ZOMER VD ONDERNEMER: JORIK ROMBOUTS - “Als ondernemer moet je altijd het licht aan het einde van de tunnel zien”

Comment

ZOMER VD ONDERNEMER: JORIK ROMBOUTS - “Als ondernemer moet je altijd het licht aan het einde van de tunnel zien”

De zomer biedt typisch de tijd om bij te benen, of bij te lezen. Daarom publiceer ik deze maanden enkele artikels gebaseerd op podcast interviews uit het voorjaar. Onder het motto "de zomer van de ondernemer" neem ik je mee in de wereld van ondernemerschap en innovatie. Eerder dit jaar duwde ik de micro onder de neus van Jorik Rombouts, die hoge hogen gooit met technologiebedrijf Rombit. Een podcast die vol ondernemerslessen zit, wat de drang om dit interview neer te pennen des te groter maakte.

Technologie of oplossingen?

“Wij zijn eigenlijk helemaal geen technologiebedrijf”, zo stelt Rombouts tijdens de podcast. “Een disruptieve speler zijn we evenmin: we laten alle processen en bestaande infrastructuren in plaats, en voegen daar nieuwe intelligentie aan toe op basis van een slim platform. En dat is volgens mij een goede zaak, want de mens houdt niet van verandering.”

Anders gezegd heeft Rombouts het over een ‘evolutie en géén revolutie’. Die stelling staaft hij met trots aan de hand van enkele projecten. “Een van onze eerste projecten was een sturingssysteem voor water- en elektriciteitspalen waarop aanmerende schepen aansluiten in de haven van Antwerpen”, legt hij uit. “Dat ontwikkelden we voor de leverancier van de laadkasten. Vroeger moesten onderhoudsmedewerkers manuele controles uitvoeren, vandaag kan de bemanning van het binnenvarende schip inloggen op het webplatform en zien welke palen vrij zijn. Daarnaast bevat het systeem tig andere functionaliteiten, zoals het opvolgen van verbruik. Maar wat ik vooral noemenswaardig vind, is dat de onderhoudsploeg nu de vinger aan de pols houdt via het computerscherm. Dat betekent dat vernieuwende technologie geen jobs hoeft te kosten, maar alles net dat tikkeltje gemakkelijker maakt.”
Ook de nieuwe digitale verkeersborden in het Antwerpse zijn daar een goed voorbeeld van. Het strafste daarvan vind ik de manier waarop de kern van Internet of Things haar werk doet: we hebben een traditioneel concept opnieuw uitgevonden via een digitale versie, met een achterliggend platform die een reeks data verzamelt. De efficiëntie die deze innovatie teweegbrengt, is de échte meerwaarde.”

Ondernemen als topsport: over passie, obsessie en optimisme

Een absolute meerwaarde creëren, het is waarschijnlijk één van de pijlers van ons bedrijf. “Ik was altijd al gericht op waardecreatie - je weet wel, mensen in staat stellen tot dingen die ze zonder mij niet zouden kunnen”, geeft Rombouts aan. “Dat gevoel van samenhorigheid staat daarin centraal. Ik hou ervan om ergens toe te behoren die in groep straffe dingen bereikt. 11 jaar lang was ik bezig met tafeltennis, waarvan ik zo’n 6 jaar training en coaching gaf aan jong en minder jong. Haast elk jaar behaalden we met elke ploeg de kampioenentitel. De club groeide van 30 naar 80 leden. Het enthousiasme en lef dat ik erin heb gepeperd, heeft zijn vruchten afgeworpen. Daar doe ik het voor, en diezelfde visie zie je terug in alle projecten die we met ons bedrijf doen. We nemen uitdagende projecten aan waarvan onze omgeving iets heeft van ‘daar begin je toch niet aan’? Wanneer we er nadien in slagen die met succes af te werken, dan is de voldoening extra groot. Daarom is een goed team zo cruciaal. Vanaf het begin erkende ik het belang van delegeren - ik had meteen een developer aangeworven, zodat ik de sales kon gaan doen. Het product stond nog niet op punt, maar dat hoefde ook niet. Hoe dan ook moet je als beginnende ondernemer je product al verkopen alvorens het perfect is. Door vroeg te beseffen dat ik talent rondom mij nodig had, heb ik het bedrijf een stukje toekomstbestendig gemaakt. Ik hoef niet altijd het gezicht van Rombit te zijn. Vergelijk het met een politieke partij, als daar het ‘kopstuk’ wegvalt, dan is het einde ook nabij. Dat wil je dus niet zien gebeuren met je bedrijf.”

De ondernemersmentaliteit zat dus altijd al ingebakken in Rombouts’ doen en laten. Toch gelooft de CEO dat je die ook kan aanleren. Openhartig vertelt hij hoe hij bepaalde onderdelen van zijn persoonlijkheid naar zijn hand heeft gezet. ‘Ik ben één van die ondernemers met een hoek af”, grijnst hij. “Dit vertel ik niet tegen iedereen, maar ik heb het syndroom van Gilles de la Tourette - waardoor ik bepaalde tics heb. Die duiken vooral op wanneer ik onder stress sta. Bij de doorsnee persoon wordt elk inkomend signaal gefilterd. Mensen met Gilles de la Tourette krijgen alle prikkels gelijktijdig binnen - ik zie en hoor alles. Maar het voordeel daarvan is dat ik als persoon heel snel verbanden kan leggen zoals een ander dat niet kan. Door dat stukje karakter in het bedrijf te steken, denk ik dat Rombit daar beter van is geworden. Het is de reden dat we een echt oplossingsbedrijf zijn.”

Daarnaast geldt natuurlijk nog passie als belangrijke voorwaarde. “Niet iedere succesvolle ondernemer kan elk bedrijf groot maken”, gelooft Rombouts. “Passie is echt wel een noodzaak - als ondernemer moet je er bijna dag en nacht obsessief mee bezig zijn. Op het familiefeest of op een zondagnacht: eigenlijk móet je directe omgeving geïrriteerd raken omdat je over niets anders meer praat (lacht)”.

Anderzijds zou Jorik zijn bedrijf niet kunnen bouwen hebben zonder ooit tegen de muur te lopen. “Ondernemerschap houdt risico’s in, maar ik heb er bijna te veel genomen”, blikt Rombouts terug. “2 jaar geleden maakten we een enorme groeispurt. Mijn vader stak op regelmatige basis een aanzienlijk bedrag in mijn bedrijf, wat ik gebruikte om meer medewerkers aan te nemen. Het probleem: er was niet altijd werk voor iedereen. Zo is Rombit haar eigen producten beginnen bouwen, waarmee ik een portfolio samenstelde. Want als start-up kamp je vaak met het probleem dat je aan de buitenwereld amper kunt tonen waarmee je bezig bent. Dat speelde in mijn voordeel, maar toen ik besloot niet langer geld van mijn vader te aanvaarden, kon het bedrijf amper nog overleven. Daarom heb ik 2 producten in een afzonderlijke vennootschap gestoken en daar aparte leningen voor aangevraagd. De bank hapte op de valreep toe, wat Rombit uiteindelijk overeind heeft gehouden. Maar inmiddels had ik met mijn portfolio wel een vraag in de markt gecreëerd. Ik stond dan wel bijna oog in oog met een faillissement, maar één belangrijke les heb ik onthouden: hoe groter het risico, hoe kleiner je slaagpercentage - maar binnen dat slaagpercentage is je return veel groter.”

Toch zou Rombouts het niet anders hebben aangepakt. “Zowel fysiek als mentaal was dat een slechte periode,” geeft hij toe, “in België krijgt een gefaald ondernemer een zwart kruis. Maar als je daar door geraakt, dan groei je verder met de nodige stabiliteit. Dit soort verhalen maakt Jorik zijn verhaal zo interessant. Als het allemaal van een leien dakje gaat, dan is er geen fun. Wat ik wel wil meegeven, is dat je als ondernemer positief moet blijven. Je krijgt hoe dan ook enkele klappen te verduren. Maar als je van plan bent om op mindere momenten op te geven, dan kan je maar beter meteen stoppen. Een echte ondernemer beseft dat het een moeilijke weg is, maar ziet altijd wel het lichtpunt aan het einde van de tunnel.”

Geen businessplan, wel een strategie

Jorik is waarschijnlijk een uitzondering wanneer hij zegt dat hij voor zijn bedrijf nooit een businessplan had. Volgens de quote ‘Wie God wil laten lachen, moet maar een businessplan schrijven’ laat Rombouts weten dat hij perfect zonder kan.

“Businessplannen zijn inderdaad niets voor mij”, bevestigt hij. “Ik ben altijd voortgegaan op mijn evangelisatieplannen. En door constant te praten en dingen af te toetsen aan mijn netwerk, heeft het bedrijf enkel relevante dingen ontwikkeld. Nooit heb ik marktonderzoek gevoerd, en wat we doen is steeds het resultaat van gezond boerenverstand. We hebben een periode gehad waarin we bijna elke week in de media verschenen. Het bewijst dat we inspelen op actuele behoeftes en verwachtingen. Ook met financiële plannen doen we niet mee, want ondernemers zetten die dikwijls naar hun hand om te tonen dat ze een lening kunnen terugbetalen. Het feit dat kredietbeslissers zich daar op baseren, vind ik absurd.”

Waar Jorik wel bij zweert, is een goede en gefundeerde strategie. “We zijn bezig met onze business om te schakelen naar een recurrent verdienmodel”, vertelt Rombout. “Een ander voorbeeld is onze internationalisering: die doen we heel gefaseerd en doordacht. Een kantoor openen in het buitenland is vergelijkbaar met van een rots het water in springen. Als je te vroeg je sprong waagt, dan beland je op de rotsen - wat dodelijk is voor je onderneming. Met Rombit wil ik wereldwijd groeien in alle havensteden. De industrie die rond elk havengebied ligt, speelt in ons voordeel. Wie als bedrijf referenties opbouwt met grote namen en nadien een kantoor opent in Hamburg, heeft meteen een palmares. Die bedrijven zijn overal gekend, en zo bouw je geloofwaardigheid op. Ook zijn havensteden voor ons zo interessant omdat er veel leeft rond efficiëntie en mobiliteit. Bovendien zijn de creativiteit en cultuur rond zo’n gebied enorm fascinerend en interessant. Ook daar doe ik het voor.”

Comment

Podcast aflevering 10: Sam en Michiel van Craftworkz ondernemen al van in de wieg

Comment

Podcast aflevering 10: Sam en Michiel van Craftworkz ondernemen al van in de wieg

Jonge mensen worden al eens van school geplukt om voor grote organisaties te gaan werken. Sam en Michiel maakten begonnen op die manier een eigen bedrijf: Craftworkz. Met ongebreideld enthousiasme doken ze het diepe, en in één jaar brachten ze een team van 17 mensen mensen samen. Hun boodschap voor wie pas afgestudeerd is: NU is het moment om je bedrijf te starten, wacht niet tot je vast zit met een bedrijfswagen en een hypotheek.

Abonneer je via iTunes: Bert's podcast op iTunes
Abonneer je via Soundcloud: Bert's podcast op Soundcloud
Abonneer je direct: RSS Feed

Comment

ZOMER VD ONDERNEMER: Bert Vandebuerie

Comment

ZOMER VD ONDERNEMER: Bert Vandebuerie

De zomer biedt typisch de tijd om bij te benen, of bij te lezen. Daarom publiceer ik de komende maanden een aantal artikels gebaseerd op podcast interviews uit het voorjaar. Onder het motto "de zomer van de ondernemer" ik je mee in de wereld van ondernemerschap en innovatie.

Eerder dit jaar gaf ik het woord aan Bert Vandebuerie, die met zijn Connexi-tours ondernemers meeneemt op inspiratiereis. De podcast met Bert klonk misschien al als muziek in de oren, hopelijk is dit artikel het ook een streling voor het oog.

Klikmomenten bij Xerius

Ongeveer 10 jaar lang werkte Vandebuerie als regioverantwoordelijke bij de Oost-Vlaamse poot van Xerius. Zijn rol: ondernemers ondersteunen en een faciliterende rol spelen in het wereldje met advies op maat. De passie van de mensen die hij verder hielp bleek besmettelijk. Naar eigen zeggen ruilde Vandebuerie ‘de gouden kooi’ in voor een eigen ondernemersleven. “5 jaar geleden was ik absoluut geen ondernemer”, vertelt hij me. “Ik ben zeker geen entrepreneur pur sang, ik ondervind nu pas hoe dat echt is. Maar ik geloof dat ik het kan leren - en dat iedereen het kan leren. Zolang je maar de nodige drive en passie hebt.”

Wanneer Vandebuerie dan de prangende nood voelde om zelf te gaan ondernemen? Hij heeft het over ‘klikmomenten’ die hij ervoer bij Xerius - situaties waarin hij besefte dat hij het heft in eigen handen wilde nemen. “Mijn moeder is vroeg gestorven”, klinkt het openhartig. “Ik stelde mezelf de vraag: wat als ik nog maar 20 jaar te leven heb, wil ik dan echt een carrière achter de rug hebben bij één bedrijf? Ik denk dat iedereen klikmomenten meemaakt waarin hij zichzelf zulke kritische vragen moet stellen. Mijn vrouw begreep dat en zei ‘doe maar’. Per slot van rekening zat ik in een gouden kooi, hé.”

Bert Vdb maakt wel de kanttekening dat ondernemen ‘nooit een doel op zichzelf’ was. “Bij Xerius was ik eigenlijk al een echte intrapreneur en heb ik mijn job opnieuw uitgevonden”, laat hij weten. “Plots kreeg ik weer een klikmoment - ik besefte wat ik wilde bereiken in het leven. En ja, een zelfstandig statuut was het middel om dat te bereiken.”

De kracht van deconnectie

Met Connexi wil Vandebuerie naar verluidt ‘ondernemers eens een aantal dagen uit het bedrijf halen’. De focus legt hij op persoonlijke groei. “Ik geloof in de kracht van deconnectie”, knikt hij. “Als ondernemer moet je nu en dan wel stilstaan bij jezelf en verhalen delen met sector- en lotgenoten. Via inspiration tours met ongeveer 10 à 12 ondernemers gaan we ongeveer 3 dagen lang op bezoek bij doorgewinterde ondernemers en coaches waarin persoonlijke verhalen worden gedeeld. Samen nadenken over het leven.”

Ik stel de gebalde vraag of dat allemaal niet wat fluffy klinkt. Schuilt achter dat ‘deconnecteren’-verhaal niet het risico dat je te veel nadenkt over psychologische elementen? “Oh, maar dat is zeker niet de bedoeling”, zegt Vandebuerie. “Focus is belangrijk, en je moet je passie rendabel kunnen maken zodat je business gerund blijft. Anderzijds leven we in een wereld waarin de dingen extreem snel gaan. De tijd die je investeert in persoonlijke groei neemt af. Ik denk dat te weinig ondernemers de tijd nemen om even een kritische blik naar zichzelf te werpen. Ik vind het dan ook fantastisch dat ik in die kracht van déconnectie een klein groepje ondernemers samenbreng met een rode draad. Bepaalde, persoonlijke uitdagingen kun je niet zomaar met iedereen bespreken. Ondernemers onder elkaar kunnen dat wel. Ik voel dus zo’n beetje een eindverantwoordelijkheid om dat selecte kransje van individuen in één context te verenigen. It’s lonely at the top. Toch besef ik dat de business die ik in de markt heb gezet niet voor iedereen bestemd is. Maar onlangs zei één van de ondernemers dat ‘het leek alsof hij 10 boeken had gelezen in 3 dagen’. Dat doet wel deugd.”

De ondernemer lijkt het ook belangrijk te vinden dat die tours zich over de landsgrenzen heen strekken. De meest recente vond plaats in Amsterdam, in september is het dan weer tijd voor een ondernemerskuur in New York. “Die cultuurverschillen zijn toch behoorlijk interessant”, stipt Vandebuerie aan. “Tijdens de laatste tours hebben we geluisterd naar hoe Belgische CEO’s - bijvoorbeeld een Peter Vandermeersch - in Amsterdam zijn gestrand. Het is raar en tegelijk fascinerend hoe Nederlanders meer durf tonen, waar België natuurlijk veel van kan opsteken.”

Definities van succes

Het is niet zomaar dat Vandebuerie ‘durf’ als belangrijke eigenschap aanhaalt. Hij windt er ook geen doekjes om wanneer hij zegt dat hij heel lang zelf geen lef had. “Het duurde zo lang alvorens ik de stap naar ondernemerschap durfde te zetten”, bekent hij. Iedereen in het wereldje geeft me gelijk wanneer ik zeg dat je dingen moet ondernemen waarvan je voorheen de uitkomst niet kent. Tegelijk beschouw ik het als de definitie van succes: dingen durven doen.”

Een andere invulling van succes heeft volgens Vandebuerie te maken met mentale veerkracht. “Ja, ondernemen is leren omgaan met tegenslag”, bevestigt hij. “Het klinkt nogal negatief, maar dat is de absolute waarheid. Niet iedereen durft erover te vertellen, maar ook die verhalen komen tijdens de tours aan bod.”

“Voor mij staat ondernemerssucces gelijk aan bezig zijn met je eigen waarden"

Tot Vandebuerie’s grote frustratie wordt succes ook dikwijls gelijkgesteld aan omzetten of opgehaalde investeringen. “Als ik echt een eenduidige omschrijving moet geven aan succes, dan geloof ik dat het vooral ‘begaan zijn met je eigen waarden’ inhoudt. Je moet jezelf continu de vraag stellen of de waarden van jezelf bij je bedrijf passen. Ik zie het vaak dat een ondernemer zijn persoonlijke missie in zijn bedrijf verwerkt en dat ook uitstraalt. Dat is de absolute basis - de rest volgt dan wel vanzelf. Wanneer je vaststelt dat jij en je waarden niet langer bij je bedrijf passen, is het misschien tijd om eruit te stappen. Dat is een moeilijke, maar bewonderenswaardige beslissing. Het besef dat je als persoon zodanig bent geëvolueerd dat je niet meer bij je onderneming hoort, is iets speciaals.

Zelf timmert de ondernemer volop aan de weg naar succes. Focus vindt hij daarbij essentieel, wat ook betekent dat hij weinig naar de concurrentie lonkt. “Kijk - ik geloof in concurrentie op de ‘wat’”, vertelt hij daarover. “Hoe je het doet, is dan weer verschillend voor iedereen. Een quote van de CEO van Flyer.be luidt: als je te veel naar het bord van iemand anders kijkt, dan wordt jouw eigen bord weggenomen. Pas op, het is niet gemakkelijk om je extreem hard te concentreren op je eigen business. Maar ik vind het noodzakelijk.”

Wil je de volledige podcast beluisteren? Dat kan hier! En houd de website de komende weken zeker ook in de gaten - er volgen meer artikels in deze zomer van de ondernemer!

Comment

De Bertjes, de award voor en door ondernemers

Comment

De Bertjes, de award voor en door ondernemers

In het najaar van 2017 reik ik voor de derde keer mijn award uit aan startende en groeiende ondernemers. Voorheen ‘De Vitesse’, vaart deze ondernemersprijs voortaan onder de vlag ‘De Bertjes’. Een sympathiekere naam die beter gestalte geeft aan de manier waarop de prijs wordt toegekend. Hier geen publieke stemrondes die onze social media feeds overspoelen, maar wel ondernemers die met kennis van zaken een keuze maken uit het beste wat het Belgisch startup landschap te bieden heeft.

Comment

Podcast aflevering 9: Benedikt De Vreese over The Beast en opportuniteiten vastgrijpen

Comment

Podcast aflevering 9: Benedikt De Vreese over The Beast en opportuniteiten vastgrijpen

Je groeit gestaag met je onderneming, alles gaat goed en plots gaat je nieuwste product viraal. Het overkwam Benedikt en zijn co-founder, en ze vatten de koe bij de horens en richtten een nieuw bedrijf op. In deze aflevering exploreren we wat het betekent om als ondernemer plots opnieuw een verse startup in je handen te hebben en hoe dat je denken beïnvloedt.

Abonneer je via iTunes: Bert's podcast op iTunes
Abonneer je via Soundcloud: Bert's podcast op Soundcloud
Abonneer je direct: RSS Feed

Comment

The mission for banking in a digitally empowered the world

Comment

The mission for banking in a digitally empowered the world

That the banking sector is facing serious challenges is nothing new. The impact of world events and economic trends, mixed with hyperspeed in communication and computer processing are turning the traditional ways of thinking on their head. However I am convinced that this is only the beginning. The true challenge for any player in the finance world is, and will always have to be, the customer. And that customer is now spoiled by amazing new technologies, alternative payment methods and even totally new digital currencies.

The development of the Internet over the past 20 years or so has taught us a number of things. Most important to me is, that digital has the power to overturn all the elements of a company. It is not just a communication tool or a new channel, it’s a force that has a profound impact on the relationship development between customers and service deliverers. Looking at the (retail) banking sector, apart from all the newspeak about ‘Fintech' and some improved communication channels, nothing has fundamentally changed in the way banks treat their customers. In order to harness the potential of the digital era, this is where banks will need to focus.

I would like to zoom in on three areas where digital disruption has a crucial impact on the banking sector

To redevelop a sustainable business in such a volatile environment, the banking sector needs to adopt a true spirit of entrepreneurship and innovation.

First of all, innovation is unpredictable. That is why a lot of experimentation is done, lot of brilliant ideas end up not working, and a number of simple ideas become a hit. Also, the future needs off our customers are not yet known because they do not know them themselves. Digital innovation sprouts new opportunities, which can lead to new products that may answer needs that lingered in people’s minds for decades, but they never realised it themselves.
To redevelop a sustainable business in such a volatile environment, the banking sector needs to adopt a true spirit of entrepreneurship and innovation. The complete company needs to be reorganised to get rid of old ways of thinking. They must open up all those talented bankers' minds for unbridled creativity, careful experimentation and smart ways of building businesses from opportunities. The type of organisation probably best fit for this mission is the platform. Over the past decades a number of successful digital companies have adopted the platform strategy. Amazon for one, was once an online store but has grown into a platform for e-commerce where all the elements that make up a successful retail operation are delivered by semi independent companies, attached to the Amazon platform. I am looking forward to the first traditional bank to adopt platform strategy.

The power of the new digital communication channels is an opportunity for the banking sector to turn around it's image for the good.

A second thing that has changed is the access to information. Because of this, customers have become much more critical for any brand or supplier. A bank used to be an institute of trust and it is now often perceived as an institute not to be trusted. Customers now know more or less what happens on the inside of the bank, and they found out that it's not always what the TV ads told them. But more than a threat, the power of the new digital communication channels is an opportunity for the banking sector to turn around it's image for the good. Developing a strong vision for your company is best done together with your customers and teams, a process for which social media offer numerous possibilities. And the positive story of your company's mission is one that can be passed along through attractive content marketing.

Close customer interaction, a flexible organisation combined with both functional and hands-on knowledge of new technologies is crucial.

Finally, a platform based company with a strong sense of purpose and value, that has build trust through modern communication channels, should have no problem developing excellent products, services and interfaces for their customers. I am not talking about a better online banking site or a fancier smartphone app, but real solutions for real problems of real people. This will require close interaction with customers to truly understand their needs and a flexible organisation that allows for experimentation. Those two, need to be combined with both functional and hands-on knowledge of new technologies. Ranging from back-office big data and blockchain solutions over Artificial Intelligence to customer facing solutions brought by API’s, mobile, Augmented Reality or conversation based interfaces.

So the mission for banks is to innovate bottom-up and outside-in, taking advantage of new technologies, devices and channels to bond with customers to deliver them exceptional value.

Read more opinions and insights on banking in "2020: Beyond The Digital Bank"

Comment

“Start-upmania” de échte handleiding voor wie naar Silicon Valley wil trekken.

Comment

“Start-upmania” de échte handleiding voor wie naar Silicon Valley wil trekken.

Dat het Texaanse South by Southwest, hét muziek-, film- en techfestival ‘s werelds hipste broedplaats is voor innovatie, ondernemerschap en entertainment staat buiten kijf. De crème de la crème uit een waaier aan sectoren komt er samen voor een kennisbad en legio opportuniteiten. Eén van de sprekers dit voorjaar was Antonio Garcia-Martinez, ondernemer met meer dan één hoek af én schrijver van “Start-up Mania” (“Chaos Monkeys” in het Engels). Als enthousiast lezer van zijn boek en fan van zijn controversiële kijk op de wereld kon ik Antonio strikken voor een babbel.

Silicon Valley bubbel

In zijn boek deelt Garcia-Martinez, op soms cynische wijze, zijn ervaringen en inzichten vanuit het op techno-epo draaiende San Francisco. Na zijn speech en signeersessie duw ik hem de micro onder de neus voor een nieuwste editie van mijn podcast (volledig interview met Antonia Garcia-Martinez hier).

“In een zekere zin gaat het boek misschien wel over mij,” grijnst hij, “maar wat kan ik zeggen … Silicon Valley is nu eenmaal narcistisch. En kijk, die bubbel - die cult of optimism wérkt. Als je succesvol wil worden, moet je in de eerste instantie laten uitschijnen dat je goed bezig bent. Als iedereen erin gelooft, wordt het uiteindelijk wel de waarheid. Laten we dus zeggen dat je in het boek leerrijke ervaringen krijgt aangereikt, maar dan door mijn eigen ogen.”

Deze woorden komen uit de mond van een ondernemer die een adtech startup (Adchemy) oprichtte, die hij al na een jaar verkocht aan Twitter en zelf koos voor een carrière bij Facebook. Daar werkte hij aan de beginselen van het Facebook Exchange advertentieprogramma, wat twee jaar later naar de prullenmand verwezen werd. Garcia-Martinez is het soort ondernemer dit twee keer zo snel denkt als de gemiddelde mens en vier keer zo snel praat. Toch lijkt hij niet te geloven in het principe dat je ‘als ondernemer wordt geboren’. “Naar mijn mening is het meer een attitude”, zegt hij. “Als je kijkt naar de meest gedreven entrepreneurs, dan zie je dat ze op een specifieke manier hebben omgegaan met successen en tegenslagen in hun leven.”

“In Silicon Valley wordt elke actie in extreme mate uitgevoerd”

Garcia-Martinez gaat ook een aantal misstappen van formaat niet uit de weg. “Of ik spijt heb van bepaalde beslissingen? Reken maar van yes”, knikt hij. “Toen ik het boek schreef, scrolde ik door een aantal e-mails uit het verleden en had ik echt iets van: wow, ik ben een idioot. En dat is ook het ding met Silicon Valley en eigenlijk de Verenigde Staten in het algemeen: elke beslissing en actie wordt in extreme mate uitgevoerd. Erop of eronder. En tja, soms moet je nu eenmaal op het juiste moment op de juiste plaats zijn. Dat doet ook veel.”

Meer nog, volgens Antonio moet elke start-up nu eenmaal een aantal mirakels realiseren. “De bekendste succesbedrijven zijn gestoeld op slechts één enkel wonder”, licht hij toe. “Kijk naar Airbnb, de oprichters moesten ervoor zorgen dat mensen hun slaapkamer ter beschikking stelden van mensen die ze van kop noch staart kenden. Google moest een exponentieel verbeterde zoekservice creëren dan wat er reeds bestond. Dat laatste was een technologisch mirakel. Echt fascinerend.” Als je start-up idee twee of drie mirakels vraagt, dan maak je het dus waarschijnlijk te complex.

Elke start-up moet één leider hebben

Eén succesingrediënt voor start-ups heeft Garcia-Martinez niet. Waar hij wel rotsvast van overtuigd lijkt te zijn, is dat het steeds draait om de mensen. “Vooral de oprichters moeten elkaar vinden”, meent hij. “Dat is nu eenmaal de basis voor een goed team. Founding a start-up is like a marriage, but without the fucking”, zegt hij al lachend. “Als de neuzen van oprichters niet in dezelfde richting staan, kun je dat in feite vergelijken met iemand huwen die je eigenlijk niet leuk vindt.”

"Running a start-up is like marriage, but without the fucking"

Die visie mag dan misschien een open deur zijn, Garcia-Martinez voegt er meteen aan toe dat hij vindt dat één van de founders een echte leider moet zijn. “Zelfs al heb je letterlijk en figuurlijk hetzelfde aandeel in het bedrijf, aan het einde van de rit moet je één iemand hebben die knopen doorhakt”, gaat hij verder. “Natuurlijk luidt de belangrijke voorwaarde wel dat die persoon haast al zijn financiële en emotionele kapitaal investeert in het bedrijf. De kans bestaat dat, op een gegeven moment de emoties zo hoog oplaaien in het bedrijf, dat je niet zonder die ene ondernemer kunt die het hoofd weet koel te houden. Dat moet de persoon zijn die de lakens uitdeelt. In die zin is het runnen van je start-up een oefening van egoprojectie. Het is echt verdomd moeilijk om die gast te zijn die exponentiële verandering teweegbrengt en toch zijn ego in toom houdt.”

"Het is echt verdomd moeilijk om die gast te zijn die exponentiële verandering teweegbrengt en toch zijn ego in toom houdt.”

Cultuurverschillen in start-upwereld

In België zijn we ongelooflijk gefascineerd door de ondernemerscultuur van Silicon Valley. Zowel terechte als onterechte vergelijkingen worden gemaakt, maar laten we niet onnozel doen: er zijn duidelijk wat verschillen tussen Europa en de VS. Ik zeg al lachend dat het soms lijkt alsof start-ups de volgende gedachtensprong maken: ‘ik heb niet veel geld, ik start een bedrijf en verdien miljoenen en nadien doe ik voor de rest van mijn leven onderzoek in een bepaald interessedomein’.

“Tenslotte is dat wat Elon Musk deed met Paypal,” antwoordt Garcia-Martinez al lachend ,”en binnenkort zet hij waarschijnlijk mensen op de maan. Ik denk dat Europa een en ander kan leren van zo’n grenzeloze ambitie. Dat heb ik zelf gezien toen ik voor de eerste hoofdstukken van het boek afzakte naar Barcelona. Begrijp me niet verkeerd: het is niet alsof de Europese start-ups een lagere kwaliteit hebben dan de Amerikaanse. Het probleem ligt eerder bij de schaal van hun ambities. Misschien zijn ze soms iets té realistisch, terwijl Amerikanen net in de illusie leven dat ze de billion dollar dream kunnen nastreven.”

"European engineers and designers are as good as in the US, it’s the scale of their ambitions that isn’t quite the same."

Zulke uitspraken krijgen op onze bescheiden Belgische bodem dikwijls heel wat tegenwind, maar Garcia-Martinez maakt hoe dan ook een sterk punt. “Kijk naar de top technologiebedrijven: geen één daarvan komt uit Europa”, stelt hij. “Ach, misschien heeft het wel te maken met het feit dat Amerikanen geboren zijn om risico’s te nemen. Ze zijn bereid om twee jaar van hun leven te verkwisten, en de kans is groot dat dat gebeurt. Het ondernemersleven is een persoonlijke uitdaging van formaat.”

Benieuwd welke straffe lessen Antonio Garcia-Martinez te bieden heeft? Goed nieuws, het boek Start-upmania is nu beschikbaar in de boekhandel. En beluister ook het volledige podcast interview.

Comment

Podcast episode 8 (English): A SXSW chat with Antonio Garcia about fear and loathing in Silicon Valley

Comment

Podcast episode 8 (English): A SXSW chat with Antonio Garcia about fear and loathing in Silicon Valley

Attending SXSW this year I met up with Antonio Garcia. Antonio is an out-of-the-ordinary Wall Street 'quant' who turned entrepreneur. He founded a Y-combinater backed startup, sold it to Twitter and moved to Facebook himself. All of this and much more he recounts in his book 'Chaos Monkeys, an unfiltered memoir of life inside the Silicon Valley machine'. Not just another business book, but a true novel that trumps the famed TV series ‘Silicon Valley’ in giving a insight in how the tech scene rolls.
Some good news: the book will be available in Dutch in spring of 2017.

During this episode we discuss the book and Antonio's colourfull life, we pick up on fascinating learnings for entrepreneurs and get some pointers for great books. Enjoy the ride:

Subscribe via iTunes: De Vitesse op iTunes
Subscribe via Soundcloud: De Vitesse op Soundcloud
Subscribe directly: RSS Feed

Comment

Podcast aflevering 7: Bert Vandebuerie over deconnecteren voor ondernemers

Comment

Podcast aflevering 7: Bert Vandebuerie over deconnecteren voor ondernemers

Het moest een plezant gesprek worden met twee Berten in één ruimte. Bert Vandebuerie is de bezieler van Connexi, en initiatief dat entrepreneurs de tijd geeft om boven hun eigen bedrijf uit te stijgen. In deze aflevering voel je Bert zijn enthousiasme voor ondernemers en onderschap, en tegelijk een bijna vaderlijke bezorgdheid over hun welzijn. Hij kent dan ook een lange lijst van ondernemers bij de voornaam, en tovert hun ervaring en wijsheid in quotes naar boven als waren ze er zelf bij. Luister je met mij mee?

Abonneer je via iTunes: De Vitesse op iTunes
Abonneer je via Soundcloud: De Vitesse op Soundcloud
Abonneer je direct: RSS Feed

Comment

Reward Based Crowdfunding, een handleiding

Comment

Reward Based Crowdfunding, een handleiding

De voorbije zomer had ik de gelegenheid om de startup ONAK bij te staan bij hun crowdfunding campagne op Kickstarter. Nadat ze die succesvol afrondden vond ik het een goed idee om die ervaring nog wat te verbreden en er een white paper rond te schrijven. Wat begon als een bescheiden initiatief heeft zich dankzij de inzet van mijn collega's Maité en Lazlo van Lama ontwikkeld tot een echt ebook barstensvol tips en een volledig scenario over hoe je best een reward based crowdfunding aanpakt.

Download het ebook over reward based crowdfunding hier

De presentatie op ONAK als case vind je hier:

Comment

PODCAST AFLEVERING 6: Pieterjan Bouten en Louis Jonckheere van Showpad: "Silicon Valley loopt vol mediocre talent"

Comment

PODCAST AFLEVERING 6: Pieterjan Bouten en Louis Jonckheere van Showpad: "Silicon Valley loopt vol mediocre talent"

Showpad is zonder twijfel één van de mooie succes verhalen van de Belgische startup scene. Met kantoren in San Francisco, New York en hun thuisbasis Gent zijn Pieterjan Bouten en Louis Jonckheere ideaal geplaatst om ons één en ander bij te leren over het internationaal schalen van een bedrijf. Het is ook een vreemd duo, twee CEO's die vergelijkbare capaciteiten hebben en toch een mooie synergie op bouwen. Zeker de moeite waard dus.

Deze aflevering werd door Magali De Reu verwerkt in een artikel voor Bloovi:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/optimisme-opportunisme-en-transparantie-zo-runnen-pieterjan-en-louis-showpad

Abonneer je via iTunes: De Vitesse op iTunes
Abonneer je via Soundcloud: De Vitesse op Soundcloud
Abonneer je direct: RSS Feed

Comment

Podcast aflevering 5: Een gesprek met Béatrice de Mahieu over de mensen achter de ondernemer

Comment

Podcast aflevering 5: Een gesprek met Béatrice de Mahieu over de mensen achter de ondernemer

Het fijne aan een lange carrière is dat je onderweg een pak leuke mensen ontmoet. Béatrice is daar één van. We leerden elkaar kennen tijdens de tweede internet boom toen zij net bij Microsoft begon en ik digitale marketing begon te prediken. Tien jaar later ontmoetten we elkaar terug tussen de startups. Beiden als ondernemers en elk moet onze eigen missie om andere ondernemers vooruit te helpen.

"We missen vaak gewoon gezond verstand"

Het kon dan ook alleen een gesprek worden over ondernemerschap en startups en over de mens achter de ondernemer, de problemen waarmee die geconfronteerd wordt en ook hoe de nieuwe ondernemer haar bedrijf organiseert. En zo laveerden we door het gesprek om op nog een gezamelijk interessepunt uit te komen: het organiseren van een bedrijf. Enjoy the talk!

Je vindt de podcast met Béatrice de Mahieu hier

Abonneer je via iTunes: De Vitesse op iTunes
Abonneer je via Soundcloud: De Vitesse op Soundcloud
Abonneer je direct: RSS Feed

Comment

De Vitesse Podcast afl. 4: Jeroen De Wit van Teamleader

Comment

De Vitesse Podcast afl. 4: Jeroen De Wit van Teamleader

In aflevering 4 van De Vitesse Podcast spreek ik met de immer sympathieke en dynamische Jeroen De Wit van Teamleader. Een succesverhaal van gedreven jonge mensen die nog tijdens hun studie beginnen ondernemen zijn en ondertussen een team van 150 mensen leiden en het verschil maken voor talloze KMO, ook buiten België.

Je vindt de podcast met Jeroen De Wit hier

Abonneer je via iTunes: De Vitesse op iTunes
Abonneer je via Soundcloud: De Vitesse op Soundcloud
Abonneer je direct: RSS Feed

 

 

 

Comment

Een nieuw jaar een nieuw blogplatform

2 Comments

Een nieuw jaar een nieuw blogplatform

Om de goede intenties voor 2017 kracht bij te zetten heb ik de voorbije weken werk gemaakt van een nieuwe blog omgeving. Ik had al een persoonlijke website op de ventureproducer.com URL, maar mijn oude blog stond nog steeds op ibert.be. Omdat ik nogal fan geworden ben van squarespace.com als platform (mooier designs, low maintenance, mobile first, full cloud … geen miserie dus) heb ik dus mijn blog overgebracht naar deze website. 

Laat dat meteen een goede aanzet zijn om verder te werken aan mijn 'personal branding', of eenvoudiger gezegd, om het duidelijker te maken waarmee ik bezig ben. In 2015 schreef ik al eens een spontane blogpost over mijn professionele bezigheden, en daar is fundamenteel niet zoveel aan veranderd.

Ik ga eenvoudigweg voor wat ik graag doe en goed in ben:

  1. Ik ben steeds op zoek gaan naar wat nieuw en innovatief is, vooral in de wereld van digitale technologie.
  2. Ik wil mensen graag duidelijk maken wat de voordelen zijn van al die nieuwlichterij, marketing en communicatie dus eigenlijk.

Daar komt ook de keuze voor 'ventureproducer' of 'uitgever van ondernemingen' vandaan. Ik ga op zoek naar mensen met ideeën (zoals een uitgever schrijvers zoekt), help die hun idee scherp te stellen, zorg voor de nodige middelen om hun innovaties realiteit te maken en help hen tenslotte om deze naar de markt (en ander stakeholders) te brengen.

Simpel is dat toch, niet?

Dus voor wie niet helemaal wijs geraakt uit mijn LinkedIn profiel:

  • The CoFoundry is het investeringsfonds en accelerator waarmee ik investeer in scale-ups
  • THINK with people is de non-profit waar ik startende ondernemers een stap vooruit help
  • De Vitesse is mijn persoonlijke speeltuin waar ik een podcast over ondernemerschap onderhoud en jaarlijks een award uitreik
  • &KOO en de bedrijven in dat netwerk zijn actief in marketing en communicatie en daar steek ik een strategisch handje toe


credit beeld: https://herschelian.wordpress.com/2012/06/24/lugouqiao-the-marco-polo-bridge/

2 Comments

De Vitesse Podcast afl. 3: Jorik Rombouts over ondernemen met lef en zonder business plan

Comment

De Vitesse Podcast afl. 3: Jorik Rombouts over ondernemen met lef en zonder business plan

In aflevering 3 van De Vitesse Podcast heb ik een gesprek met Jorik Rombouts van Rombit. Een ondernemer pur sang die vanuit passie zijn bedrijf vooruit stuwt. Jorik neemt geen blad voor de mond en deelt zijn passie voor zijn bedrijf met bravoure. En Vlamingen, het is tijd om wat meer lef te kweken en onze ambities op hetzelfde niveau te brengen van onze kennis.

Je vindt de podcast met Jorik Rombouts hier

Abonneer je via iTunes: De Vitesse op iTunes
Abonneer je via Soundcloud: De Vitesse op Soundcloud
Abonneer je direct: RSS Feed

Comment

De Vitesse Podcast Aflevering 2: Jonathan Wanten vertelt over zijn uitdagingen bij Suitcase en wat ondernemen écht is

Comment

De Vitesse Podcast Aflevering 2: Jonathan Wanten vertelt over zijn uitdagingen bij Suitcase en wat ondernemen écht is

De winnaar van De Vitesse ondernemers award van 2016 in Vitesse 3 was het team van Suitcase. We interviewden Jonathan Wanten - beter bekend als Joop - over de ups en downs van het lanceren en runnen van een modebedrijf in een digitale wereld.

Beluister hier de podcast met Joop van Suitcase

Abonneer je via iTunes: De Vitesse op iTunes
Abonneer je via Soundcloud: De Vitesse op Soundcloud
Abonneer je direct: RSS Feed

Comment

De Vitesse Podcast met Bart Van Der Roost van neoScores (Gustaf)

Comment

De Vitesse Podcast met Bart Van Der Roost van neoScores (Gustaf)

Na jaren podcasts luisteren en dromen van een eigen digitale radioshow is het eindelijk zover, aflevering 1 van "De Vitesse Podcast" is ingeblikt. Luister hier naar mijn interview met Bart Van Der Roost van Neoscores (Gustaf) over ondernemen, startups en de zin en onzin van incubatoren en acceleratoren:

De Vitesse Podcast met Bart Van Der Roost

Abonneer je via iTunes: De Vitesse op iTunes
Abonneer je via Soundcloud: De Vitesse op Soundcloud
Abonneer je direct: RSS Feed

Comment

AcademicLabs, Guide2Property en Suitcase winnen tweede Vitesse Ondernemersprijs.

1 Comment

AcademicLabs, Guide2Property en Suitcase winnen tweede Vitesse Ondernemersprijs.

Vrijdag 14 oktober  was het weer zo ver. Ik mocht De Vitesse, de enige ondernemersprijs voor en door ondernemers, voor de tweede keer uitreiken. Onder de drie winnaars vinden we dit jaar: AcademicLabs, Guide2Property en Suitcase. Elk krijgen ze vijfduizend euro om te besteden aan het uitbouwen van hun bedrijf en het uitwerken van een degelijk marketingplan. winnaars1

Als ondernemersprijs stimuleert en ondersteunt De Vitesse Award in drie categorieën entrepreneurship. In Vitesse één focus ik mij op de beginnende ondernemers die een eerste versie van hun idee of product op poten proberen te krijgen. In de tweede Vitesse gaat de aandacht naar bedrijven die klaar zijn om eerste betalende klanten binnen te halen. De derde Vitesse, uiteindelijk, draait helemaal om groeibedrijven die klaar zijn hun markt te veroveren en op hun eigen benen te staan.

In dit tweede loopjaar van De Vitesse Award mocht ik kiezen uit een langere longlist. Uit meer dan vijftig ondernemingen werden uiteindelijk vijftien kandidaten geselecteerd om over de drie categorieën te spreiden. Die longlist kwam tot stand met de steun van Flanders DC, De Cronos Groep, Startups.be en mijn eigen teams binnen THINK With People en The CoFoundry.

De finalisten

De genomineerden in Vitesse één waren:

academiclabs

De winnaar, Arne Smolders van AcademicLabs, biedt een platform die wetenschappelijke onderzoeksgroepen en onderzoekers bundelt en met elkaar in contact brengt. De onderneming krijgt 5000 euro om de basis van het ondernemerschap mee te dekken; denk aan huur, elektriciteit, stromend water of natuurlijk: sloten koffie.

In Vitesse twee troffen we deze vijf kandidaten:

guide2property

Wendy Geeraert van Guide2Property, de winnende onderneemster van deze Vitesse, tracht het online vastgoed landschap voorgoed te veranderen met een meer intuïtieve zoeksite.

De derde Vitesse Award bestond uit een selectie bedrijven die klaar zijn om verder uit te groeien:

suitcase

Winnaar Suitcase, met Joop Wanten als co-founder, zorgt ervoor dat mannen die niet wild lopen van drukke winkelstraten en volle pashokjes thuis een gepersonaliseerde selectie kleding opgestuurd krijgen.

Winnaars worden niet verkozen door een selecte jury die alle ondernemingen naast elkaar legt. De vijf genomineerden treden met elkaar in conversatie en pitchen hun onderneming voor de rest van de finalisten. Vervolgens geeft iedere onderneming haar mede-geselecteerden een score, met tot slot de mogelijkheid aan te geven wie volgens haar moet winnen. Op die manier verloopt de stemming steeds eerlijk. De drie winnaars genieten dus de voorkeur van de mede-finalisten. Een prijs voor en door ondernemers dus.

Bedankt aan iedereen die deelnam en een steentje bijdroeg om op die manier ondernemerschap alweer een stapje vooruit te helpen.

1 Comment

Ondernemer met Vitesse: Henrik Dacquin - Small Town Heroes

Comment

Ondernemer met Vitesse: Henrik Dacquin - Small Town Heroes

N°11 in de serie DE VITESSE laureaten

Wie Henrik ontmoet heeft kent hem als een gedreven man met een onweerstaanbare drang om bij te dragen aan de continue verfrissing van de manieren en formaten waarmee men verhalen kan vertellen. Al van kleins af aan droomt hij ervan om regisseur te worden. Film en montage, VJ'ing … het is altijd al een passie geweest. Als achtjarige was zijn grootste held Steven Spielberg en hij wilde dus eigenlijk Steven Spielberg worden maar ik mocht niet van thuis. "Regisseurs in België geraken niet van de grond" aldus zijn vader, zelf actief in de creatieve sector. Wat hem vandaag drijft is nog steeds hetzelfde: Hij wil goeie verhalen vertellen. De droom als achtjarige om een Oscar te winnen heeft hij niet meer, maar hij leeft zijn passie op een andere manier.

Met Small Town Heroes helpt hij mee om de problemen van media bedrijven op te lossen. Iedereen ziet dagelijks dat de meeste kindjes vooral actief zijn op tablets en veel minder voor TV hangen. En het publiek van die media bedrijven heeft meer nood aan een eerlijkere, toegankelijkere of meer participatieve manier van verhalen vertellen. Daar probeert Hendrik met zijn team oplossingen voor te vinden die creatief zijn en technisch vlekkeloos uitgevoerd worden. Tegelijk willen ze het fundament leggen voor de volgende jaren, althans, dat is de ambitie.

Volgende de Wet van behoud van energie geven zijn kinderen hem net genoeg energie als ze eruit zuigen, maar inspirerend zijn die koters zeker. Verder drijft hij op de vibe nét voor en het prille begin van een launch, een extatisch moment van té korte duur. Het warm gevoel als een lange termijn idee vorm begint te krijgen en de kwaadheid omdat het toch té traag gaat. De dagdroom van zijn acceptance speech voor de Best Interactive Experience Oscar sleurt hem door de moeilijkste professionele momenten.

Wat maakt Small Town Heroes nu anders dan anderen: “Als we projecten winnen van anderen dan is dat meestal omdat we het probleem creatiever hebben benaderd, en dat we onze klanten kunnen overtuigen dat we - niettegenstaande we slechts met een tiental mensen zijn - de uitvoering van het idee zo robuust en gebruiksvriendelijk gaan bouwen. Als we projecten verliezen is dat omdat we het minder creatief hebben aangepakt of dat we niet konden overtuigen dat een klein team enorme voordelen heeft.”

vitesse-hendrik
vitesse-hendrik

Small Town Heroes is een van die bedrijven die service en product succesvol weten te combineren. Op de IBC beurs in Amsterdam in September lanceerden ze hun eerste product: Zender. Het eindresultaat van alle projecten tot nu was een product voor één bepaalde klant. Begin dit jaar ontpopte een project zich tot een product met meer allure. Daar hebben ze de voorbije maanden aan geschrapt, gemengd met the "best of" van andere projecten en gebouwd en daar is in September een eerste versie uitgerold. Het team is super enthousiast en ze tekenden al een paar klanten. Als de aansluiting bij de markt zich verder zet kan Small Town Heroes beginnen schalen.

Met die lancering is voor Hendrik de opwinding van vlak na de opstart in 2014 terug. Hij verwacht een erg leuk en spannend najaar. De passie voor zijn werk drijft hem, maar zoals elke drukke vader of moeder zou iets meer tijd voor kindjes leuk zijn. En de langere termijn? Daar blijft de droom om ooit regisseur te worden verder leven.

Comment

Ondernemers met Vitesse: Wendy Geeraert – Guide2Property

Comment

Ondernemers met Vitesse: Wendy Geeraert – Guide2Property

N°10 in de serie DE VITESSE laureaten

Ik ontmoette Wendy voor het eerst nadat ze een startup weekend achter de rug had. Het was haar kennismaking met de startup wereld en ze was op zoek naar hulp op het vlak van positionering en marketing. Herman Maes (www.dailybits.be) is supporter van het eerste uur en hij bracht haar in contact met mij. Ze begon haar verhaal zoals we het graag horen, met een persoonlijke ervaring. Omdat Wendy een aantal jaar in het buitenland heeft gewerkt wist ze hoe moeilijk het is om in een onbekende stad de juiste plek te vinden om te wonen. Er zijn wel allerhande subjectieve manieren (lees: foto’s kijken) om een huis te zoeken, maar achteraf blijkt al snel dat je droomhuis net iets te ver van het station, het werk van je wederhelft of de lokale school ligt.

“Waarom bestaat er geen website waar je gewoon de parameters kan ingeven die voor jouw woonplek belangrijk zijn, die dan vervolgens een lijst met relevante woningen teruggeeft?”

Geen wonder dat deze gedachte bij Wendy opkwam, ze was ooit een gewaardeerde studente in “parametrische architectuur”. Een passie voor bouw, architectuur en logica, gecombineerd met persoonlijke ervaringen vormen dus de voedingsbodem voor Guide2Property.

Er zijn natuurlijk al een pak spelers op de online immo markt. Maar dat laat Wendy niet aan haar hart komen. Het eerder een goed teken als er nog ondernemers zijn met een gelijkaardig idee. De grootste concurrenten, en tegelijk ook mogelijke partners, zijn de klassieke immosites. Het grote verschil is dat Guide2Property mikt op het weergeven van inhoudelijk relevante lijsten met gebouwen of appartementen, en dit gebaseerd op jouw noden. Dus je kiest niet voor een bepaalde stad of wijk, maar je geeft wel aan waar je werkt, je partner werkt, je kinderen naar school gaan, hoe je wil pendelen en het computer model van Guide2Property doet de rest. De focus zit hem dus niet zo maar in de ligging, de omgeving en het globaal financieel plaatje zijn even belangrijk. Uit die aandacht voor die bredere context is bij het Guide2Property team ook de ambitie gegroeid om meer te zijn dan enkel een zoekrobot. Ze willen op termijn de gebruiker faciliteren in alle fasen van het vastgoed gebeuren.

vitesse-7-wendy
vitesse-7-wendy

We zijn ondertussen bijna een jaar verder en Guide2Property is opnieuw kandidaat voor De Vitesse, maar een trapje hoger nu. Het team is gegroeid naar 5 personen en de eerste echt functionele versie van de website staat vanaf 3 oktober 2016. En het beloofd een druk najaar te worden want de onderhandelingen rond samenwerking met banken verlopen vlot en Wendy maakt ondertussen ook werk van een eerste investeringsronde. Tegelijk is de marketing uit de startblokken geschoten met als eerste stap … een nieuwe naam (coming soon).

Ook jij kan Wendy en haar team vooruit helpen, surf naar www.guide2property.be, maak je persoonlijk immoprofiel aan check of jouw ideale woning te koop is. Ben je actief op zoek naar een nieuwe woonplek, neem dan contact met Wendy want er zijn nog enkele plaatsen in het persoonlijk follow-up programma. Oh ja, ben je een techie? Dan moet je zeker ook je skills bij Wendy presenteren, want zoals elke snel groeiende startup is ze op zoek naar talent om haar team uit te breiden.

Comment