“Start-upmania” de échte handleiding voor wie naar Silicon Valley wil trekken.

Comment

“Start-upmania” de échte handleiding voor wie naar Silicon Valley wil trekken.

Dat het Texaanse South by Southwest, hét muziek-, film- en techfestival ‘s werelds hipste broedplaats is voor innovatie, ondernemerschap en entertainment staat buiten kijf. De crème de la crème uit een waaier aan sectoren komt er samen voor een kennisbad en legio opportuniteiten. Eén van de sprekers dit voorjaar was Antonio Garcia-Martinez, ondernemer met meer dan één hoek af én schrijver van “Start-up Mania” (“Chaos Monkeys” in het Engels). Als enthousiast lezer van zijn boek en fan van zijn controversiële kijk op de wereld kon ik Antonio strikken voor een babbel.

Silicon Valley bubbel

In zijn boek deelt Garcia-Martinez, op soms cynische wijze, zijn ervaringen en inzichten vanuit het op techno-epo draaiende San Francisco. Na zijn speech en signeersessie duw ik hem de micro onder de neus voor een nieuwste editie van mijn podcast (volledig interview met Antonia Garcia-Martinez hier).

“In een zekere zin gaat het boek misschien wel over mij,” grijnst hij, “maar wat kan ik zeggen … Silicon Valley is nu eenmaal narcistisch. En kijk, die bubbel - die cult of optimism wérkt. Als je succesvol wil worden, moet je in de eerste instantie laten uitschijnen dat je goed bezig bent. Als iedereen erin gelooft, wordt het uiteindelijk wel de waarheid. Laten we dus zeggen dat je in het boek leerrijke ervaringen krijgt aangereikt, maar dan door mijn eigen ogen.”

Deze woorden komen uit de mond van een ondernemer die een adtech startup (Adchemy) oprichtte, die hij al na een jaar verkocht aan Twitter en zelf koos voor een carrière bij Facebook. Daar werkte hij aan de beginselen van het Facebook Exchange advertentieprogramma, wat twee jaar later naar de prullenmand verwezen werd. Garcia-Martinez is het soort ondernemer dit twee keer zo snel denkt als de gemiddelde mens en vier keer zo snel praat. Toch lijkt hij niet te geloven in het principe dat je ‘als ondernemer wordt geboren’. “Naar mijn mening is het meer een attitude”, zegt hij. “Als je kijkt naar de meest gedreven entrepreneurs, dan zie je dat ze op een specifieke manier hebben omgegaan met successen en tegenslagen in hun leven.”

“In Silicon Valley wordt elke actie in extreme mate uitgevoerd”

Garcia-Martinez gaat ook een aantal misstappen van formaat niet uit de weg. “Of ik spijt heb van bepaalde beslissingen? Reken maar van yes”, knikt hij. “Toen ik het boek schreef, scrolde ik door een aantal e-mails uit het verleden en had ik echt iets van: wow, ik ben een idioot. En dat is ook het ding met Silicon Valley en eigenlijk de Verenigde Staten in het algemeen: elke beslissing en actie wordt in extreme mate uitgevoerd. Erop of eronder. En tja, soms moet je nu eenmaal op het juiste moment op de juiste plaats zijn. Dat doet ook veel.”

Meer nog, volgens Antonio moet elke start-up nu eenmaal een aantal mirakels realiseren. “De bekendste succesbedrijven zijn gestoeld op slechts één enkel wonder”, licht hij toe. “Kijk naar Airbnb, de oprichters moesten ervoor zorgen dat mensen hun slaapkamer ter beschikking stelden van mensen die ze van kop noch staart kenden. Google moest een exponentieel verbeterde zoekservice creëren dan wat er reeds bestond. Dat laatste was een technologisch mirakel. Echt fascinerend.” Als je start-up idee twee of drie mirakels vraagt, dan maak je het dus waarschijnlijk te complex.

Elke start-up moet één leider hebben

Eén succesingrediënt voor start-ups heeft Garcia-Martinez niet. Waar hij wel rotsvast van overtuigd lijkt te zijn, is dat het steeds draait om de mensen. “Vooral de oprichters moeten elkaar vinden”, meent hij. “Dat is nu eenmaal de basis voor een goed team. Founding a start-up is like a marriage, but without the fucking”, zegt hij al lachend. “Als de neuzen van oprichters niet in dezelfde richting staan, kun je dat in feite vergelijken met iemand huwen die je eigenlijk niet leuk vindt.”

"Running a start-up is like marriage, but without the fucking"

Die visie mag dan misschien een open deur zijn, Garcia-Martinez voegt er meteen aan toe dat hij vindt dat één van de founders een echte leider moet zijn. “Zelfs al heb je letterlijk en figuurlijk hetzelfde aandeel in het bedrijf, aan het einde van de rit moet je één iemand hebben die knopen doorhakt”, gaat hij verder. “Natuurlijk luidt de belangrijke voorwaarde wel dat die persoon haast al zijn financiële en emotionele kapitaal investeert in het bedrijf. De kans bestaat dat, op een gegeven moment de emoties zo hoog oplaaien in het bedrijf, dat je niet zonder die ene ondernemer kunt die het hoofd weet koel te houden. Dat moet de persoon zijn die de lakens uitdeelt. In die zin is het runnen van je start-up een oefening van egoprojectie. Het is echt verdomd moeilijk om die gast te zijn die exponentiële verandering teweegbrengt en toch zijn ego in toom houdt.”

"Het is echt verdomd moeilijk om die gast te zijn die exponentiële verandering teweegbrengt en toch zijn ego in toom houdt.”

Cultuurverschillen in start-upwereld

In België zijn we ongelooflijk gefascineerd door de ondernemerscultuur van Silicon Valley. Zowel terechte als onterechte vergelijkingen worden gemaakt, maar laten we niet onnozel doen: er zijn duidelijk wat verschillen tussen Europa en de VS. Ik zeg al lachend dat het soms lijkt alsof start-ups de volgende gedachtensprong maken: ‘ik heb niet veel geld, ik start een bedrijf en verdien miljoenen en nadien doe ik voor de rest van mijn leven onderzoek in een bepaald interessedomein’.

“Tenslotte is dat wat Elon Musk deed met Paypal,” antwoordt Garcia-Martinez al lachend ,”en binnenkort zet hij waarschijnlijk mensen op de maan. Ik denk dat Europa een en ander kan leren van zo’n grenzeloze ambitie. Dat heb ik zelf gezien toen ik voor de eerste hoofdstukken van het boek afzakte naar Barcelona. Begrijp me niet verkeerd: het is niet alsof de Europese start-ups een lagere kwaliteit hebben dan de Amerikaanse. Het probleem ligt eerder bij de schaal van hun ambities. Misschien zijn ze soms iets té realistisch, terwijl Amerikanen net in de illusie leven dat ze de billion dollar dream kunnen nastreven.”

"European engineers and designers are as good as in the US, it’s the scale of their ambitions that isn’t quite the same."

Zulke uitspraken krijgen op onze bescheiden Belgische bodem dikwijls heel wat tegenwind, maar Garcia-Martinez maakt hoe dan ook een sterk punt. “Kijk naar de top technologiebedrijven: geen één daarvan komt uit Europa”, stelt hij. “Ach, misschien heeft het wel te maken met het feit dat Amerikanen geboren zijn om risico’s te nemen. Ze zijn bereid om twee jaar van hun leven te verkwisten, en de kans is groot dat dat gebeurt. Het ondernemersleven is een persoonlijke uitdaging van formaat.”

Benieuwd welke straffe lessen Antonio Garcia-Martinez te bieden heeft? Goed nieuws, het boek Start-upmania is nu beschikbaar in de boekhandel. En beluister ook het volledige podcast interview.

Comment

Podcast episode 8 (English): A SXSW chat with Antonio Garcia about fear and loathing in Silicon Valley

Comment

Podcast episode 8 (English): A SXSW chat with Antonio Garcia about fear and loathing in Silicon Valley

Attending SXSW this year I met up with Antonio Garcia. Antonio is an out-of-the-ordinary Wall Street 'quant' who turned entrepreneur. He founded a Y-combinater backed startup, sold it to Twitter and moved to Facebook himself. All of this and much more he recounts in his book 'Chaos Monkeys, an unfiltered memoir of life inside the Silicon Valley machine'. Not just another business book, but a true novel that trumps the famed TV series ‘Silicon Valley’ in giving a insight in how the tech scene rolls.
Some good news: the book will be available in Dutch in spring of 2017.

During this episode we discuss the book and Antonio's colourfull life, we pick up on fascinating learnings for entrepreneurs and get some pointers for great books. Enjoy the ride:

Subscribe via iTunes: De Vitesse op iTunes
Subscribe via Soundcloud: De Vitesse op Soundcloud
Subscribe directly: RSS Feed

Comment

Podcast aflevering 7: Bert Vandebuerie over deconnecteren voor ondernemers

Comment

Podcast aflevering 7: Bert Vandebuerie over deconnecteren voor ondernemers

Het moest een plezant gesprek worden met twee Berten in één ruimte. Bert Vandebuerie is de bezieler van Connexi, en initiatief dat entrepreneurs de tijd geeft om boven hun eigen bedrijf uit te stijgen. In deze aflevering voel je Bert zijn enthousiasme voor ondernemers en onderschap, en tegelijk een bijna vaderlijke bezorgdheid over hun welzijn. Hij kent dan ook een lange lijst van ondernemers bij de voornaam, en tovert hun ervaring en wijsheid in quotes naar boven als waren ze er zelf bij. Luister je met mij mee?

Abonneer je via iTunes: De Vitesse op iTunes
Abonneer je via Soundcloud: De Vitesse op Soundcloud
Abonneer je direct: RSS Feed

Comment

Reward Based Crowdfunding, een handleiding

Comment

Reward Based Crowdfunding, een handleiding

De voorbije zomer had ik de gelegenheid om de startup ONAK bij te staan bij hun crowdfunding campagne op Kickstarter. Nadat ze die succesvol afrondden vond ik het een goed idee om die ervaring nog wat te verbreden en er een white paper rond te schrijven. Wat begon als een bescheiden initiatief heeft zich dankzij de inzet van mijn collega's Maité en Lazlo van Lama ontwikkeld tot een echt ebook barstensvol tips en een volledig scenario over hoe je best een reward based crowdfunding aanpakt.

Download het ebook over reward based crowdfunding hier

De presentatie op ONAK als case vind je hier:

Comment

PODCAST AFLEVERING 6: Pieterjan Bouten en Louis Jonckheere van Showpad: "Silicon Valley loopt vol mediocre talent"

Comment

PODCAST AFLEVERING 6: Pieterjan Bouten en Louis Jonckheere van Showpad: "Silicon Valley loopt vol mediocre talent"

Showpad is zonder twijfel één van de mooie succes verhalen van de Belgische startup scene. Met kantoren in San Francisco, New York en hun thuisbasis Gent zijn Pieterjan Bouten en Louis Jonckheere ideaal geplaatst om ons één en ander bij te leren over het internationaal schalen van een bedrijf. Het is ook een vreemd duo, twee CEO's die vergelijkbare capaciteiten hebben en toch een mooie synergie op bouwen. Zeker de moeite waard dus.

Deze aflevering werd door Magali De Reu verwerkt in een artikel voor Bloovi:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/optimisme-opportunisme-en-transparantie-zo-runnen-pieterjan-en-louis-showpad

Abonneer je via iTunes: De Vitesse op iTunes
Abonneer je via Soundcloud: De Vitesse op Soundcloud
Abonneer je direct: RSS Feed

Comment

Podcast aflevering 5: Een gesprek met Béatrice de Mahieu over de mensen achter de ondernemer

Comment

Podcast aflevering 5: Een gesprek met Béatrice de Mahieu over de mensen achter de ondernemer

Het fijne aan een lange carrière is dat je onderweg een pak leuke mensen ontmoet. Béatrice is daar één van. We leerden elkaar kennen tijdens de tweede internet boom toen zij net bij Microsoft begon en ik digitale marketing begon te prediken. Tien jaar later ontmoetten we elkaar terug tussen de startups. Beiden als ondernemers en elk moet onze eigen missie om andere ondernemers vooruit te helpen.

"We missen vaak gewoon gezond verstand"

Het kon dan ook alleen een gesprek worden over ondernemerschap en startups en over de mens achter de ondernemer, de problemen waarmee die geconfronteerd wordt en ook hoe de nieuwe ondernemer haar bedrijf organiseert. En zo laveerden we door het gesprek om op nog een gezamelijk interessepunt uit te komen: het organiseren van een bedrijf. Enjoy the talk!

Je vindt de podcast met Béatrice de Mahieu hier

Abonneer je via iTunes: De Vitesse op iTunes
Abonneer je via Soundcloud: De Vitesse op Soundcloud
Abonneer je direct: RSS Feed

Comment

De Vitesse Podcast afl. 4: Jeroen De Wit van Teamleader

Comment

De Vitesse Podcast afl. 4: Jeroen De Wit van Teamleader

In aflevering 4 van De Vitesse Podcast spreek ik met de immer sympathieke en dynamische Jeroen De Wit van Teamleader. Een succesverhaal van gedreven jonge mensen die nog tijdens hun studie beginnen ondernemen zijn en ondertussen een team van 150 mensen leiden en het verschil maken voor talloze KMO, ook buiten België.

Je vindt de podcast met Jeroen De Wit hier

Abonneer je via iTunes: De Vitesse op iTunes
Abonneer je via Soundcloud: De Vitesse op Soundcloud
Abonneer je direct: RSS Feed

 

 

 

Comment

Een nieuw jaar een nieuw blogplatform

2 Comments

Een nieuw jaar een nieuw blogplatform

Om de goede intenties voor 2017 kracht bij te zetten heb ik de voorbije weken werk gemaakt van een nieuwe blog omgeving. Ik had al een persoonlijke website op de ventureproducer.com URL, maar mijn oude blog stond nog steeds op ibert.be. Omdat ik nogal fan geworden ben van squarespace.com als platform (mooier designs, low maintenance, mobile first, full cloud … geen miserie dus) heb ik dus mijn blog overgebracht naar deze website. 

Laat dat meteen een goede aanzet zijn om verder te werken aan mijn 'personal branding', of eenvoudiger gezegd, om het duidelijker te maken waarmee ik bezig ben. In 2015 schreef ik al eens een spontane blogpost over mijn professionele bezigheden, en daar is fundamenteel niet zoveel aan veranderd.

Ik ga eenvoudigweg voor wat ik graag doe en goed in ben:

  1. Ik ben steeds op zoek gaan naar wat nieuw en innovatief is, vooral in de wereld van digitale technologie.
  2. Ik wil mensen graag duidelijk maken wat de voordelen zijn van al die nieuwlichterij, marketing en communicatie dus eigenlijk.

Daar komt ook de keuze voor 'ventureproducer' of 'uitgever van ondernemingen' vandaan. Ik ga op zoek naar mensen met ideeën (zoals een uitgever schrijvers zoekt), help die hun idee scherp te stellen, zorg voor de nodige middelen om hun innovaties realiteit te maken en help hen tenslotte om deze naar de markt (en ander stakeholders) te brengen.

Simpel is dat toch, niet?

Dus voor wie niet helemaal wijs geraakt uit mijn LinkedIn profiel:

  • The CoFoundry is het investeringsfonds en accelerator waarmee ik investeer in scale-ups
  • THINK with people is de non-profit waar ik startende ondernemers een stap vooruit help
  • De Vitesse is mijn persoonlijke speeltuin waar ik een podcast over ondernemerschap onderhoud en jaarlijks een award uitreik
  • &KOO en de bedrijven in dat netwerk zijn actief in marketing en communicatie en daar steek ik een strategisch handje toe


credit beeld: https://herschelian.wordpress.com/2012/06/24/lugouqiao-the-marco-polo-bridge/

2 Comments

De Vitesse Podcast afl. 3: Jorik Rombouts over ondernemen met lef en zonder business plan

Comment

De Vitesse Podcast afl. 3: Jorik Rombouts over ondernemen met lef en zonder business plan

In aflevering 3 van De Vitesse Podcast heb ik een gesprek met Jorik Rombouts van Rombit. Een ondernemer pur sang die vanuit passie zijn bedrijf vooruit stuwt. Jorik neemt geen blad voor de mond en deelt zijn passie voor zijn bedrijf met bravoure. En Vlamingen, het is tijd om wat meer lef te kweken en onze ambities op hetzelfde niveau te brengen van onze kennis.

Je vindt de podcast met Jorik Rombouts hier

Abonneer je via iTunes: De Vitesse op iTunes
Abonneer je via Soundcloud: De Vitesse op Soundcloud
Abonneer je direct: RSS Feed

Comment

De Vitesse Podcast Aflevering 2: Jonathan Wanten vertelt over zijn uitdagingen bij Suitcase en wat ondernemen écht is

Comment

De Vitesse Podcast Aflevering 2: Jonathan Wanten vertelt over zijn uitdagingen bij Suitcase en wat ondernemen écht is

De winnaar van De Vitesse ondernemers award van 2016 in Vitesse 3 was het team van Suitcase. We interviewden Jonathan Wanten - beter bekend als Joop - over de ups en downs van het lanceren en runnen van een modebedrijf in een digitale wereld.

Beluister hier de podcast met Joop van Suitcase

Abonneer je via iTunes: De Vitesse op iTunes
Abonneer je via Soundcloud: De Vitesse op Soundcloud
Abonneer je direct: RSS Feed

Comment

De Vitesse Podcast met Bart Van Der Roost van neoScores (Gustaf)

Comment

De Vitesse Podcast met Bart Van Der Roost van neoScores (Gustaf)

Na jaren podcasts luisteren en dromen van een eigen digitale radioshow is het eindelijk zover, aflevering 1 van "De Vitesse Podcast" is ingeblikt. Luister hier naar mijn interview met Bart Van Der Roost van Neoscores (Gustaf) over ondernemen, startups en de zin en onzin van incubatoren en acceleratoren:

De Vitesse Podcast met Bart Van Der Roost

Abonneer je via iTunes: De Vitesse op iTunes
Abonneer je via Soundcloud: De Vitesse op Soundcloud
Abonneer je direct: RSS Feed

Comment

AcademicLabs, Guide2Property en Suitcase winnen tweede Vitesse Ondernemersprijs.

1 Comment

AcademicLabs, Guide2Property en Suitcase winnen tweede Vitesse Ondernemersprijs.

Vrijdag 14 oktober  was het weer zo ver. Ik mocht De Vitesse, de enige ondernemersprijs voor en door ondernemers, voor de tweede keer uitreiken. Onder de drie winnaars vinden we dit jaar: AcademicLabs, Guide2Property en Suitcase. Elk krijgen ze vijfduizend euro om te besteden aan het uitbouwen van hun bedrijf en het uitwerken van een degelijk marketingplan. winnaars1

Als ondernemersprijs stimuleert en ondersteunt De Vitesse Award in drie categorieën entrepreneurship. In Vitesse één focus ik mij op de beginnende ondernemers die een eerste versie van hun idee of product op poten proberen te krijgen. In de tweede Vitesse gaat de aandacht naar bedrijven die klaar zijn om eerste betalende klanten binnen te halen. De derde Vitesse, uiteindelijk, draait helemaal om groeibedrijven die klaar zijn hun markt te veroveren en op hun eigen benen te staan.

In dit tweede loopjaar van De Vitesse Award mocht ik kiezen uit een langere longlist. Uit meer dan vijftig ondernemingen werden uiteindelijk vijftien kandidaten geselecteerd om over de drie categorieën te spreiden. Die longlist kwam tot stand met de steun van Flanders DC, De Cronos Groep, Startups.be en mijn eigen teams binnen THINK With People en The CoFoundry.

De finalisten

De genomineerden in Vitesse één waren:

academiclabs

De winnaar, Arne Smolders van AcademicLabs, biedt een platform die wetenschappelijke onderzoeksgroepen en onderzoekers bundelt en met elkaar in contact brengt. De onderneming krijgt 5000 euro om de basis van het ondernemerschap mee te dekken; denk aan huur, elektriciteit, stromend water of natuurlijk: sloten koffie.

In Vitesse twee troffen we deze vijf kandidaten:

guide2property

Wendy Geeraert van Guide2Property, de winnende onderneemster van deze Vitesse, tracht het online vastgoed landschap voorgoed te veranderen met een meer intuïtieve zoeksite.

De derde Vitesse Award bestond uit een selectie bedrijven die klaar zijn om verder uit te groeien:

suitcase

Winnaar Suitcase, met Joop Wanten als co-founder, zorgt ervoor dat mannen die niet wild lopen van drukke winkelstraten en volle pashokjes thuis een gepersonaliseerde selectie kleding opgestuurd krijgen.

Winnaars worden niet verkozen door een selecte jury die alle ondernemingen naast elkaar legt. De vijf genomineerden treden met elkaar in conversatie en pitchen hun onderneming voor de rest van de finalisten. Vervolgens geeft iedere onderneming haar mede-geselecteerden een score, met tot slot de mogelijkheid aan te geven wie volgens haar moet winnen. Op die manier verloopt de stemming steeds eerlijk. De drie winnaars genieten dus de voorkeur van de mede-finalisten. Een prijs voor en door ondernemers dus.

Bedankt aan iedereen die deelnam en een steentje bijdroeg om op die manier ondernemerschap alweer een stapje vooruit te helpen.

1 Comment

Ondernemer met Vitesse: Henrik Dacquin - Small Town Heroes

Comment

Ondernemer met Vitesse: Henrik Dacquin - Small Town Heroes

N°11 in de serie DE VITESSE laureaten

Wie Henrik ontmoet heeft kent hem als een gedreven man met een onweerstaanbare drang om bij te dragen aan de continue verfrissing van de manieren en formaten waarmee men verhalen kan vertellen. Al van kleins af aan droomt hij ervan om regisseur te worden. Film en montage, VJ'ing … het is altijd al een passie geweest. Als achtjarige was zijn grootste held Steven Spielberg en hij wilde dus eigenlijk Steven Spielberg worden maar ik mocht niet van thuis. "Regisseurs in België geraken niet van de grond" aldus zijn vader, zelf actief in de creatieve sector. Wat hem vandaag drijft is nog steeds hetzelfde: Hij wil goeie verhalen vertellen. De droom als achtjarige om een Oscar te winnen heeft hij niet meer, maar hij leeft zijn passie op een andere manier.

Met Small Town Heroes helpt hij mee om de problemen van media bedrijven op te lossen. Iedereen ziet dagelijks dat de meeste kindjes vooral actief zijn op tablets en veel minder voor TV hangen. En het publiek van die media bedrijven heeft meer nood aan een eerlijkere, toegankelijkere of meer participatieve manier van verhalen vertellen. Daar probeert Hendrik met zijn team oplossingen voor te vinden die creatief zijn en technisch vlekkeloos uitgevoerd worden. Tegelijk willen ze het fundament leggen voor de volgende jaren, althans, dat is de ambitie.

Volgende de Wet van behoud van energie geven zijn kinderen hem net genoeg energie als ze eruit zuigen, maar inspirerend zijn die koters zeker. Verder drijft hij op de vibe nét voor en het prille begin van een launch, een extatisch moment van té korte duur. Het warm gevoel als een lange termijn idee vorm begint te krijgen en de kwaadheid omdat het toch té traag gaat. De dagdroom van zijn acceptance speech voor de Best Interactive Experience Oscar sleurt hem door de moeilijkste professionele momenten.

Wat maakt Small Town Heroes nu anders dan anderen: “Als we projecten winnen van anderen dan is dat meestal omdat we het probleem creatiever hebben benaderd, en dat we onze klanten kunnen overtuigen dat we - niettegenstaande we slechts met een tiental mensen zijn - de uitvoering van het idee zo robuust en gebruiksvriendelijk gaan bouwen. Als we projecten verliezen is dat omdat we het minder creatief hebben aangepakt of dat we niet konden overtuigen dat een klein team enorme voordelen heeft.”

vitesse-hendrik
vitesse-hendrik

Small Town Heroes is een van die bedrijven die service en product succesvol weten te combineren. Op de IBC beurs in Amsterdam in September lanceerden ze hun eerste product: Zender. Het eindresultaat van alle projecten tot nu was een product voor één bepaalde klant. Begin dit jaar ontpopte een project zich tot een product met meer allure. Daar hebben ze de voorbije maanden aan geschrapt, gemengd met the "best of" van andere projecten en gebouwd en daar is in September een eerste versie uitgerold. Het team is super enthousiast en ze tekenden al een paar klanten. Als de aansluiting bij de markt zich verder zet kan Small Town Heroes beginnen schalen.

Met die lancering is voor Hendrik de opwinding van vlak na de opstart in 2014 terug. Hij verwacht een erg leuk en spannend najaar. De passie voor zijn werk drijft hem, maar zoals elke drukke vader of moeder zou iets meer tijd voor kindjes leuk zijn. En de langere termijn? Daar blijft de droom om ooit regisseur te worden verder leven.

Comment

Ondernemers met Vitesse: Wendy Geeraert – Guide2Property

Comment

Ondernemers met Vitesse: Wendy Geeraert – Guide2Property

N°10 in de serie DE VITESSE laureaten

Ik ontmoette Wendy voor het eerst nadat ze een startup weekend achter de rug had. Het was haar kennismaking met de startup wereld en ze was op zoek naar hulp op het vlak van positionering en marketing. Herman Maes (www.dailybits.be) is supporter van het eerste uur en hij bracht haar in contact met mij. Ze begon haar verhaal zoals we het graag horen, met een persoonlijke ervaring. Omdat Wendy een aantal jaar in het buitenland heeft gewerkt wist ze hoe moeilijk het is om in een onbekende stad de juiste plek te vinden om te wonen. Er zijn wel allerhande subjectieve manieren (lees: foto’s kijken) om een huis te zoeken, maar achteraf blijkt al snel dat je droomhuis net iets te ver van het station, het werk van je wederhelft of de lokale school ligt.

“Waarom bestaat er geen website waar je gewoon de parameters kan ingeven die voor jouw woonplek belangrijk zijn, die dan vervolgens een lijst met relevante woningen teruggeeft?”

Geen wonder dat deze gedachte bij Wendy opkwam, ze was ooit een gewaardeerde studente in “parametrische architectuur”. Een passie voor bouw, architectuur en logica, gecombineerd met persoonlijke ervaringen vormen dus de voedingsbodem voor Guide2Property.

Er zijn natuurlijk al een pak spelers op de online immo markt. Maar dat laat Wendy niet aan haar hart komen. Het eerder een goed teken als er nog ondernemers zijn met een gelijkaardig idee. De grootste concurrenten, en tegelijk ook mogelijke partners, zijn de klassieke immosites. Het grote verschil is dat Guide2Property mikt op het weergeven van inhoudelijk relevante lijsten met gebouwen of appartementen, en dit gebaseerd op jouw noden. Dus je kiest niet voor een bepaalde stad of wijk, maar je geeft wel aan waar je werkt, je partner werkt, je kinderen naar school gaan, hoe je wil pendelen en het computer model van Guide2Property doet de rest. De focus zit hem dus niet zo maar in de ligging, de omgeving en het globaal financieel plaatje zijn even belangrijk. Uit die aandacht voor die bredere context is bij het Guide2Property team ook de ambitie gegroeid om meer te zijn dan enkel een zoekrobot. Ze willen op termijn de gebruiker faciliteren in alle fasen van het vastgoed gebeuren.

vitesse-7-wendy
vitesse-7-wendy

We zijn ondertussen bijna een jaar verder en Guide2Property is opnieuw kandidaat voor De Vitesse, maar een trapje hoger nu. Het team is gegroeid naar 5 personen en de eerste echt functionele versie van de website staat vanaf 3 oktober 2016. En het beloofd een druk najaar te worden want de onderhandelingen rond samenwerking met banken verlopen vlot en Wendy maakt ondertussen ook werk van een eerste investeringsronde. Tegelijk is de marketing uit de startblokken geschoten met als eerste stap … een nieuwe naam (coming soon).

Ook jij kan Wendy en haar team vooruit helpen, surf naar www.guide2property.be, maak je persoonlijk immoprofiel aan check of jouw ideale woning te koop is. Ben je actief op zoek naar een nieuwe woonplek, neem dan contact met Wendy want er zijn nog enkele plaatsen in het persoonlijk follow-up programma. Oh ja, ben je een techie? Dan moet je zeker ook je skills bij Wendy presenteren, want zoals elke snel groeiende startup is ze op zoek naar talent om haar team uit te breiden.

Comment

Comment

Ondernemers met Vitesse: Jozefien Daelemans - Charlie Magazine

N°9 in de serie DE VITESSE laureaten

Een artikel schrijven over Jozefien, de bezielster van Charlie Magazine, is best wel een uitdaging. Zelf is ze in haar schrijfselen steeds scherp en to the point, wat scheef zit weet ze tot op het bot te fileren. Dat intimideert mij een beetje, maar onterecht want ze strijdt steeds met open visier.

Het is net dat open visier en die sterke overtuiging die haar de kracht geven om ons iets te vertellen. Met name dat er iets fout is met onze media, en vooral dat het beter kan. Wat we dagelijks voorgeschoteld krijgen in ‘de boekskes’ of online wordt al te veel gedicteerd door commerciële belangen waardoor de essentie van het verhaal verloren gaat. Meer nog, verhalen worden misbruikt om ons als consument in een richting te sturen die we niet altijd willen. En dat blijft niet zonder gevolgen voor de mentale gezondheid van ons allemaal.

Als ik aan de slag ga met ondernemers dan is de eerste vraag die ik stel steeds: waarom? Waarom wil je dit gaan doen? Waarom wil je ondernemen? Voor velen is deze vraag een verrassing en is het even zoeken naar het juiste antwoord. Niet zo bij Jozefien, haar missie is duidelijk. En dat geeft haar energie.

Vitesse-37-charlie
Vitesse-37-charlie

Die energie kan ze best gebruiken want op boxen tegen de klassieke media en tegelijk een business model uitvinden dat werkt in een digitale wereld is geen sinecure. Gelukkig is ze niet alleen, er is het prettig gestoorde Charlie Team dat hetzelfde enthousiasme tentoon spreiden: Louise - gets shit done - Vanderputte leidt alles in goede banen qua marketing, redactie en events. Bosslady Selma Franssen is chef redactie van dienst die de puntjes op de i zet en mee nadenkt over digitale strategieën. En een team van meer dan 30 enthousiaste auteurs en fotografen staat als één man (of vrouw) achter hen om hun missie uit te bouwen.

Wat begon als een verzameling knappe artikels is ondertussen uitgegroeid tot een volwaardig digitaal ecosysteem. Het online magazine vormt een rijk geheel van tekst, beeld en video, de sociale media zijn de perfecte honingpotten die bezoeker naar de site trekken en het team heeft ondertussen een onnavolgbare know-how over haar doelgroep uitgebouwd. En dan zijn er natuurlijk nog de bookzines die twee keer per jaar het beste van Charlie magazine op papier brengen. Deze mix, en nog veel meer, getuigen van de creativiteit en het doorzettingsvermogen van Jozefien en haar team bij het bouwen van hun bedrijf.

Hoe zit het nu met Charlie Mag een klein jaar na de uitreiking van De Vitesse? Met hulp van twee investeerders gaat het team vanaf september een versnelling hoger. Samen gaan ze het magazine nog meer uitbouwen tot een steeds grotere community van gelijkgestemde zielen door middel van events, lezingen en producten. En daar stop het niet bij. De ambitie om de community nog groter te maken, maar steeds trouw te blijven aan de Charlie waarden en missie, blijft duwen. Kwaliteit en authenticiteit blijven bieden, zowel online, in print als live op events, daar gaat het om. De grote droom is om ook video’s te maken in dezelfde filosofie en doorbreken in Nederland staat ook op het to-do-lijstje.

“Hoe wordt alles gemaakt en wie betaalt de rekening wanneer iedereen het vanzelfsprekend blijft vinden dat online media gratis is?”

Wat kunnen de lezers van deze blog doen? Lees de artikels, koop een bookzine of word lid, if you like what you read. Maar bovenal: sta wat meer stil bij de media die je elke dag consumeert. Hoe eerlijk is die en in welke mate bepalen de beelden die je ziet en de dingen die je leest je wereldbeeld? Hoe wordt alles gemaakt en wie betaalt de rekening wanneer iedereen het vanzelfsprekend blijft vinden dat online media gratis is? Dingen waar we bewuster mee zouden moeten omgaan.

Comment

Ondernemers met Vitesse: Jeroen Janssen - Happy Volcano

Comment

Ondernemers met Vitesse: Jeroen Janssen - Happy Volcano

happyvolcano-2
happyvolcano-2

N°8 in de serie DE VITESSE laureaten Je creatief laten gaan en een eigen game ontwikkelen is de droom van elke game developer. Zo ook bij Jeroen Janssen, met zijn team is hij steeds op zoek om zijn creatief ei kwijt te geraken in Happy Volcano game creaties. Het liefst volledig onafhankelijk, maar een spel lanceren betekent naast hard werken ook een beetje hopen op commercieel succes. Want het aanbod aan games is zo groot dat een geniaal idee en een knappe marketing campagne niet volstaan om succes te garanderen. Om dat risico af te dekken voor het bedrijf richt Jeroen zijn creatieve pijlen ook op commerciële projecten waar ze games maken in opdracht. En het is net die balans vinden tussen de twee types projecten die voor hem een stimulerende uitdaging is. Maar de grootste kick krijgen zij bij Happy Volcano natuurlijk nog altijd uit lanceren van het een spel: Ready? Go! The Game is ON!

In zijn werk naar bedrijven toe streeft Jeroen met zijn team naar betaalbare oplossingen die bedrijven toelaten een eigen game naar buiten brengen. Geen betere manier om je merk krachtig naar buiten te laten komen dan in een game.

Bij Happy Volcano mikken ze daarom volop op creativiteit en originaliteit om het verschil te maken. Ingebed in een breder aanbod leveren ze zo succesvolle projecten op voor klanten, en kunnen ze ook op strategisch vlak mee nadenken over business modellen op basis van games.

Vitesse-2-bart
Vitesse-2-bart

Jeroen en zijn team hebben voorlopig nog een ‘day-job’ in de creatieve sector, het is een beetje wachten op de grote doorbraak om full time voor game development te gaan. Dat is trouwens de grote ambitie: 100% focus op games. En dat in eigen games of voor klanten, altijd de lat een beetje hoger leggen.

Hoe kan je Happy Volcano helpen? Laat eens een game door hen ontwikkelen, maar vooral: koop nu Lava Fever in de app store.

Comment

Comment

Ondernemers met Vitesse: Chris Dheere – Geoview.be

N°7 in de serie DE VITESSE laureaten geoviewChris is een echte doe-het-zelf ondernemer. Heeft een slim idee, spendeert al zijn vrije tijd om het te bouwen, stapt er mee naar potentiële klanten en verkoopt. Meer moet dat niet zijn.

Met een job voor een klant in Brussel en een huis in de Vlaamse Ardennen spendeerde Chris uren op de trein, gefascineerd naar buiten turend naar het voorbij razende landschap. Typisch voor zo’n steeds terugkerende trajecten is dat je steeds meer details op slaat in je geheugen. En op een dag verandert er iets en dan heb je het gezien. Dat geldt dubbel voor Chris die ooit topografie (landmeten) als vak koos en dagelijks bezig is met het in kaart brengen van de wereld. En dan ontmoet hij een landmeter die dagen spendeert aan het opmeten van industrie terreinen terwijl de mannen van Telenet de situatie in kaart moeten brengen wat verderop en Eandis hetzelfde aan het doen is. Wat een tijdverlies.

En dan gebeurt het wonder van het menselijk brein. Zou het een idee zijn om vanuit een reeks voertuigen regelmatig - zelfs constant - video opnames te maken van de plekken waar die langs komen. Je legt de locatie en het tijdstip van de opnames vast en organiseert ze in een soort private Google streetview. Een perfect en eenvoudig consulteerbaar logboek van veranderingen langs de weg of het spoor. Hoe zag het trottoir er uit voor het werd opengegooid voor het repareren van een nutsvoorziening? Waar staat die nieuwe seinpaal langs het spoor precies? Hoe zit de layout van dat industriepark er alweer uit? Allemaal vragen waarop je een snel en eenvoudig antwoord krijgt als je Geoview gebruikt.

Chris Dheere

Chris is ondertussen een flink eind verder met zijn oplossing. Het “Minimal Viable Product” werd aan de eerste stress-tests onderworpen en is nu klaar voor en de roll-out. Mogelijke klanten zijn in de eerste plaats ‘business to business’ zoals aannemers, nutsmaatschappijen, landmeters, verzekeringsmaatschappijen. Maar ook de transportsector of toeristische sector kan voordeel halen door Geoview te gebruiken. Voor aannemers en de nutsmaatschappijen is de winst onmiddellijk zichtbaar. Geen tijdverlies meer met het verzamelen, organiseren en rapporteren. Het proces is bijna volledig geautomatiseerd. Iets wat vroeger ettelijke dagen in beslag nam, is teruggebracht naar een paar uur.

Het Geoview team is ondertussen 6 man sterk, vooral ontwikkelaars die werken aan de verschillende onderdelen van de oplossing. Naast een soliede back-office en een web interface werken ze nu ook aan een mobiele toepassing die ‘site inspectors’ toelaat meteen de geïnventariseerde data vanop de werf door te sturen. Er is ook een CAD-plugin die het mogelijk maakt voor studiebureau's om het fotomateriaal meteen in hun teken omgeving te integreren. Een product dus dat klaar is om internationaal klanten aan te trekken, daarom ook beschikbaar in het Nederlands, Engels en Frans.

Ben je zelf actief in de bouw- of nutssector? Dan moet je Geoview vandaag nog bekijken, Chris kan alle hulp in de verkoop gebruiken. En wie geboeid is door deze technologie moet zowieso langs gaan op de site om één en ander te testen. Zeker wanneer straks de mobiele app beschikbaar is.

Comment

What I learned at Launch Incubator in San Francisco

Comment

What I learned at Launch Incubator in San Francisco

maxresdefault

Last July, while rain was pouring down in Belgium, I had the opportunity to spend a few days in sunny San Francisco. The first objective of my trip was to start building a network on the US West Coast. Something that can come in handy when some of the startups I help, want to expand in that direction. The opening of “Atelier in the bay”, Belcham’s coworking space for Belgian companies in San Francisco, was the perfect starting point for that.

Attacking a 9 hour time difference is not something you do just for fun. So in an effort to make the most out of my trip I contacted Jason Calacanis. I’ve been - digitally - following Jason for a number of years and I truly appreciate the mixture of bluntness, wit, insight and vision which are always grounded in solid experience (in life and in business). Opinionated is the least you could call him, but his claims are so powerful because they stem from a true conviction. His brain seems to process every experience in life into a yardstick for the future. Or simply put, he constantly tries new stuff, learns from it and moves on. And that’s what makes a great entrepreneur.
It took a bit of ‘growth hacking’ to contact Jason, but I did manage to spend an afternoon with him during a Launch incubator session. Launch incubator is Jason’s personal incubator where he preps startups (post-MPV) for launch and growth. The afternoon consisted of presentations (3 min) by each of the startups, feedback and voting by the VC’s present (so I was a San Francisco VC for 3 hours 😃 ), an update from one of the alumni (which happened to be Craig Zingerline from Votion, in which I made a small investment through Jason’s Angellist syndicate) and a stunning presentation about acquisition metrics for SaaS companies by Andy Artz from Social Capital.
My take-aways are not novel or revolutionary, but the experience did strengthen some of the convictions I already had. Here they are:
  1. US/San Francisco startups don’t have ideas that are better or more innovative than what we see in Europe or Belgium. One of the concepts (Betagig) is even based on a model that exists in France. To my shame I must admit I didn't know it. One thing incubee's have in common: all of the startups had a well thought-through offering, business model and pitch. That is something we in Belgium can still improve on.
  2. Clearly the commitment of the people I met is on average a lot higher than what I’m used to seeing at home. None of them was ‘trying to get something going while keeping another job alive’. They are all laser-focused on a clear mission to make their plan work within a certain timing. If that doesn’t work they’ll probably switch back to different mode of working (consulting or working at a company) until they feel the time is right to give it another go. So it’s like hopping from one train to another when needed, rather than constantly changing lanes in an attempt to start a company and keep some kind of a salary.
  3. Startups are not about IT alone, they are about science, technology and innovation. There is no need to have an app or a cloud application to be considered an entrepreneur. As an example, one of the teams in the incubator is working on an innovative housing solution. Which brings me back to the definition of entrepreneurship I used before: doing something new and learn from it.
  4. Finally Jason proved again that success in business is about people. The incubator coaches a maximum of 8 people at a time, allowing for a lot of high quality human interaction with Jason and the mentors. Feedback is given from person to person which means it’s customised to the needs of the entrepreneur and of high quality and relevance.
So I did not only meet Jason but also got to talk with some bright people, an afternoon more then well spent. Thanks Jason (and Jacqui) for having me!

Comment

Comment

Ondernemers met Vitesse: Seppe Koop – Falkman

N°6 in de serie DE VITESSE laureaten FalkmanVogelverschrikkers, ze maken al eeuwen deel uit van ons ruraal landschap. Elke boer en tuinder zoekt creatieve manieren om hongerige vogels weg te houden van de landerijen. Met meer of minder succes, maar altijd ambachtelijk. Dat kan beter, dacht Seppe Koop die reeds lang gepassioneerd is door drones. Maanden van creatief denkwerk en knutselen later werd zijn geesteskind geboren: een artificiële valk die met drone-technologie over de velden vliegt om zo vogels af te schrikken.

Als je Seppe ziet binnen wandelen met zijn prototype dan besef je maar pas hoe groot een valk wel is eens die haar vleugels heeft uitgespreid. Wat ook opvalt is de zorg die er besteed werd aan de vormgeving, vogels zijn slim en wennen snel aan een namaak valk die er niet 100% uit ziet als een echte vogel. En dat geldt meteen ook voor de manier waarop de drone-vogelverschikker zich gedraagt in de lucht. Het volstaat niet om standaard rondjes boven een veld te vliegen, neen het toestel moet vliegen als een vogel.

falkman-bird

Al die kennis vergaarde Seppe door studie en tal van veld testen, en dat zorgt steevast voor mooie beelden. Je kon Falkman dan ook zien in het Canvas programma ‘Het eerste kwartaal’. De laatste tijd is het echter wat stil rond Falkman. Zoals veel startups is Seppe op zoek naar investeerders om een volgende stap te nemen met zijn project. En dat vraagt tijd en energie. Het is de bedoeling de drone met een app aan te sturen en de ontwikkeling daarvan kost flink wat centen.

Vitesse-32-seppe

Seppe is er rotsvast van overtuigd dat dit product de énige echt werkende vogelverschrikker is en dat er een plaats is in de markt hiervoor. Daarom werkt hij momenteel aan een andere drone start-up (www.kopterman.com), dat moet hem toelaten voldoende fondsen bij elkaar te krijgen om met Falkman straks weer een stap te zetten.

Vandaag is Seppe vooral op zoek naar een 3e teamgenoot die kan programmeren. Ben je dus een programmeur met een passie voor luchtvaart of drones? Ken je zo iemand? Neem dan zeker contact op met Seppe.

Comment

Comment

Werken voor een startup, voor- en nadelen

Ik werd deze week door een journalist gevraagd om input te geven voor een kritisch artikel over 'werken voor startups'. Een stuk dat zou verschijnen in opvolging van het boek van Dan Lyons over werken in een startup in de VS. Omdat de journalist natuurlijk niet de ruimte heeft om mijn volledige blabla over te nemen (en dat is ook niet de bedoeling) heb ik de antwoorden op zijn vragen hieronder overgenomen.

1) Klopt het volgens u dat werknemers bij startups vaak zeer lange werkdagen moeten maken, in ruil voor een zeer mager loon?

Deze vraag komt rechtstreeks uit het recent verschenen boek, en dat zal voor een deel wel kloppen. We mogen echter de Amerikaanse situatie niet 1 op 1 copiëren naar Europa. In de US, zeker in de hype-zones Silicon Valley, New York & Massachusetts, wordt op een andere manier verloond. Je moet om te beginnen al een combinatie maken van vast loon en deelname in aandelen. Ook wat werkuren betreft is de situatie niet helemaal vergelijkbaar. Maar laat ons dan eens kijken naar de realiteit bij ons. - De meeste startende bedrijven zullen per definitie geen grote betalers zijn omdat ze eenvoudigweg weinig geld hebben. Ook de ondernemers zelf betalen zichzelf geen of een heel laag loon uit om het bedrijf van de grond te krijgen. Wie snel met een dikke bedrijfswagen wil rijden moet dus inderdaad niet bij een startup gaan werken. - Anderzijds is het dan weer net heel motiverend om aan een nieuw idee te kunnen werken, en daarop ook daadwerkelijk impact te kunnen hebben. In een klein team heb je als individu meer impact dan in een mega-organisatie. Gevolg daarvan is natuurlijk dat mensen gemakkelijker lange dagen werken en ook in het weekend met plezier een tandje bijsteken. En na een tijdje wordt dat ook van iedereen verwacht in de organisatie, ook als je vriendin jarig is of al je vrienden op een zonnig terrasje zitten.

Samengevat: Laat twee keer de 'zeer' uit je vraag en dan is het antwoord: ja bij veel startups in Europa is dat ook zo.

2) Hoe slagen startups er in om desondanks aantrekkelijk te blijven?

Zoals hierboven al aangegeven is het intrinsiek motiverend om mee te kunnen bouwen aan een ambitieus project en daar ook nog concreet het resultaat van te zien. Daarnaast zie ik nog twee redenen: 1. Startups werken voor hun key-medewerkers met aandelen (of opties) om mensen te binden. Dat is een objectieve reden om voor een startup te kiezen. Op korte termijn brengt dat niets op, maar om lange termijn is dat misschien een lotto ticket (of toch een mooie bonus). Maar de kans is tamelijk klein dat dat gebeurt (zie volgende vraag). 2. In startups heerst in veel gevallen een millennial-vriendelijke cultuur. Een goede ondernemer, die zelf in veel gevallen tot die generatie behoort, heeft oog voor wat zijn teamleden belangrijk vinden. Dat gaat van een drink op vrijdag, over een ping-pong tafel in het kantoor tot en met de waarden die het bedrijf aanhoudt (ecologisch, sociaal verantwoord, ...). Zo kiezen jonge mensen bewust voor bedrijven met een diep "doel", bedrijven die iets willen veranderen in de wereld op een positieve manier. Je zou het zingeving kunnen noemen.

3) Loopt een avontuur bij een startup niet vaak op een ontgoocheling uit, omdat onvermijdelijk maar een klein deel succesvol wordt?

Ja, dat is zo. En er gaan ook steeds meer stemmen op die dat aanklagen. We zien ook dat klassieke spelers in die sector aan de verkeerde kant duwen. Ze pushen de startups om zo snel mogelijk zo veel mogelijk geld op te halen om daarmee hun virtuele waarde te boosten naar de volgende financieringsronde toe. Dat leidt tot een gigantische verspilling van financiële middelen (de funding hype) maar ook van menselijk kapitaal. Getalenteerde mensen worden over het randje geduwd en men hoopt dat ze leren vliegen onderweg naar beneden. Er ontstaat nu gelukkig stilaan een nieuwe cultuur waarbij mensen begeleid worden in hun groei naar ondernemerschap. Op die manier kunnen we op een veel efficiëntere manier innoveren en stijle ambities waarmaken. Een goede mentor springt mee en legt onderweg uit hoe je best je vleugels uitslaat. Aan het einde van de rit zullen er nog altijd maar een beperkt deel van de ondernemers slagen van de eerste keer, dat is inherent aan ondernemen. Maar als je na een mislukt project opnieuw kan starten zonder veel kleerscheuren, dan maak je met de opgedane kennis meer kans op succes de volgende keer.

4) Verschuilen startups zich niet vaak achter een façade van marketingtaal om zichzelf succesvoller en aantrekkelijker voor te stellen dan ze zijn?

"Fake it until you make it" is een credo dat in startup middens gehoord wordt, maar ze hebben dat ook maar opgepikt van andere - klassieke - bedrijven. Het is niet gemakkelijk om en bedrijf zonder referenties van de grond te krijgen, dus de neiging om het verhaal met een pak extra saus te serveren is groter bij startups. Maar hier zie ik andermaal een groot verschil tussen Europa en de VS. Aan de andere kant van de oceaan wordt er altijd meer overdreven, zeker bij de gehypedte startups. In België zie ik die niet zo veel verschijnen, wij hebben dan weer net iets te weinig fierheid over wat we gerealiseerd hebben waardoor we de waarde eerder 'undersellen'. Maar finaal worden de medailles aan de eindstreep afgeleverd, dus een ondernemer die substantieel meer beloofd dan wat zij ooit kan waarmaken zal geen duurzaam bedrijf uitbouwen.

Hierbij nog even een link naar het artikel in Apache: https://www.apache.be/2016/05/20/achter-de-facade-van-de-start-upcultuur/

Comment