manier is om het budget te besteden.

En dan zijn er die internationale ambities natuurlijk. De meeste ondernemers die hun verhaal op orde hebben in België willen vervolgens naar de VS. En laat er nu net een bedrijf zijn (zelf nog een beetje een startup) dat specialiseert in het lanceren van Belgische bedrijven in de Verenigde Staten: Fifteen24. Zij die ervan overtuigd zijn dat het gras groener is aan de andere kant van de plas, en die hun collega ondernemers op de shortlist ervan overtuigd hebben dat zij de winnaar van De Bertjes in categorie 3 zijn, die kunnen een week naar New York om samen met het team van Fifteen24 de markt daar te verkennen.

Lossen we hiermee alle problemen op van ambitieuze ondernemers? Neen, natuurlijk niet. Dat is het hem nu net met ondernemen, er duikt elke dag iets anders op. Maar entrepreneurs met de juiste mensen contact brengen, en ze op weg helpen met een aantal cruciale zaken, dat is al een goed begin.

Meer weten over De Bertjes? Je leest er hier alles over: www.debertjes.be

Comment

Aflevering 21: Wendy Geeraert van architecte tot onderneemster

Comment

Aflevering 21: Wendy Geeraert van architecte tot onderneemster

Wat doe je als je als architecte een plek om te wonen zoekt en de bestaande immo portalen stellen je teleur? Dan gebruik je je kennis en ervaring met parametrisch ontwerp om je eigen startup te lanceren. Zo pivoteerde Wendy Geeraert haar eigen carrière, en met even veel 'agility' stuurde ze Co-Libry in de richting van een leverancier van geavanceerde oplossingen voor immo websites. Tegelijk startte ze een Enginity, een dienstenbedrijf in de engineering sector én lanceerde ze verschillende bouwprojecten. 

Hoe ze al die bordjes in de lucht houdt? Dat hoor je in deze aflevering die opgenomen werd in de Ardennen tijdens het YES Weekend van THINK with people waar Wendy ondertussen als startup coach actief was.

Abonneer je via iTunes: Bert's podcast op iTunes
Abonneer je direct: RSS Feed
Luister via Spotify: Bert's podcast op Spotify
Volg op YouTube: Bert's video podcast

Comment

Episode 20: Mike Moyer about splitting equity like Slicing Pie

Comment

Episode 20: Mike Moyer about splitting equity like Slicing Pie

When you get your startup going  with a cofounder, a dificult question that often pops up is how to split the shares between founders and also early employees. That’s exactly the problem Mike Moyer was confronted with when he started his company. The simple answer (50/50) proved to be a bad choice ... but how do you split equity then? The Slicing Pie method Mike developed and described in his book may be the answer.

When Mike was in Belgium for a speech at The CoFoundry I took the opportunity to sit down with him for an interview about splitting equity, poker, marketing and life in general.

Subscribe via iTunes: Bert's podcast op iTunes
Subscribe directly: RSS Feed
Follow me on YouTube: Bert's video podcast

Comment

Aflevering 19: Wim Ballieu van Balls & Glory over surfen, gehaktballen en ... ponykampen

Comment

Aflevering 19: Wim Ballieu van Balls & Glory over surfen, gehaktballen en ... ponykampen

Ondernemen is geen ponykamp, zeker niet als je de eerste fast-casual restaurantketen in België uit de grond wil stampen. Maar foodie Wim Ballieu heeft met Balls & Glory duidelijk een missie om van zijn droom realiteit te maken. In zijn concept komt het leven van Wim samen, de boerderij van zijn grootouders, de slagerij van zijn ouders, zijn liefde voor architectuur en nog veel meer. Surf mee op een golf van ondernemerschap en ongebreideld enthousiasme in de setting van de rustgevende omgeving van Ball & Glory Gent, inclusief legendarisch slechte akoustiek. 

Abonneer je via iTunes: Bert's podcast op iTunes
Abonneer je direct: RSS Feed
Volg op YouTube: Bert's video podcast

Comment

Aflevering 18: Bruno Lowagie van iText over strandlakens en Game of Thrones strategieën

Comment

Aflevering 18: Bruno Lowagie van iText over strandlakens en Game of Thrones strategieën

Eens Bruno Lowagie aan de praat geraakt over PDF en hoe hij met iText van een open-source library naar een succesvol bedrijf evolueerde, is er geen houden meer aan. De eerste helft van het gesprek krijg je dan ook een diep inzicht in het hoe en waarom van iText, en wat de toekomst met onder andere gebruik van blockchain kan brengen.

Maar er is meer, Bruno heeft ook een uitgesproken visie op ondernemen en een scherpe blik op de wereld. Focussen op je eigen sterkten is zo’n adagium van hem, en voortdurend bijleren. Dat laatste doe je dus niet op een strandlaken in de zon. Of wat denk je van een volledige business strategie gebaseerd op Game of Thrones? En dat voor een man die zichzelf risico-avers noemt. Je voelt het al, aan deze aflevering heb je een stevige kluif, zowel op vlak van innovatie, als over ondernemen.

Abonneer je via iTunes: Bert's podcast op iTunes
Abonneer je direct: RSS Feed
Volg op YouTube: Bert's video podcast

Comment

Aflevering 17: Groenten redden met Helena Gheeraert van Wonky

Comment

Aflevering 17: Groenten redden met Helena Gheeraert van Wonky

Helena leek al vanaf de studententijd voorbestemd voor een succesvolle carrière in de corporate wereld, maar al snel kroop het ondernemersbloed naar boven. Twee jaar geleden ging ze dan ook van start met Wonky, haar startup die voedselverspilling wil tegen gaan. Ondertussen redde ze tonnen groenten.

Het werd een open gesprek over onder ander vrouwelijk ondernemerschap, de balans tussen ethiek en winst maken, de Leeuwenkuil, het startup landschap en Helena's toekomst als ondernemer.

Abonneer je via iTunes: Bert's podcast op iTunes
Abonneer je direct: RSS Feed

Comment

Aflevering 16: Een echte 'campfire chat' met Tom Vandenbossche en Herbert Bruynseels van Backtrail

1 Comment

Aflevering 16: Een echte 'campfire chat' met Tom Vandenbossche en Herbert Bruynseels van Backtrail

Echte gesprekken komen pas los als de omgeving daartoe aan zet. Dat bewijst deze aflevering van mijn podcast over innovatie en ondernemen. Ik trok samen met Tom en Herbert naar Corsica en in de 'Desert des Agriates' sloegen we onze tenten op. Bij lichte vriestemperaturen en een campvuur spraken we over ondernemen en je passie volgen. Tom en Herbert maken vandaag hun droom waar met hun bedrijf Backtrail dat mensen op weg wil helpen naar een avontuurlijke droomreis, ze maken als het ware de dromen van hun klanten waar. Beide heren hebben een andere carrière achter de rug en zetten nu alles in op dit nieuw project.

Met deze ondernemers, en in deze setting, mag het niet verwonderen dat het een gesprek over ondernemen vanuit de buik werd. Geniet van de podcast en ook van de video.

Dienstmededeling 1: Opnames op locatie zijn technisch minder afgelikt, hopelijk stoort een zoem of kraak links of rechts je niet te veel.
Dienstmededeling 2: Met deze eerste opname van 2018 lanceren we de ambitie om telkens ook een video versie te voorzien. Goed idee of niet? Laat het mij weten.
Dienstmededeling 3: Ben je geïnspireerd door de beelden of het gesprek, dit is de reis die we voorbereidden: https://www.backtrail.be/corsica

Abonneer je via iTunes: Bert's podcast op iTunes
Abonneer je direct: RSS Feed

1 Comment

Aflevering 15: Debat met 4 inspirerende ondernemers bij het Bluehealth Innovation Center

Comment

Aflevering 15: Debat met 4 inspirerende ondernemers bij het Bluehealth Innovation Center

Op dinsdag 19 december 2017 nodigde het Bluehealth Innovation Center vier inspirerende ondernemers uit om hun ervaring te delen.  Ik kon die avond Jeroen Spitaels (Mealhero), Johannes Vermeire (POM), Stephanie Van Ooteghem (Balls & Glory) en Hans Constandt (Ontoforce) aan te tand voelen over de successen en obstakels die ze ontmoetten, hoe ze geld verzamelden voor hun onderneming en nog veel meer.

Het werd een zeer aangenaam gesprek, met de nodige humor en vooral veel tips en inspiratie voor ondernemers. Geniet ervan!

Abonneer je via iTunes: Bert's podcast op iTunes
Abonneer je direct: RSS Feed

 

Comment

Aflevering 14 - Jasna Rokegem over technologie, mode en ondernemen

3 Comments

Aflevering 14 - Jasna Rokegem over technologie, mode en ondernemen

Modefenomeen Jasna Rok vertelt in deze aflevering honderduit over haar passie voor technologie, mode en ondernemen. 

Jasna studeerde in 2015 af aan Rotterdamse Willem de Kooning Academy met haar ‘Fashion on Brainwaves’-collectie. Dat was meteen de kick-off voor wat 'Jasna Rok' zou worden, een modemerk dat geavanceerde technologie combineert met mode.

Haar aanstekelijk enthousiasme leidde Jasna en haar team ondertussen naar alle hoeken van de wereld om er haar projecten en visie voor te stellen. Ik had een boeiend gesprek met haar over passie voor technologie en mode, en hoe zich dat kan vertalen in een onderneming.

Abonneer je via iTunes: Bert's podcast op iTunes
Abonneer je direct: RSS Feed

3 Comments

Van idee tot durfkapitaal, drie innovatieve ondernemers winnen hun Bertje naar een volgende fase

1 Comment

Van idee tot durfkapitaal, drie innovatieve ondernemers winnen hun Bertje naar een volgende fase

De Bertjes 2017 zijn uitgereikt. Iedereen is gisterenavond met een massa energie terug naar huis vertrokken, alle deelnemers, de winnaars, mentoren, investeerders en ondernemerschap enthousiastelingen. Dat is alvast wat ik onthoud van een avond vol inspiratie, uitdagingen, connecties en ook emotie. Jawel, emotie, want ondernemen gaat in essentie om mensen die hun passie nastreven en dat doen vanuit de juiste attitude.

Geniet hieronder van een beeldverslag van de namiddag en avond:

foto's: Michèle Van Wassenhove

De winnaars van mijn ondernemersprijs zijn dan ook geen gepolijste smooth talkers die alle Silicon Valley boeken van buiten geleerd hebben. Ik mocht echte mensen van vlees en bloed verwelkomen op het podium in het Havenhuis, met stuk voor stuk ambitieuze verhalen die de wereld gaan veranderen.

IMG_5727.jpg

Tim Buckinx van Epihunter creëert digitale oplossingen die het dagdagelijkse leven van mensen met epilepsie normaliseren. In een eerste fase ligt de focus op het opmerken van 'absence epilepsie' in de klas. En de ambities van Tim en zijn team reiken nog veel verder, ze gaan door hersengolven te detecteren en analyseren op termijn een brede reeks aandoeningen te lijf. Meer op: Epihunter.com

Zij krijgen een budget van €4000 om hun marktstrategie op punt te zetten en mogen gratis mee naar het YES weekend van THINK with people. Daar bovenop kan het team een jaar gratis een een werkplek innemen in de Startup Village in Antwerpen.

Hannelore Waterschoot van Talentree heeft een job platform gecreëerd waarbij ze hoog opgeleid, internationaal en multicultureel talent koppelt aan groeibedrijven. Op deze manier koppelt ze ook naadloos sociale doelstellingen aan een oplossing voor de zoektocht naar talent die ondernemers bezig houdt. Meer op: www.talentree.be

Talentree won in de tweede categorie en wordt ondergedompeld in een intensief sales opleidingstraject onder begeleiding van professionele sales coach. Het totale traject, inclusief opleidingen en coaching heeft een waarde van €5000.

IMG_5726.jpg
IMG_5728.jpg

Torsten & Bjorn Robbens van Saroléa zijn twee broers die met hun team de wereld van de motoren op zijn kop willen zetten. De technologie die ze ontwikkelen voor hun elektrische motorfiets is niet alleen een innovatief en intelligent, ze willen ook dat ons milieu er beter van wordt, zonder het heerlijke cruisen of racen vaarwel te zeggen. Hun eerste motor verkochten ze aan Tom Cruise en ondertussen lopen de bestellingen van het eerste ‘street legal’ model binnen. Meer op: www.sarolea.com.

Voor het team van Saroléa ligt er een volledig arrangement klaar om gedurende een week in New York de Amerikaanse markt te gaan prospecteren, met de hulp van het gespecialiseerd team van Fifteen24.

 

De winnaars werden gekozen op dezelfde unieke manier die we nu reeds voor de derde keer toepasten. Op basis van meer dan 100 kandidaten werd door een jury van ondernemers een shortlist van 3 keer 5 ondernemers vastgelegd. Deze maakten op vrijdagnamiddag onder elkaar uit wie de uiteindelijke winnaars zouden zijn. Het was een spannende strijd maar vooral een bijzonder aangename namiddag waarin gelijkgezinden met elkaar in gesprek konden gaan in een ongedwongen sfeer. Stemmen gebeurde discreet en de hoge scores die iedereen aan iedereen gaf tonen aan dat er vooral veel wederzijds respect was. Elk van de 15 ondernemers op de shortlist is dus een winnaar, hartelijk bedankt ChrisJacobPhilip, Rhijn, TimHanneloreBenjamin, AxelElisabetJeroen, JohanIsabelle, JorimJohannes, Torsten, Bjorn, Willem en Timothy voor jullie enthousiasme.

Meer risico kapitaal en corporate development is wat het Europees startup landschap nodig heeft

De uitreiking van De Bertjes 2017 werd compleet gemaakt door te tussenkomst van Antonio Garcia-Martinez, de controversiële auteur van het boek “Chaos Monkeys”. Hij schetste heel open zijn pad als succesvolle, niet helemaal geslaagde ondernemer. Hoewel hij er niet in slaagde zijn startup naar winstgevende hoogten te leiden, wist hij het bedrijf wel te verkopen aan Twitter en zelf een boeiende job als een van eerste Facebook advertising medewerkers te versieren. Daarmee komen we direct aan bij twee belangrijke boodschappen die hij mee gaf:

  1. Wat Europa nodig heeft is meer mensen en bedrijven die bereid zijn te investeren in nieuwe, innovatieve bedrijven. En tegelijk grote corporates die investeren - via corporate venturing of overnames - in datzelfde startup ecosysteem. Voor de rest is Europe even goed of zelfs beter uitgerust om dan de VS om een succesvol te zijn met startups op wereldschaal. Het zijn in de eerste plaats die twee financiële elementen die ontbreken, aldus Garcia-Martinez.
  2. Voor de individuele ondernemer ziet Antonio één attitude die het verschil maakt maakt tussen succes en falen, en dat is doorzettingsvermogen. 

Je kan het volledige interview hieronder bekijken.

Deze boodschap sluit perfect aan bij de rol die ik voor mezelf gekozen heb in het startup landschap. Omdat ondernemen meer een kwestie van attitude is dan van het toepassen van de juiste techniekjes, is het meteen ook heel moeilijk. Jezelf leren kennen, werken met je talenten en je kennis en kunde en je netwerk, zijn uitdagingen van een ander niveau dan het leren van pakweg de lean startup methodologie of agile development.

Het goede nieuws is dat je er als ondernemer niet alleen voor staat. Er zijn tal van incubatoren en acceleratoren, seed funds en angel investors, mentoren en je persoonlijk en zakelijk netwerk, om je bij te staan. Ik schaar mij graag aan de zijde van de ondernemers om jullie te helpen!

Bij deze nodig ik iedereen nu al uit om zich kandidaat te stellen voor De Bertjes 2018!

1 Comment

Aflevering 13 - Michael Humblet over ... Sales natuurlijk!

Comment

Aflevering 13 - Michael Humblet over ... Sales natuurlijk!

Als geboren sales laveerde Michael door een succesvolle carrière van verkoper van scanners tot internationaal business developer voor een startup. En dat allemaal met als eerste doelstelligen: reizen, goed gaan eten en met een BMW rijden. Met zijn nieuwste initiatief Chaomatic, helpt hij de startup wereld aan betere sales resultaten.

In deze aflevering mixen we podiumangst, drive , een kruistocht tegen de béchamelsaus en sashimi snijden, met praktische tips om meer en beter te verkopen als ondernemer.

Abonneer je via iTunes: Bert's podcast op iTunes
Abonneer je direct: RSS Feed

Comment

Zomer VD Ondernemer: Jeroen De Wit - “De ambitie is er, maar dit moet wel op kwalitatieve wijze worden ingevuld’

Comment

Zomer VD Ondernemer: Jeroen De Wit - “De ambitie is er, maar dit moet wel op kwalitatieve wijze worden ingevuld’

De zomer biedt typisch de tijd om bij te benen, of bij te lezen. Daarom publiceer ik deze maanden enkele artikels gebaseerd op podcast interviews uit het voorjaar. Onder het motto "de zomer van de ondernemer" neem ik je mee in de wereld van ondernemerschap en innovatie. In januari sprak ik met Jeroen De Wit, de CEO en ook wel het gezicht van Gentse scale-up Teamleader. Tijd om deze ondernemer een beetje beter te leren kennen! 

Van geboren ondernemer tot Teamleader 

Teamleader vierde in juli haar vijfde verjaardag. Jeroen legde met zijn bedrijf al een straffe weg af, en iemand noemde hem al de Daniël Termont van de Belgische start-up scene. “Ik blijf graag bescheiden - zeker als het over mezelf gaat”, lacht de ondernemer. “Wel geloof ik dat de drang om te ondernemen altijd al in mij zat. Op mijn veertiende had ik zelf een website gemaakt die ik heb verkocht aan mijn nonkel, mijn eerste klant! Toen ik zestien was, zat ik in de DJ-wereld en dacht ik actief na over hoe ik inkomsten zou kunnen genereren. Vanaf mijn achttiende werd de basis voor Teamleader gelegd, toen ik als student met Willem Delbare en Mathias De Loore een webdesignbedrijfje runde. We kregen steeds meer de vraag van bedrijven om hen te helpen met CRM, offertes en facturatie. Uiteindelijk hebben we de bewuste keuze gemaakt om kmo’s verder te helpen met de software die Teamleader werd. Als ondernemer heb ik altijd de nood gevoeld om risico’s te nemen. Pas op, die waren steeds berekend. Ik heb nooit iets gedaan waarvan de uitkomst alles of niks zou zijn.” 

“40% van de leads die bij ons komen zetten de eerste stappen richting digitale transformatie” 

De Wit vertelt ook over hoe het bedrijf mee aan de wieg stond van de cloud in België. “Gelukkig krijg ik niet langer de vraag ‘hoe veilig de cloud nu is’”, grijnst hij. “Toch is er niet extreem veel veranderd ten opzichte van 5 jaar geleden. 40% van de bedrijven die bij ons aankloppen zetten de eerste stappen richting digitale transformatie. We maken een onderscheid in bedrijven die a) nog geen software gebruiken b) alleenstaande toepassingen hebben, dus aparte tools voor facturatie en project management en c) die een all-in-one oplossing gebruiken die eigenlijk veel te complex is voor hun behoeften. Eigenlijk hadden we vrij snel door dat we daar een gat in de markt konden dichten. Toen wij op de proppen kwamen met onze oplossing, hadden mensen kunnen denken dat het de zoveelste CRM-tool zou zijn. Maar Teamleader doet meer en bekommert zich om het volledige workflow management systeem - het hele proces dus. Daarom vind ik het ook zo moeilijk om onze concurrenten te definiëren. Het gros van concurrerende spelers focust zich meestal op één enkele functionaliteit. In een zekere zin doen ze dan wel hetzelfde, maar wij willen echt de sprong van product naar platform maken. Waarin we alles bundelen - zo integreren we met zo’n 150 applicaties. Daarom hebben we ook de Teamleader Marketplace in het leven geroepen.” 

Over menselijkheid en authenticiteit 

Tijdens het gesprek benadrukt Jeroen meermaals dat Teamleader het resultaat is van hard teamwerk. “Ik wil van Teamleader een succes maken en ik weet waar ik naartoe wil, maar je hoort me nooit zeggen dat ik 100% zeker ben over hoe ik er ga geraken - daar zijn andere mensen in het team voor”, vertelt hij. “Het is wel aan mij om de focus te bewaren, en mensen te enthousiasmeren en te aligneren rond de visie. Het menselijke is en blijft een van de grootste uitdagingen van het bedrijf. Dat zie je aan de bedrijfscultuur, waarover ik toch probeer te waken. Ik durf zelfs te stellen dat het team niet enkel bij Teamleader werkt voor het loon. Hier is veel ruimte om te experimenteren, te leren uit fouten en ook fun te maken - het mag vooral niet saai worden. In het begin deed ik veel voor Teamleader vanuit buikgevoel: ik wilde gewoon een werkplek creëren waar ik me ook zélf goed zou voelen. Onlangs vond een nieuwe medewerker het spannend om mij tegen het lijf te lopen, maar eigenlijk wil ik gewoon authentiek en benaderbaar blijven.”

“Soms lijkt het alsof je als ondernemer verplicht bent om 24/7 aan het werk te zijn” 

Diezelfde menselijkheid probeert De Wit naar eigen zeggen ook naar klanten en andere stakeholders over te brengen. “Customer-centricity is een uitdaging en tegelijk een noodzaak”, licht hij toe. “Want zodra je organisatie groeit, merk je dat je bepaalde processen nodig hebt - al komen die niet altijd de klant ten goede. Elke beslissing die wordt genomen moet in functie van de klant gebeuren. Support is bijvoorbeeld enorm cruciaal bij ons, maar Teamleader ervaart die typische drang om naar level 1, 2 en 3 support te gaan. Maar ik wil geen typisch callcenter worden dat mensen doorverwijst. Dan zouden onze klanten gefrustreerd geraken. En ik kan je zeggen: als ik zo’n e-mail zou binnenkrijgen, dan raakt mij dat enorm.” 

De mens in Jeroen betekent ook aandacht voor de balans werk-privé, waar het bedrijf vorig jaar een campagne rond voerde. “Kijk, voor mij komt Teamleader vooral op de eerste plaats tijdens de week - ‘s weekends is het tijd voor mijn familie”, verduidelijkt hij. “Soms lijkt dat wel een taboe: als ondernemer ben je precies verplicht om 24/7 aan het werk te zijn. Begrijp me niet verkeerd, ik lees ook vaak mijn e-mails op een zaterdag en mijn gsm kleeft aan mijn hand. Maar ik blijf erop toezien dat er een evenwicht is.”

En dat is niet altijd zo eenvoudig, of zo geeft de CEO aan. Als gezicht van Teamleader wordt hij vaak gevraagd om te spreken en verschijnt hij regelmatig in de media. “Dat hoort erbij, en ik vind het best oké om die verantwoordelijkheid te dragen”, gaat hij verder. “Meer nog, ik besef dat het Teamleader vooruit helpt. Anderzijds is het onmogelijk om elke e-mail te beantwoorden. De buitenwereld durft dan wel eens te denken dat ‘Teamleader te groot is geworden en Jeroen geen tijd meer heeft om te reageren op berichtjes’. Opnieuw: ik ben nog steeds dezelfde als 5 jaar geleden, ik moet enkel grotere volumes structureren.”  

Band met investeerders 

In mei 2014 kwam Fortino Capital, waarschijnlijk Teamleader’s belangrijkste investeerder, aan boord. “We hadden een product, klanten, omzet en een team de belangrijkste zaken voor een investeerder”, vult hij aan. “De duidelijke visie was er maar er was weinig omkadering over hoe we die zouden invullen. Het is enorm fijn om een goede relatie te onderhouden met het investeringsfonds - ik hecht daar ook belang aan. Fortino Capital fungeert als mentor en stelt zijn netwerk open, maar aan micromanagement doen ze niet mee.”

De expertise die Teamleader uit de investeerder haalt, is van grote waarde. Maar Fortino Capital weet De Wit en zijn team ook te motiveren. “Als het te druk wordt, verval je snel in de gewoonte om wat kleiner te denken en te consolideren. Maar door telkens met mijn investeerders te praten word ik terug wat scherper. De verkregen tips probeer ik te vertalen naar het bedrijf. Soms is het een succes, of net niet. Dat hoort erbij, maar ik probeer niet alleen met bij investeerders maar ook met klanten te polsen of ik het goed doe en voldoe aan de verwachtingen. Want daar hecht ik gewoonweg veel belang aan.” 

Die visie heeft De Wit geen windeieren gelegd. Momenteel stevent het bedrijf af op een marktleiderspositie in Europa. “Zolang het maar niet ten koste gaat van de sfeer in het bedrijf en de algemene tevredenheid. De ambities zijn er, maar ze moeten niet puur kwantitatief, maar vooral kwalitatief worden ingevuld.”

Beluister het volledige gesprek met Jeroen hier.

Comment

Aflevering 11: Jens Dendoncker en Joost Van Hyfte over ondernemen als komiek

Comment

Aflevering 11: Jens Dendoncker en Joost Van Hyfte over ondernemen als komiek

Een zomer podcast met veel humor, Jens en Joost delen hun ervaring als ondernemers in de wereld van comedy. En dat leidt tot verrassende verhalen en tamelijk hilarische conversaties, maar ook authentieke inzichten over het succesvol ondernemen. Ondernemen in technologie en entertainment blijken veel gelijkenissen te hebben, en ik onthoud vooral dat je moet inzetten op de troeven die je hebt en voor dingen DOEN.

Drie kwartier die minstens een paar keer een glimlach op je lippen zullen toveren en je misschien zelfs incontinent hard zullen laten lachen. Geniet ervan!

 

Abonneer je via iTunes: Bert's podcast op iTunes
Abonneer je via Soundcloud: Bert's podcast op Soundcloud
Abonneer je direct: RSS Feed

Comment

ZOMER VD ONDERNEMER: JORIK ROMBOUTS - “Als ondernemer moet je altijd het licht aan het einde van de tunnel zien”

Comment

ZOMER VD ONDERNEMER: JORIK ROMBOUTS - “Als ondernemer moet je altijd het licht aan het einde van de tunnel zien”

De zomer biedt typisch de tijd om bij te benen, of bij te lezen. Daarom publiceer ik deze maanden enkele artikels gebaseerd op podcast interviews uit het voorjaar. Onder het motto "de zomer van de ondernemer" neem ik je mee in de wereld van ondernemerschap en innovatie. Eerder dit jaar duwde ik de micro onder de neus van Jorik Rombouts, die hoge hogen gooit met technologiebedrijf Rombit. Een podcast die vol ondernemerslessen zit, wat de drang om dit interview neer te pennen des te groter maakte.

Technologie of oplossingen?

“Wij zijn eigenlijk helemaal geen technologiebedrijf”, zo stelt Rombouts tijdens de podcast. “Een disruptieve speler zijn we evenmin: we laten alle processen en bestaande infrastructuren in plaats, en voegen daar nieuwe intelligentie aan toe op basis van een slim platform. En dat is volgens mij een goede zaak, want de mens houdt niet van verandering.”

Anders gezegd heeft Rombouts het over een ‘evolutie en géén revolutie’. Die stelling staaft hij met trots aan de hand van enkele projecten. “Een van onze eerste projecten was een sturingssysteem voor water- en elektriciteitspalen waarop aanmerende schepen aansluiten in de haven van Antwerpen”, legt hij uit. “Dat ontwikkelden we voor de leverancier van de laadkasten. Vroeger moesten onderhoudsmedewerkers manuele controles uitvoeren, vandaag kan de bemanning van het binnenvarende schip inloggen op het webplatform en zien welke palen vrij zijn. Daarnaast bevat het systeem tig andere functionaliteiten, zoals het opvolgen van verbruik. Maar wat ik vooral noemenswaardig vind, is dat de onderhoudsploeg nu de vinger aan de pols houdt via het computerscherm. Dat betekent dat vernieuwende technologie geen jobs hoeft te kosten, maar alles net dat tikkeltje gemakkelijker maakt.”
Ook de nieuwe digitale verkeersborden in het Antwerpse zijn daar een goed voorbeeld van. Het strafste daarvan vind ik de manier waarop de kern van Internet of Things haar werk doet: we hebben een traditioneel concept opnieuw uitgevonden via een digitale versie, met een achterliggend platform die een reeks data verzamelt. De efficiëntie die deze innovatie teweegbrengt, is de échte meerwaarde.”

Ondernemen als topsport: over passie, obsessie en optimisme

Een absolute meerwaarde creëren, het is waarschijnlijk één van de pijlers van ons bedrijf. “Ik was altijd al gericht op waardecreatie - je weet wel, mensen in staat stellen tot dingen die ze zonder mij niet zouden kunnen”, geeft Rombouts aan. “Dat gevoel van samenhorigheid staat daarin centraal. Ik hou ervan om ergens toe te behoren die in groep straffe dingen bereikt. 11 jaar lang was ik bezig met tafeltennis, waarvan ik zo’n 6 jaar training en coaching gaf aan jong en minder jong. Haast elk jaar behaalden we met elke ploeg de kampioenentitel. De club groeide van 30 naar 80 leden. Het enthousiasme en lef dat ik erin heb gepeperd, heeft zijn vruchten afgeworpen. Daar doe ik het voor, en diezelfde visie zie je terug in alle projecten die we met ons bedrijf doen. We nemen uitdagende projecten aan waarvan onze omgeving iets heeft van ‘daar begin je toch niet aan’? Wanneer we er nadien in slagen die met succes af te werken, dan is de voldoening extra groot. Daarom is een goed team zo cruciaal. Vanaf het begin erkende ik het belang van delegeren - ik had meteen een developer aangeworven, zodat ik de sales kon gaan doen. Het product stond nog niet op punt, maar dat hoefde ook niet. Hoe dan ook moet je als beginnende ondernemer je product al verkopen alvorens het perfect is. Door vroeg te beseffen dat ik talent rondom mij nodig had, heb ik het bedrijf een stukje toekomstbestendig gemaakt. Ik hoef niet altijd het gezicht van Rombit te zijn. Vergelijk het met een politieke partij, als daar het ‘kopstuk’ wegvalt, dan is het einde ook nabij. Dat wil je dus niet zien gebeuren met je bedrijf.”

De ondernemersmentaliteit zat dus altijd al ingebakken in Rombouts’ doen en laten. Toch gelooft de CEO dat je die ook kan aanleren. Openhartig vertelt hij hoe hij bepaalde onderdelen van zijn persoonlijkheid naar zijn hand heeft gezet. ‘Ik ben één van die ondernemers met een hoek af”, grijnst hij. “Dit vertel ik niet tegen iedereen, maar ik heb het syndroom van Gilles de la Tourette - waardoor ik bepaalde tics heb. Die duiken vooral op wanneer ik onder stress sta. Bij de doorsnee persoon wordt elk inkomend signaal gefilterd. Mensen met Gilles de la Tourette krijgen alle prikkels gelijktijdig binnen - ik zie en hoor alles. Maar het voordeel daarvan is dat ik als persoon heel snel verbanden kan leggen zoals een ander dat niet kan. Door dat stukje karakter in het bedrijf te steken, denk ik dat Rombit daar beter van is geworden. Het is de reden dat we een echt oplossingsbedrijf zijn.”

Daarnaast geldt natuurlijk nog passie als belangrijke voorwaarde. “Niet iedere succesvolle ondernemer kan elk bedrijf groot maken”, gelooft Rombouts. “Passie is echt wel een noodzaak - als ondernemer moet je er bijna dag en nacht obsessief mee bezig zijn. Op het familiefeest of op een zondagnacht: eigenlijk móet je directe omgeving geïrriteerd raken omdat je over niets anders meer praat (lacht)”.

Anderzijds zou Jorik zijn bedrijf niet kunnen bouwen hebben zonder ooit tegen de muur te lopen. “Ondernemerschap houdt risico’s in, maar ik heb er bijna te veel genomen”, blikt Rombouts terug. “2 jaar geleden maakten we een enorme groeispurt. Mijn vader stak op regelmatige basis een aanzienlijk bedrag in mijn bedrijf, wat ik gebruikte om meer medewerkers aan te nemen. Het probleem: er was niet altijd werk voor iedereen. Zo is Rombit haar eigen producten beginnen bouwen, waarmee ik een portfolio samenstelde. Want als start-up kamp je vaak met het probleem dat je aan de buitenwereld amper kunt tonen waarmee je bezig bent. Dat speelde in mijn voordeel, maar toen ik besloot niet langer geld van mijn vader te aanvaarden, kon het bedrijf amper nog overleven. Daarom heb ik 2 producten in een afzonderlijke vennootschap gestoken en daar aparte leningen voor aangevraagd. De bank hapte op de valreep toe, wat Rombit uiteindelijk overeind heeft gehouden. Maar inmiddels had ik met mijn portfolio wel een vraag in de markt gecreëerd. Ik stond dan wel bijna oog in oog met een faillissement, maar één belangrijke les heb ik onthouden: hoe groter het risico, hoe kleiner je slaagpercentage - maar binnen dat slaagpercentage is je return veel groter.”

Toch zou Rombouts het niet anders hebben aangepakt. “Zowel fysiek als mentaal was dat een slechte periode,” geeft hij toe, “in België krijgt een gefaald ondernemer een zwart kruis. Maar als je daar door geraakt, dan groei je verder met de nodige stabiliteit. Dit soort verhalen maakt Jorik zijn verhaal zo interessant. Als het allemaal van een leien dakje gaat, dan is er geen fun. Wat ik wel wil meegeven, is dat je als ondernemer positief moet blijven. Je krijgt hoe dan ook enkele klappen te verduren. Maar als je van plan bent om op mindere momenten op te geven, dan kan je maar beter meteen stoppen. Een echte ondernemer beseft dat het een moeilijke weg is, maar ziet altijd wel het lichtpunt aan het einde van de tunnel.”

Geen businessplan, wel een strategie

Jorik is waarschijnlijk een uitzondering wanneer hij zegt dat hij voor zijn bedrijf nooit een businessplan had. Volgens de quote ‘Wie God wil laten lachen, moet maar een businessplan schrijven’ laat Rombouts weten dat hij perfect zonder kan.

“Businessplannen zijn inderdaad niets voor mij”, bevestigt hij. “Ik ben altijd voortgegaan op mijn evangelisatieplannen. En door constant te praten en dingen af te toetsen aan mijn netwerk, heeft het bedrijf enkel relevante dingen ontwikkeld. Nooit heb ik marktonderzoek gevoerd, en wat we doen is steeds het resultaat van gezond boerenverstand. We hebben een periode gehad waarin we bijna elke week in de media verschenen. Het bewijst dat we inspelen op actuele behoeftes en verwachtingen. Ook met financiële plannen doen we niet mee, want ondernemers zetten die dikwijls naar hun hand om te tonen dat ze een lening kunnen terugbetalen. Het feit dat kredietbeslissers zich daar op baseren, vind ik absurd.”

Waar Jorik wel bij zweert, is een goede en gefundeerde strategie. “We zijn bezig met onze business om te schakelen naar een recurrent verdienmodel”, vertelt Rombout. “Een ander voorbeeld is onze internationalisering: die doen we heel gefaseerd en doordacht. Een kantoor openen in het buitenland is vergelijkbaar met van een rots het water in springen. Als je te vroeg je sprong waagt, dan beland je op de rotsen - wat dodelijk is voor je onderneming. Met Rombit wil ik wereldwijd groeien in alle havensteden. De industrie die rond elk havengebied ligt, speelt in ons voordeel. Wie als bedrijf referenties opbouwt met grote namen en nadien een kantoor opent in Hamburg, heeft meteen een palmares. Die bedrijven zijn overal gekend, en zo bouw je geloofwaardigheid op. Ook zijn havensteden voor ons zo interessant omdat er veel leeft rond efficiëntie en mobiliteit. Bovendien zijn de creativiteit en cultuur rond zo’n gebied enorm fascinerend en interessant. Ook daar doe ik het voor.”

Comment

Aflevering 10: Sam en Michiel van Craftworkz ondernemen al van in de wieg

Comment

Aflevering 10: Sam en Michiel van Craftworkz ondernemen al van in de wieg

Jonge mensen worden al eens van school geplukt om voor grote organisaties te gaan werken. Sam en Michiel maakten begonnen op die manier een eigen bedrijf: Craftworkz. Met ongebreideld enthousiasme doken ze het diepe, en in één jaar brachten ze een team van 17 mensen mensen samen. Hun boodschap voor wie pas afgestudeerd is: NU is het moment om je bedrijf te starten, wacht niet tot je vast zit met een bedrijfswagen en een hypotheek.

Abonneer je via iTunes: Bert's podcast op iTunes
Abonneer je via Soundcloud: Bert's podcast op Soundcloud
Abonneer je direct: RSS Feed

Comment